25.03.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Czy wiecie, że spotykamy się w Międzynarodowym Dinu Gofra? A w tygodniu mamy dzień żelków oraz Międzynarodowy Dzień Uznania Chwastów (mniam, mniam, dobre chwasty). O tym opowiadać będzie Michał Bonarowski, który zaprosi Państwa na dziesiątki wydarzeń kulinarnych.
W drugiej części audycji gościnią będzie Monika Kucia, odpowiedzialna za festiwal Nowe Epifanie 2023. Porozmawiamy o przedwojennych infulenserkach kulinarnych oraz o tym, jak w czasach zagrożenia życia na Ziemi wielki post nabiera zupełnie innego sensu.
Zaprasza druh zastępowy, Marcin Cichoński
18.03.2023, 120’
O dobrym jedzeniu...
W Bistro, jak co tydzień, z Michałem Bonarowskim polecimy najciekawsze wydarzenia kulinarne, które przed nami. To już od ósmej, a tuż po dziewiątej w studiu pojawi się dziennikarka, kulturoznawczyni, autorka książki "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu." Agata Michalak. Pisze o przyjemnościach płynących z kultury i jedzenia i o tym będziemy rozmawiać. Pretekstem do rozmowy o przyjemności będzie ciasto drożdżowe.
11.03.2023, 120’
W poszukiwaniu dobrego jedzenia
W śniadaniowej porze jak zwykle w Radiu 357 będzie smacznie. Już od ósmej Katarzyna Pruchnicka razem z Michałem Bonarowskim zaproszą państwa na ważne, atrakcyjne albo zwyczajnie przyjemne wydarzenia kulinarne wybrane z nadchodzącego tygodnia. A po dziewiątej ugościmy w Bistro restauratorkę, felietonistkę kulinarną Agnieszkę Kręglicką. Będzie o szukaniu dobrego jedzenia, o młodym szpinaku i dobrym cieście na weekend. A wszystko w aromacie cytrusów, których sezon właśnie dobiega końca.
W śniadaniowej porze jak zwykle w Radiu 357 będzie smacznie. Już od ósmej jak co tydzień razem z Michałem Bonarowskim zaprosimy państwa na ważne, atrakcyjne albo zwyczajnie przyjemne wydarzenia kulinarne wybrane z nadchodzącego tygodnia. A po dziewiątej ugoszczę w Bistro restauratorkę, felietonistkę kulinarną Agnieszkę Kręglicką. Porozmawiamy o szukaniu dobrego jedzenia, o młodym szpinaku i dobrym cieście na weekend. A wszystko w aromacie cytrusów, których sezon właśnie dobiega końca. Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
04.03.2023, 120’
Wyjątkowo smaczny poranek
Po miesięcznej przerwie, z ogromną przyjemnością wracam do mojego radiowego Bistro. W sobotę już od 8, w rozmowie z Michałem Bonarowskim poznamy zwycięzców plebiscytu na najlepszy produkt roślinny, zawitamy do Katowic na wyjątkowa kolację i pozdrowimy koła gospodyń wiejskich. W naszych opowieściach pojawią się tez Robert Makłowicz i Magda Gessler.
A po dziewiątej, bardzo szeroko o kuchni porozmawiam z Daria Pawlewską, dziennikarką, która w kulinariach widzi co najmniej tak samo wiele jak ja. Zapraszam na niezwykle smaczny śniadaniowy poranek, Katarzyna Pruchnicka.
25.02.2023, 120’
Do stołu zaprasza Beata Kwiatkowska
18.02.2023, 120’
O pistacjach i Londynie
Jeszcze się nie wstaliśmy po tłustym czwartku, a nowy tydzień stawia przed nami nowe wyzwania. Między innymi święto pistacji, o którym opowie Michał Bonarowski i podejdzie do niego bardzo poważnie. Dowiemy się do czego stosować kruszonkę pistacjową i jakie desery łączyć z pistacjami.
Druga część audycji to kulinarna wyprawa do Londynu. Nasz korespondent, Artur Kieruzal w cudowny sposób opowie o tym, czym pachnie i smakuje stolica Zjednoczonego Królestwa. Cy wciąż można kupić fish & chips pakowane w gazetę? Jaką rolę w angielskim społeczeństwie pełnią puby i czy lokalny ale lub bitter można bez problemu kupić za rogiem. English breakfast, polish dumplings, curry i steki z krokodyla. Tego trzeba posłuchać.
Zaprasza druh zastępowy, Marcin Cichoński.
11.02.2023, 120’
Walentynkowa kolacja przy piwie
W sobotnim "Bistro" druh zastępowy Marcin Cichoński zaprosi Państwa do odpowiedniego przygotowania się na nadchodzący tydzień. Wraz z Michałem Bonarowskim porozmawia o Walentynkach i kuchennych afrodyzjakach, o tłustym czwartku oraz o ciekawych festiwalach kulinarnych.
W drugiej godzinie gościem będzie Dorota Chrapek, dyplomowany piwowar, zdobywca tytułu Piwowar Roku 2010 i laureat Grand Champion festiwalu Birofilia.
Jakie piwo pasuje do deseru czekoladowego? Czy piwa kraftowe muszą być drogie? Czy w Polsce naprawdę dokonała się rewolucja piwna?
Zapraszamy od 8:00 do 10:00.
04.02.2023, 121’
Śniadania XVII i XVIII wieku
Jak wyglądało śniadanie w Polsce w XVII i XVIII wieku? W Bistro zaczynamy dzień od deserowej piany z kawy według przepisu z 1795 roku. Zamiast kawy z mlekiem migdałowym, mamy dla Was polewkę migdałową. Czy to prawda, że w przeszłości wszyscy (także dzieci) pałaszowali o poranku polewkę piwną? Czy sangwinik i melancholik mogli jeść to samo? Czy to możliwe, że kuchnia polska wieki temu przypominała tę azjatycką? O kuchni z przeszłość, rekonstrukcji dawnych smaków, dietach sprzed wieków opowiedzą : Joanna Jaroć i Norbert Sokołowski z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie. Zaczniemy jednak od współczesnej tradycji, czyli wydarzeń kulinarnych, które w kalendarzu zapisał Michał Bonarowski. Na Bistro zaprasza Beata Kwiatkowska.
28.01.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
21.01.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
14.01.2023, 119’
Goście: M. Bonarowski i B. Gałązka
W dzisiejszym Bistro będzie, jak zwykle, dobra kawa na dobry początek weekendu. Z Michałem Bonarowskim, jak co tydzień, opowiemy o wartych uwagi wydarzeniach kulinarnych. To będzie dobry pretekst, żeby zaplanować rok z dużym wyprzedzeniem, ponieważ obejmiemy spojrzeniem cały 2023. A po dziewiątej będzie nowocześnie i historycznie, ale na pewno bardzo smacznie. Bogdan Gałązka, szef kuchni, który stworzył restauracje w Zamku w Malborku, a gotowania uczył się w Nowym Jorku opowie między innymi o dobrym daniu na początek dnia. Nie polecam słuchania tej rozmowy bez śniadania.
07.01.2023, 120’
Goście: Michał Bonarowski i Aleksander Baron
W Bistro Katarzyna Pruchnicka razem z Michałem Bonarowskim podsumują kulinarnie 2022 i zapowiedzą wydarzenia w 2023 roku.
A w drugiej części, Aleksander Baron opowie o kuchni japońskiej, niemieckiej i wielu innych. Tematem głównym będzie kulinarne doświadczanie świata.
31.12.2022, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
24.12.2022, 120’
Wigilijny poranek
W wigilijny poranek razem z Michałem Bonarowskim poznamy zupełnie nietypowe obyczaje, nie tylko kulinarne, związane ze Świętami Bożego Narodzenia - to w pierwszej części, a w drugiej z Kaszubską Kozą sprawdzimy, czy zwierzęta mówią ludzkim głosem o północy. A twórcą Kaszubskiej Kozy jest mistrz kozich serów, cudowny gawędziarz i znawca smaków Tomasz Strubiński. To on będzie naszym gościem.
17.12.2022, 119’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
10.12.2022, 120’
Czas na rybę
Jak co tydzień, chwilę po ósmej Katarzyna Pruchnicka i Michał Bonarowski opowiedzą nam o czekających nas atrakcjach kulinarnych, w tym tygodniu będą też przedświąteczne prezenty książkowe. A w drugiej części, po dziewiątej, rozprawimy się z rybą z wigilijnego stołu. Nawet jeśli nie jedzą państwo ryby często, w Wigilię pojawia się na stole w różnych, świątecznych formach. Porozmawiamy o tym jak wybrać dobrą rybę, dobrą dla nas i dla środowiska. Gdzie i jak ją znaleźć? O tym opowie nam Joanna Ornoch z organizacji pozarządowej Marine Stewardship Council. A po chwili, gdy już dobra ryba będzie kupiona, Gieno Mientkiewicz zawita do studia z przepisami na wyjątkowe śledzie i najsmaczniejsze zupy rybne. Smacznego.
03.12.2022, 121’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
26.11.2022, 120’
Michał Bonarowski i Ala Pękalska
Ostatni tydzień był pod znakiem zakupowego szaleństwa. Konsumpcyjne święto pod znakiem "black friday" już za nami, a w sobotnim Bistro porozmawiamy o tym jak kupować mądrze i co dobrego z tego ugotować. Ala Pękalska z Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie poradzi i zainspiruje, lista zakupów, która powstanie w Bistro będzie smaczna, ekologiczna i ekonomiczna. To po dziewiątej a w pierwszej części, jak co tydzień z Michałem Bonarowskim zapełnimy kalendarz wyjątkowymi wydarzeniami kulinarnymi.
19.11.2022, 121’
Gość: Grzegorz Łapanowski
W sobotni poranek jak zwykle zaplanujemy tydzień obfity w wydarzenia kulinarne - to dzięki Michałowi Bonarowskiemu, a po dziewiątej pojawi się w studiu kolejny gość. Znają go państwo nie tylko z książek pełnych pomysłów i opowieści kulinarnych, z telewizji (Top Chef), ale też co ważne a może najważniejsze z edukacyjnej działalności z Fundacją Szkoła na widelcu. Grzegorz Łapanowski takich edukacyjnych kulinarnych wyzwań podejmuje wiele i o nich też będziemy rozmawiać.
Przepisy na śniadanie, obiad i kolacje pojawią się na pewno.
12.11.2022, 120’
Mazury okiem i smakiem Ewy Michalskiej
W Bistro, w pierwszej godzinie, jak co tydzień, Michał Bonarowski wybierze dla nas i opowie o godnych zainteresowania wydarzeniach kulinarnych, a w drugiej godzinie w studiu pojawi się Ewa Michalska, która zabierze nas na Mazury. Opowieści będzie dużo, nie tylko kulinarnych. W rozmowie o smakach będziemy blisko ziemi, lasu, wody, pola.
05.11.2022, 120’
Michał Bonarowski i Joanna Matyjek
Sobotni poranek zaczniemy jak zwykle smacznie. Na początek dużo dobrej muzyki i plan z najciekawszymi wydarzeniami kulinarnymi, które co tydzień wybiera dla nas Michał Bonarowski. Po dziewiątej moim będzie Joanna Matyjek, kulinarna fotografka, która gotuje równie pięknie. Porozmawiamy nie tylko o gruszkach. Zaplanujemy między innymi menu imieninowe, przygotujemy zdrowy zestaw kiszonek a na deser dobrą ziołowa herbatę. Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
29.10.2022, 120’
Cały świat na talerzu
W Bistro zwiedzimy całą Polskę dzięki wydarzeniom kulinarnym wybranym, jak co tydzień, przez Michała Bonarowskiego. Z ukraińskim akcentem zawita Zoriana Varenia. Odwiedzimy również daleki świat. Do Japonii zabierze nas nasza serwisowa korespondentka Dominika Giordano. Poznamy Dominikę z bogatej kulinarnej strony.
I będą też dynie! Dużo dyni.
22.10.2022, 120’
Zaprasza Beata Kwiatkowska
15.10.2022, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
08.10.2022, 120’
Stół łączy mięsożerców i wegan
W pierwszej godzinie, jak zwykle będzie dużo porannej muzyki. Pojawi się też Michał Bonarowski, który zaplanuje nam tydzień wybierając najlepsze wydarzenia kulinarne.
W drugiej godzinie porozmawiam z Janem Kuroniem o wspomnieniach nie tylko kulinarnych, o tym jak stół łączy mięsożerców i wegan, o tym co najlepiej zjeść na śniadanie i o wielu najsmaczniejszych sprawach.
01.10.2022, 120’
Kuchnia z czterech stron świata
W pierwszej godzinie, jak zwykle, zagramy dużo piosenek przydatnych do dobrego otwarcia weekendu i z Michałem Bonarowskim zaprogramujemy tydzień wartymi uwagi imprezami kulinarnymi.
A w drugiej godzinie gościem Bistro będzie Piotr Ibrahim Kalwas, powieściopisarz (nominacje do Nike), dziennikarz, który powita nas w kuchni z czterech stron świata. Przed nami moje ulubione rozmowy, do których klucz mają kulinaria.
24.09.2022, 119’
O zdrowym i prostym jedzeniu z Sylwią Majcher
O zdrowym i prostym jedzeniu z Sylwia Majcher. Będziemy mówić o dobrym, smacznym, zdrowym, prostym i – co staje się coraz ważniejsze – nie kosztownym jedzeniu. A przed dziewiątą (i tak już będzie co tydzień) Michał Bonarowski zaplanuje nam tydzień - to dla wszystkich amatorów wydarzeń kulinarnych. Smacznego!
17.09.2022, 60’
Gość: Tomasz Jakubiak
Przy bistrowym stole usiądzie ze mną człowiek, który kocha gotować do tego stopnia, że nam wszystkim jego osoba kojarzy się jedynie z dobrym jedzeniem. Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny, smakosz i znawca. Przez godzinę dostaniemy od niego dużo praktycznej kulinarnej wiedzy, aromatycznych inspiracji i opowieści o tym co dobre i najlepsze!
10.09.2022, 59’
Ziemniak w roli głównej
W Bistro bohaterów będzie dwóch: Maciej Nowicki - szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie oraz ziemniak .
03.09.2022, 60’
Smacznie i zdrowo z Katarzyną Błażejewską-Stuhr
27.08.2022, 60’
Podhalańskie smaki
O tym co warto na Podhalu zjeść (poza oscypkami), na co jest sezon... ale też o tym, jak odkryć tradycje kulinarne na nowo, opowie Marcin Gruszka - szef kuchni restauracji Widok w Hotelu Harnaś.
20.08.2022, 60’
Hodowla balkonowa warzyw
Piotr Kucharski gościem Bistro
13.08.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
06.08.2022, 60’
Dobrze korzystać z lata w kuchni
Kuchnia i ekologia z Sylwią Majcher.
30.07.2022, 60’
Gościni: Natalia Sitarska z Tasteaway
O podróżach kulinarnych, w tym z dziećmi, o próbowaniu, poznawaniu i sprawdzaniu nowego.
23.07.2022, 59’
Na Bistro zaprasza Beata Kwiatkowska
16.07.2022, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
09.07.2022, 60’
Roślinna kuchnia miłości
gościnie: Ida Kulawik, Katarzyna Czarnecka
02.07.2022, 60’
Smaki Grecji
Bistro umościło się w wakacjach. Smakuje nam letni, wypoczynkowy, podróżniczy nastrój.
Dla wszystkich, którzy mają Grecję w wakacyjnych planach, ta audycja będzie świetnym przewodnikiem. A Ci którzy, do Grecji nie pojadą w tym roku,
będą mogli posmakować jej we własnej kuchni.
25.06.2022, 61’
Rewizyta Marcina Cichońskiego
Co tydzień w poniedziałek jestem gościem w Kieruj się na południe, u gospodarza Cichego. W sobotę Marcin był gościem w Bistro. Były kulinarne wspomnienia z dzieciństwa i podróże po smaki. Był bób, truskawki i muzyka do zjedzenia.
18.06.2022, 60’
Opowieści o twarogu Gienia Mientkiewicza
11.06.2022, 60’
Przetwory z Joanną Matyjek
04.06.2022, 60’
O szparagach z Pascalem Brodnickim
28.05.2022, 59’
Gość: Bartek Kieżun
21.05.2022, 60’
Michał Anioł Bonarowski o dobrych smakach
14.05.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
07.05.2022, 58’
O szparagach z Maciejem Nowickim
30.04.2022, 60’
O pesto z pokrzywy z Agnieszką Kręglicką
23.04.2022, 60’
Gość: Aleksander Baron
16.04.2022, 61’
Kulinarno-świąteczne opowieści Marty Gessler
W Wielkosobotnim Bistro dostaniemy przepis na cudowne, aromatyczne, i z historią, dania, które postawimy na stole. Na kulinarno-świąteczne opowieści gwarancję daje spotkanie Katarzyny Pruchnickiej z Martą Gessler.
09.04.2022, 60’
Dobre restauracje z Witem Szychowskim
02.04.2022, 59’
Gaja Kuroń
Bardzo smacznie i rodzinnie, o Kuroniach też.
26.03.2022, 58’
Gość: Aleksandra Kleśda-Nawrocka (Prowincja od kuchni)
Katarzyna Pruchnicka i gościni, Aleksandra Kleśda-Nawrocka – autorka bloga Prowincja od kuchni, historyczka, etnolożka i smakoszka. Będzie o kulinarnych ostatkach, smakołykach karnawału z dziś i z przeszłości, o historii pączka oraz jaką historię możemy wyczytać z kujawskiego talerza.
19.03.2022, 61’
Świat bałtyckich ryb z Gieno Mientkiewiczem
W „Bistro” cudowny Gieno Mientkiewicz, będzie niezwykle smacznie i zdrowo! Gość zabierze nas w świat bałtyckich ryb. Będą śledzie, flądra, dorsz i nie tylko. Będzie rybny tatar, zupa z pomidorami i papryką, ale też rybne faworki. Proszę koniecznie usiąść z nami przy śniadaniu albo chociaż przy kawie, to będą niezwykle smaczne opowieści.
12.03.2022, 61’
Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
05.03.2022, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
26.02.2022, 59’
Prowincja od kuchni z Aleksandrą Kleśta-Nawrocką
19.02.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
12.02.2022, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
05.02.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
29.01.2022, 60’
Rozmowa z Moniką Kucią
22.01.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
15.01.2022, 59’
Z Dorotą Mintą o gotowaniu jako formą terapii
Psycholożka Dorota Minta twierdzi, jak wielu psychologów na świecie, że „w kuchni, jak w soczewce, odbijają się obrazy naszego życia. Dzięki temu gotowanie może być doskonałą formą terapii”.
Dziś w „Bistro” będziemy gotować, ale nie tylko. Zobaczymy „jak na talerzu”, że jedzenie, to coś więcej, niż tylko smak i zaspokojenie głodu.
08.01.2022, 60’
Pierwsze Bistro w nowym roku
18.12.2021, 60’
Bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie Wigilii?
11.12.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
04.12.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
27.11.2021, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
20.11.2021, 60’
"Hiszpania do zjedzenia" Bartka Kieżunia
13.11.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
06.11.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
30.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
23.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
16.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
09.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
02.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
25.09.2021, 56’
gość: Bartek Kieżun
18.09.2021, 59’
Wracają po przerwie smaczności
03.07.2021, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
26.06.2021, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
19.06.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
12.06.2021, 60’
O winie i nie tylko....
05.06.2021, 60’
O twarogu
Trzy dni temu obchodzony był, może państwo nie widzą, dzień twarogu - ustanowiony i powołany do życia przez mojego dzisiejszego gościa. Jest nim znawca i smakosz polskich serów zagrodowych, wielbiciel twarogu i niezwykły gawędziarz, Gieno Mientkiewicz. Przed nami godzina pięknych opowieści.
29.05.2021, 56’
O dłoniach w cieście
O dłoniach pełnych miłości i troski, które wyrabiają ciasto. Dziś bardzo sentymentalne #Bistro o tym, co najważniejsze, co co karmi i wzmacnia... w rozmowie z Moniką Kucią, kuratorką kulinarną.
22.05.2021, 59’
Dziecko w kuchni
Dziś głównym bohaterem audycji będzie dziecko, dziecko w kuchni a gościem będzie osoba, która jak nikt wprowadza dzieci w ten przebogaty, przesmaczny i niezwykle rozwijający świat. Katia Roman-Trzaska opowiada o tym jak przez gotowanie uczyć wiary w siebie i samodzielności.
15.05.2021, 57’
Bistro specjalne
Archiwalne rozmowy w Bistro
08.05.2021, 60’
Szparagi i słodkości
Będzie obowiązkowo o szparagach! Będzie tez dużo słodkości – tego wszystkiego co sprawia, ze czujemy się domowo, bezpiecznie i miło. Będą też śledzie, dla tych, którzy ze słodyczy je lubią najbardziej. Jednym zdaniem z Dominiką Krzemińską (Przegryź, Kukułka) i Katarzyną Błońską (AleWino, Kukułka) rozmawiam o tym, co najsmaczniejsze.
01.05.2021, 60’
Kultura kulinarna
W pierwszomajowym Bistro gościem Kasi Pruchnickiej jest Daria Pawlewska, redaktorka naczelna kwartalnika KUKBUK. Porozmawiamy o tym, że zwracamy coraz większą uwagę na to co kładziemy na talerzu i że to dobrze. Udowodnimy, że kulinaria są częścią kultury. Nie zabraknie tez dobrych wiosennych inspiracji kulinarnych.
24.04.2021, 60’
Kuchnia z lotu Drozda
Z Pawłem Drozdem, autorem podcastu "Świat z lotu Drozda", Katarzyna Pruchnicka rozmawia o kuchni survivalowej, poznawaniu świata za pomocą smaku, o przywiezionych z podróży przyprawach, ale też o domowym gotowaniu.
17.04.2021, 57’
Restauracje Berlina w pandemii
Jak niemiecka gastronomia radzi sobie z konsekwencjami pandemii? Co obecna sytuacja zmieniła w nawykach kulinarnych berlińczyków? Czym smakuje Berlin i gdzie posmakować go najlepiej? Rozmowa z Małgosią Mintą, dziennikarką kulinarną.
10.04.2021, 60’
Rozmowa o winie
To spotkanie nie jest wprost o jedzeniu, jedzenie będzie tłem, bo z Tomaszem Prange-Barczyńskim rozmawiam głównie o winie.
03.04.2021, 60’
Najsmaczniejsza Wielkanoc
W Bistro w Wielką Sobotę o najlepszych daniach na święta, oraz o historii jedzenia i roli jedzenia w historii Katarzyna Pruchnicka porozmawia z Łukaszem Modelskim.
27.03.2021, 60’
Wielki Tydzień
Z Agnieszką Kręglicka planujemy przygotowania do Wielkanocy, tej tradycyjnej ale i tej zupełnie nowej kulinarnie.
20.03.2021, 61’
Mniej mięsa
Z Sylwią Majcher rozmawiam o fleksitarianizmie.
13.03.2021, 61’
Kino kulinarne
Lucyna Zembowicz o popularności kulinariów w kinie, czyli o fascynujących filmach dokumentalnych o wybitnych szefach kuchni, wyjątkowych produktach kulinarnych i smakach.
06.03.2021, 60’
Podlasie od kuchni
Joanna Jakubiuk, Podlasianka, szefowa kuchni, propagatorka tradycyjnych produktów i potraw, kocha ziemniaki z tej miłości powstała kilka lat temu książka "Ziemniak" w rozmowie o dobrej tradycyjnej kuchni.
20.02.2021, 60’
Toruńskie pierniki i nie tylko
Z Aleksandrą Kleśtą-Nawrocką porozmawiam o festiwalach smaku przeróżnych, o kuchni staropolskiej, o tym czym była, co o niej wiemy i jak korzystamy z tego dziedzictwa, o piernikach, o promocji przez kulinaria.
13.02.2021, 61’
Kobieta w kuchni
O najlepszych daniach tych, które wychodzą z profesjonalnych kuchni, ale tez o tych domowych, o kobietach w gastronomii i o gastronomii w pandemii - gościem Bistro jest szefowa kuchni Agata Wojda.
06.02.2021, 60’
Smaki południa
Włoski comford food, portugalskie owoce morza, mix aromatów ze Stambułu i odrobina hiszpańskiego słońca - to dziś znajdziemy na talerzu za sprawa Bartka Kieżuna.
30.01.2021, 61’
Pączki czy faworki
Z Moniką Kucią rozmawiam o kulinarnym aspekcie festiwalu Nowe Epifanie. W drugiej części z Sylwią Majcher o kuchni "zero waste".
23.01.2021, 62’
Nieoczywiste smaki
16.01.2021, 60’
To co najlepsze
"Fine dining" - najlepsze, najdroższe, wyjątkowe - o tym z Justyną Adamczyk a do Stambułu zabierze nas Bartek Kieżun.
09.01.2021, 62’
Pierwsze spotkanie w Bistro
O kulinarnych podróżach w pandemii i o gościnności, która jest podstawa działania restauracji.