23.09.2023, 120’
Paprykarz Szczeciński
W sobotę Kasia Pruchnicka z Michałem Bonarowskim obudzą Słuchaczy niepowtarzalnym aromatem i smakiem kultowego paprykarza szczecińskiego w okrągłą sześćdziesiątą szóstą rocznicę powstania tego międzypokoleniowego i międzykulturowego dania, zanurzając się w tajemniczej historii jego powstania i smakując klasyczne i mniej oczywiste inspiracje z jego udziałem.
16.09.2023, 120’
Kaszubska Koza
Mamy nadzieję, że sobota u państwa zapowiada się pięknie, w Radiu357 między 8.00 a 10.00 będzie bardzo smaczne.
O czym w tym tygodniu Katarzynie Pruchnickiej będzie opowiadał Michał Bonarowski? Przegląd wydarzeń kulinarnych, jak co tydzień, ale też zajrzymy do Hiszpanii. Paella - znają państwo na pewno. Może dziś warto będzie się do niej przymierzyć w domu.
Pozbieramy trochę grzybów, ale też na kilka przepisów, tych dawnych i najnowszych na grzyby właśnie.
A po dziewiątej ugościmy Kaszubską Kozę - ona wyjątkowo pięknie mówi ludzkim głosem. Sery kozie będą na pewno tematem jej wykładu.
Tak właśnie będzie smakowało dzisiejsze Bistro.
O czym w tym tygodniu Katarzynie Pruchnickiej będzie opowiadał Michał Bonarowski? Przegląd wydarzeń kulinarnych, jak co tydzień, ale też zajrzymy do Hiszpanii. Paella - znają państwo na pewno. Może dziś warto będzie się do niej przymierzyć w domu.
Pozbieramy trochę grzybów, ale też na kilka przepisów, tych dawnych i najnowszych na grzyby właśnie.
A po dziewiątej ugościmy Kaszubską Kozę - ona wyjątkowo pięknie mówi ludzkim głosem. Sery kozie będą na pewno tematem jej wykładu.
Tak właśnie będzie smakowało dzisiejsze Bistro.
09.09.2023, 120’
Zamknąć lato w słoiku
Katarzyna Pruchnicka zaprasza Was do wspólnego stołu w radiowym "Bistro".
Przed nami dużo ciekawych rozmów. Pierwsza chwilę po 8:00. Wydarzenia kulinarne i dobre ich zaplanowanie będzie możliwe, gdy w studiu pojawi się Michal Anioł Bonarowski. Poza cotygodniową dawką smacznych wydarzeń poruszymy pewien bardzo ważny temat.
Polska gastronomia – co się z nią teraz dzieje, co się stanie i jak nam, klientom, będzie to smakować. Pojawi się też ciekawa, filmowa książka kucharska, posmakujemy uniwersum Wiedźmina.
Po 9:00 dołączy do nas Aleksander Baron, szef kuchni – wyjątkowy. Zastanowimy się jak zamknąć lato w słoiku i czy jeszcze jest na to szansa. Wiemy też, że rozmowy z Aleksem idą zawsze w różne niezwykłe, kulinarnie interesujące strony.
Przed nami dużo ciekawych rozmów. Pierwsza chwilę po 8:00. Wydarzenia kulinarne i dobre ich zaplanowanie będzie możliwe, gdy w studiu pojawi się Michal Anioł Bonarowski. Poza cotygodniową dawką smacznych wydarzeń poruszymy pewien bardzo ważny temat.
Polska gastronomia – co się z nią teraz dzieje, co się stanie i jak nam, klientom, będzie to smakować. Pojawi się też ciekawa, filmowa książka kucharska, posmakujemy uniwersum Wiedźmina.
Po 9:00 dołączy do nas Aleksander Baron, szef kuchni – wyjątkowy. Zastanowimy się jak zamknąć lato w słoiku i czy jeszcze jest na to szansa. Wiemy też, że rozmowy z Aleksem idą zawsze w różne niezwykłe, kulinarnie interesujące strony.
02.09.2023, 120’
Bistro
26.08.2023, 120’
Domowe wypieki sobotniego poranka
Jak co tydzień Katarzyna Pruchnicka zje z Państwem sobotnie śniadanie, ale nie będzie w studiu sama.W pierwszej części pojawi się w studiu Michał Bonarowski, żeby zaplanować najbliższe, najciekawsze wydarzenia kulinarne.
Po dziewiątej razem z Monika Walecką zjemy kromkę dobrego chleba i porządny kawałek owocowego ciasta. Całą w mące zapytam o to jak najlepiej w domowych wypiekach wykorzystać śliwki, gruszki, jabłka i co tylko wpadnie nam do torby podczas wyprawy na targ. Smacznego!
Po dziewiątej razem z Monika Walecką zjemy kromkę dobrego chleba i porządny kawałek owocowego ciasta. Całą w mące zapytam o to jak najlepiej w domowych wypiekach wykorzystać śliwki, gruszki, jabłka i co tylko wpadnie nam do torby podczas wyprawy na targ. Smacznego!
19.08.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
W dzisiejszym Bistro Katarzyna Pruchnicka zaprasza na spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek - orientalistką, badaczką kultury kulinarnej, dziennikarką. Autorką wielu książek, być może Wam dobrze znanych: Tradycje kulinarne Norwegii / Szwecji / Finlandii”. Tradycje kulinarne Korei, Japońskie słodycze, Tradycje kulinarne Japonii. To będzie rozmowa o kulinarnych trendach, promocji kraju przez kuchnię, i również promocji Polski np. przez podróże kulinarne.
Koniecznie słuchajcie również dlatego, że Michal Anioł Bonarowski ma dla Was kolejną porcję kulinarnych wydarzeń.
Koniecznie słuchajcie również dlatego, że Michal Anioł Bonarowski ma dla Was kolejną porcję kulinarnych wydarzeń.
12.08.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Co w audycji? Prowadząca zabierze Was na kulinarną wycieczkę po Polsce. Nie sama oczywiście! W pierwszej części razem z Michałem Bonarowskim zapełnią kalendarz najciekawszymi wydarzeniami „do zjedzenia” na najbliższy tydzień. A w drugiej części promotor kulinarny, Bartosz Wilczyński zabierze Was do Małopolski, z Krakowem w roli głównej. Dzięki Bartkowi Kieżunowi posmakujemy nawet… uczty na Wawelu. Czyż to nie królewsko rozpoczęty weekend?
05.08.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
W sobotni poranek posmakujemy świata. Od ósmej z Michałem Bonarowskim przemierzymy Polskę w poszukiwaniu wartościowych i ciekawych wydarzeń kulinarnych.
Po dziewiątej razem z italianistką i redaktorką naczelną pisma "Lente" Julią Wollner wybierzemy się do Włoch odwiedzając po drodze Stany Zjednoczone i Anglię - tu przewodnikiem będzie aktor StanleyTucci. A to wszystko i wiele innych smakołyków znajdzie miejsce na stole w Bistro Katarzyny Pruchnickiej.
Po dziewiątej razem z italianistką i redaktorką naczelną pisma "Lente" Julią Wollner wybierzemy się do Włoch odwiedzając po drodze Stany Zjednoczone i Anglię - tu przewodnikiem będzie aktor StanleyTucci. A to wszystko i wiele innych smakołyków znajdzie miejsce na stole w Bistro Katarzyny Pruchnickiej.
29.07.2023, 120’
Kuchnia japońska
W sobotni poranek zaplanujemy kulinarnie cały tydzień. Michał Bonarowski opowie nam o najciekawszych wydarzeniach kulinarnych, które przed nami, ale nie tylko. Zaprzyjaźnimy się (bądź nie) ze sztuczną inteligencją w kuchni.
Po dziewiątej z Martą Gessler porozmawiamy o prostej elegancji, o letnich smakach, domowej kuchni japońskiej i najsmaczniejszych spotkaniach przy stole. Zapraszam, jak co tydzień, Katarzyna Pruchnicka.
Po dziewiątej z Martą Gessler porozmawiamy o prostej elegancji, o letnich smakach, domowej kuchni japońskiej i najsmaczniejszych spotkaniach przy stole. Zapraszam, jak co tydzień, Katarzyna Pruchnicka.
22.07.2023, 120’
Brzęk garnków z Augustowa
Dziś w pierwszej godzinie Bistro jak zwykle będziemy podróżować po Polsce w poszukiwaniu wartych odwiedzenia wydarzeń kulinarnych. Przewodnikiem będzie, jak co tydzień, Michał Bonarowski. A między 9 a 10 dotrzemy w naszych kulinarnych podróżach do Augustowa. Tu zjemy najlepszą rybę, słodkiego Marcinka, wyjątkowy miód i porozmawiamy o dawnej kuchni Podlasia czytanej na nowo. Opowie o tym chef Marcin Budynek, nie jedyny gość tej audycji.
Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
Partner audycji

15.07.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
08.07.2023, 120’
Sąsiedzkie śniadania
Dziś w Bistro jak zwykle zaczniemy od wartych uwagi, a może nawet obecności, wydarzeń kulinarnych. Zadba o ich wybór Michał Bonarowski. A w drugiej części porozmawiamy o sąsiedzkich śniadaniach i stole który łączy mieszkańców kamienicy i nie tylko. O tym porozmawiam z kuratorką kulinarną Moniką Kucią i Katarzyną Sołtys, dyrektorką warszawskiego domu kultury PRAGA.
Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
01.07.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
24.06.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
17.06.2023, 120’
Jagoda kamczacka
Sobotni poranek zaczniemy, jak co tydzień, od przeglądu wydarzeń kulinarnych.
Z Michałem Bonarowskim wspomnimy o jagodzie kamczackiej, hiszpańskich przysmakach, polskiej tradycji i wielu innych okazji do kulinarnych doznań.
A w drugiej godzinie porozmawiamy o smakach, które pochodzą z ziemi na której rosną rośliny, o siedlisku, które jest domem nie tylko dla ludzi, o zmianach klimatycznych, które w widoczny sposób wpływają na nasze wybory. A to wszystko w kontekście polskiego winiarstwa, którego znawcą jest dziennikarz Maciej Nowicki.
Z Michałem Bonarowskim wspomnimy o jagodzie kamczackiej, hiszpańskich przysmakach, polskiej tradycji i wielu innych okazji do kulinarnych doznań.
A w drugiej godzinie porozmawiamy o smakach, które pochodzą z ziemi na której rosną rośliny, o siedlisku, które jest domem nie tylko dla ludzi, o zmianach klimatycznych, które w widoczny sposób wpływają na nasze wybory. A to wszystko w kontekście polskiego winiarstwa, którego znawcą jest dziennikarz Maciej Nowicki.
10.06.2023, 120’
Z miasta na wieś
Dziś przez najbliższe 2 godziny będzie nam w studiu niezwykle smacznie. Mówię to z nadzieją, że Państwo też to poczują. W pierwszej części w studiu pojawi się Michał Bonarowski. Będziemy przeglądać kalendarz wydarzeń kulinarnych i planować co ważniejsze. Będzie nawet trochę po amerykańsku, czasem zaskakująco.
A po dziewiątej pojedziemy na wieś. Marcin Wójcik, dziennikarz, reporter Dużego Formatu, autor książek W rodzinie ojca mego (2015), Celibat. Opowieści o miłości i pożądaniu (2017) oraz Gęsiego. Z miasta na wieś. Ta ostatnia książka będzie nas dziś prowadziła gęsiego.
Mój gość kilka lat temu wyniósł się na wieś. Jak to się stało i co urodziła taka decyzja? Tego dowiemy się w drugiej części sobotniego Bistro
A po dziewiątej pojedziemy na wieś. Marcin Wójcik, dziennikarz, reporter Dużego Formatu, autor książek W rodzinie ojca mego (2015), Celibat. Opowieści o miłości i pożądaniu (2017) oraz Gęsiego. Z miasta na wieś. Ta ostatnia książka będzie nas dziś prowadziła gęsiego.
Mój gość kilka lat temu wyniósł się na wieś. Jak to się stało i co urodziła taka decyzja? Tego dowiemy się w drugiej części sobotniego Bistro
Partner audycji

DLA WSZYSTKICH
03.06.2023, 120’
Twaróg na milion sposobów
Kulinarne nowości związane z sezonowością nie tylko dotyczą bogactwa warzyw i owoców. W tym okresie najwspanialszy jest twaróg. To produkt, który jest tak codzienny, że czasem nie doceniamy jego sezonowości, bogactwa smaku i faktu, że w żadnym innym kraju tak wspaniały nie istnieje. A wiosną dodatkowo można go smacznie "ustroić" kwiatami (stokrotki, czarny bez, akacja) i ziołami.
O twarogu właśnie i jego święcie będziemy rozmawiać po dziewiątej. Posmakujemy tego co przyniesie do studia Gieno Mientkiewicz.
A od ósmej, jak co tydzień, zaplanujemy wyjątkowo smacznie obecność na wydarzeniach kulinarnych, których listę przygotuje Michał Bonarowski.
O twarogu właśnie i jego święcie będziemy rozmawiać po dziewiątej. Posmakujemy tego co przyniesie do studia Gieno Mientkiewicz.
A od ósmej, jak co tydzień, zaplanujemy wyjątkowo smacznie obecność na wydarzeniach kulinarnych, których listę przygotuje Michał Bonarowski.
27.05.2023, 120’
Oddzielić ziarno od plew
Dziś w Bistro, przy naszym sobotnim stole, zagłębimy się w internet. Jego kulinarna odsłona jest przebogata. Z dziennikarką kulinarna Małgosią Mintą porozmawiam o tym jak w kulinarnym, cyfrowym świecie oddzielić ziarno od plew. Zastanowimy się gdzie szukać rzetelnej wiedzy i wartościowych inspiracji a może nawet coś opublikować.
A zaczniemy już o ósmej od przeglądu wydarzeń kulinarnych, takich, w których warto wziąć udział i zaplanować w kalendarzu. Michał Bonarowski, jak co tydzień wybierze te najlepsze.
A zaczniemy już o ósmej od przeglądu wydarzeń kulinarnych, takich, w których warto wziąć udział i zaplanować w kalendarzu. Michał Bonarowski, jak co tydzień wybierze te najlepsze.
DLA WSZYSTKICH
20.05.2023, 120’
Kuchnia w plenerze
Zapowiada się dziś, drodzy państwo piękny dzień, może nawet cały weekend. Należy go chyba przeżyć w plenerze.
Plenerową kuchnią z żywym ogniem w roli głównej zajmiemy się dziś po dziewiątej, w drugiej części audycji. Gościem będzie szefowa kuchni, ślązaczka, która gotowanie na ogniu docenia, również książką "Jedzenie, że ogień. Niebanalna uczta w plenerze", Patrycja Walter-Zagórska.
A już za chwilę dołączy do mnie, jak co tydzień Michał Bonarowski. W naszych rozmowach o wydarzeniach kulinarnych i dobrym zaplanowaniu tygodnia w tym zakresie nie zabraknie ucztowania w plenerze.
Plenerową kuchnią z żywym ogniem w roli głównej zajmiemy się dziś po dziewiątej, w drugiej części audycji. Gościem będzie szefowa kuchni, ślązaczka, która gotowanie na ogniu docenia, również książką "Jedzenie, że ogień. Niebanalna uczta w plenerze", Patrycja Walter-Zagórska.
A już za chwilę dołączy do mnie, jak co tydzień Michał Bonarowski. W naszych rozmowach o wydarzeniach kulinarnych i dobrym zaplanowaniu tygodnia w tym zakresie nie zabraknie ucztowania w plenerze.
DLA WSZYSTKICH
13.05.2023, 120’
Kuchnia wiosennie
Będzie dziś bardzo wiosennie, nie mamy za bardzo wyboru, ale w tym przypadku brak wyboru jest doskonały i niezwykle smaczny. O wiosennych daniach porozmawiam w drugiej części audycji z Aleksandrem Baronem. Będzie też o smakowaniu świata.
A zaczniemy od międzynarodowego kulinarnego święta, dla mnie bardzo miłego. Dzień hummusu, ja świętuje prawie codziennie. Na pewno podam sprawdzony przepis. Więcej o tym co dziś kulinarnie możemy świętować razem z Michałem Bonarowskim opowiemy w pierwszej części Bistro. Smacznego
A zaczniemy od międzynarodowego kulinarnego święta, dla mnie bardzo miłego. Dzień hummusu, ja świętuje prawie codziennie. Na pewno podam sprawdzony przepis. Więcej o tym co dziś kulinarnie możemy świętować razem z Michałem Bonarowskim opowiemy w pierwszej części Bistro. Smacznego
06.05.2023, 121’
Śniadanie z Jankiem Paszkowskim
Bistro otworzy dziś druhna zastępowa, Beata Kwiatkowska. Po tym, jak Michał Bonarowski zaplanuje nam kulinarnie czas, po pierwszej i tej drugiej kawie, odwiedzi nas gość i jego kulinarna wyobraźnia. To nie będzie śniadanie dietetyczne! Dostosowujemy się do Dnia bez diety. To będzie śniadanie, które sponsoruje literka J. Najlepsze radiowe Bistro odwiedzi Janek Paszkowski. Jest muzykiem z wykształcenia i kucharzem z zamiłowania. Występował w musicalu "Piotruś Pan", użyczył swojego głosu w kilku filmach animowanych. Dał się poznać szerokiej publiczności jako uczestnik pierwszej edycji programu Masterchef i ten, który uczył się od Jamiego Olivera. Dziś posiada trzy restauracje, które dobrze sobie radzą w dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości. Poszukamy idealnego śniadania na „j” i od J.
29.04.2023, 120’
Zero waste
"Gotować" będzie miłośniczka i propagatorka tego nurtu w kulinariach, Jagna Niedzielska. Wychowała się w domu, w którym ograniczano marnowanie żywności do minimum – starannie planowano zakupy, korzystano z domowych zapasów i przetworów, kompostowano odpadki. Te umiejętności przydały się jej, gdy otworzyła własne bistro, a dziś prowadzi liczne warsztaty, promujące ideę niemarnowania żywności.
Jak przygotować śniadanie, aby na talerzu nie został ani okruszek? Do czego można wykorzystać liście rzodkiewek i niewykorzystane części pora? Jak planować, aby nie marnować?
O śniadaniu bez reszty Jagna Niedzielska opowie Beacie Kwiatkowskiej. Wcześniej do Bistro wpadnie Michał Bonarowski, który zapełni nasz kalendarz wydarzeniami kulinarnymi.
Jak przygotować śniadanie, aby na talerzu nie został ani okruszek? Do czego można wykorzystać liście rzodkiewek i niewykorzystane części pora? Jak planować, aby nie marnować?
O śniadaniu bez reszty Jagna Niedzielska opowie Beacie Kwiatkowskiej. Wcześniej do Bistro wpadnie Michał Bonarowski, który zapełni nasz kalendarz wydarzeniami kulinarnymi.
22.04.2023, 120’
Izrael kulinarnie
Dziś zapraszam do najlepszego radiowego Bistro. Nie ma tak dobrych knajpek otwartych tak wcześnie! Adres: najlepszy radiowy oczywiście Radio 357. Dziś gotujemy z Magdalena Tomaszewska-Bolałek po 9:00 i z Michałem Bonarowskim od 8:00. Co w menu? Wspomnienie z Izraela.
15.04.2023, 120’
"Warzywa zjedz, zostaw mięso..."
Dziś w Porze śniadania, jak co tydzień Katarzyna Pruchnicka i Michał Bonarowski pomogą nam zaplanować kalendarz wydarzeniami kulinarnymi. Będzie dużo foodtracków, sałatek, azjatyckich słodkości a wszystko przyprawione odrobiną czosnku niedźwiedziego.
W drugiej części o wyjątkowo ciekawej i smacznej historii kulinariów gospodyni Bistro porozmawia z Natalią Mędrak-Rudą, autorką książki „Warzywa zjedz, zostaw mięso. Krótka historia wegetarianizmu”. Będą płatki kukurydziane, grahamka, masło orzechowe obwisłe innych ciekawych opowieści.
W drugiej części o wyjątkowo ciekawej i smacznej historii kulinariów gospodyni Bistro porozmawia z Natalią Mędrak-Rudą, autorką książki „Warzywa zjedz, zostaw mięso. Krótka historia wegetarianizmu”. Będą płatki kukurydziane, grahamka, masło orzechowe obwisłe innych ciekawych opowieści.
08.04.2023, 120’
Przy świątecznym stole
Wielką sobotę w Bistro będzie dość duże spotkanie przy stole. W pierwszej części Michał Bonarowski wybierze dla nas kulinarne wydarzenia na "po świętach". Przyjrzymy się też niezwykle ważnym śniadaniom wielkanocnym dla potrzebujących.
W drugiej godzinie, tuż po dziewiątej, zrobimy próbę generalna rodzinnego spotkania przy świątecznym stole. Role są szczegółowo rozpisane. Katarzyna Błażejewska-Stuhr zadba o nasze zdrowie, Krystian Hanke opowie o dobrym, nie tylko kulinarnym "Tatowaniu", a Marcin Cichoński podzieli się z nami świetnie dobraną do wielkanocnych dań muzyką. Ja przy bistowym stole będę pełnić funkcję głowy rodziny. Już ciesze sie na to spotkanie, mam nadzieję, że Państwo również.
W drugiej godzinie, tuż po dziewiątej, zrobimy próbę generalna rodzinnego spotkania przy świątecznym stole. Role są szczegółowo rozpisane. Katarzyna Błażejewska-Stuhr zadba o nasze zdrowie, Krystian Hanke opowie o dobrym, nie tylko kulinarnym "Tatowaniu", a Marcin Cichoński podzieli się z nami świetnie dobraną do wielkanocnych dań muzyką. Ja przy bistowym stole będę pełnić funkcję głowy rodziny. Już ciesze sie na to spotkanie, mam nadzieję, że Państwo również.
01.04.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
25.03.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Czy wiecie, że spotykamy się w Międzynarodowym Dinu Gofra? A w tygodniu mamy dzień żelków oraz Międzynarodowy Dzień Uznania Chwastów (mniam, mniam, dobre chwasty). O tym opowiadać będzie Michał Bonarowski, który zaprosi Państwa na dziesiątki wydarzeń kulinarnych.
W drugiej części audycji gościnią będzie Monika Kucia, odpowiedzialna za festiwal Nowe Epifanie 2023. Porozmawiamy o przedwojennych infulenserkach kulinarnych oraz o tym, jak w czasach zagrożenia życia na Ziemi wielki post nabiera zupełnie innego sensu.
Zaprasza druh zastępowy, Marcin Cichoński
W drugiej części audycji gościnią będzie Monika Kucia, odpowiedzialna za festiwal Nowe Epifanie 2023. Porozmawiamy o przedwojennych infulenserkach kulinarnych oraz o tym, jak w czasach zagrożenia życia na Ziemi wielki post nabiera zupełnie innego sensu.
Zaprasza druh zastępowy, Marcin Cichoński
DLA WSZYSTKICH
18.03.2023, 120’
O dobrym jedzeniu...
W Bistro, jak co tydzień, z Michałem Bonarowskim polecimy najciekawsze wydarzenia kulinarne, które przed nami. To już od ósmej, a tuż po dziewiątej w studiu pojawi się dziennikarka, kulturoznawczyni, autorka książki "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu." Agata Michalak. Pisze o przyjemnościach płynących z kultury i jedzenia i o tym będziemy rozmawiać. Pretekstem do rozmowy o przyjemności będzie ciasto drożdżowe.
11.03.2023, 120’
W poszukiwaniu dobrego jedzenia
W śniadaniowej porze jak zwykle w Radiu 357 będzie smacznie. Już od ósmej Katarzyna Pruchnicka razem z Michałem Bonarowskim zaproszą państwa na ważne, atrakcyjne albo zwyczajnie przyjemne wydarzenia kulinarne wybrane z nadchodzącego tygodnia. A po dziewiątej ugościmy w Bistro restauratorkę, felietonistkę kulinarną Agnieszkę Kręglicką. Będzie o szukaniu dobrego jedzenia, o młodym szpinaku i dobrym cieście na weekend. A wszystko w aromacie cytrusów, których sezon właśnie dobiega końca.
W śniadaniowej porze jak zwykle w Radiu 357 będzie smacznie. Już od ósmej jak co tydzień razem z Michałem Bonarowskim zaprosimy państwa na ważne, atrakcyjne albo zwyczajnie przyjemne wydarzenia kulinarne wybrane z nadchodzącego tygodnia. A po dziewiątej ugoszczę w Bistro restauratorkę, felietonistkę kulinarną Agnieszkę Kręglicką. Porozmawiamy o szukaniu dobrego jedzenia, o młodym szpinaku i dobrym cieście na weekend. A wszystko w aromacie cytrusów, których sezon właśnie dobiega końca. Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
W śniadaniowej porze jak zwykle w Radiu 357 będzie smacznie. Już od ósmej jak co tydzień razem z Michałem Bonarowskim zaprosimy państwa na ważne, atrakcyjne albo zwyczajnie przyjemne wydarzenia kulinarne wybrane z nadchodzącego tygodnia. A po dziewiątej ugoszczę w Bistro restauratorkę, felietonistkę kulinarną Agnieszkę Kręglicką. Porozmawiamy o szukaniu dobrego jedzenia, o młodym szpinaku i dobrym cieście na weekend. A wszystko w aromacie cytrusów, których sezon właśnie dobiega końca. Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
04.03.2023, 120’
Wyjątkowo smaczny poranek
Po miesięcznej przerwie, z ogromną przyjemnością wracam do mojego radiowego Bistro. W sobotę już od 8, w rozmowie z Michałem Bonarowskim poznamy zwycięzców plebiscytu na najlepszy produkt roślinny, zawitamy do Katowic na wyjątkowa kolację i pozdrowimy koła gospodyń wiejskich. W naszych opowieściach pojawią się tez Robert Makłowicz i Magda Gessler.
A po dziewiątej, bardzo szeroko o kuchni porozmawiam z Daria Pawlewską, dziennikarką, która w kulinariach widzi co najmniej tak samo wiele jak ja. Zapraszam na niezwykle smaczny śniadaniowy poranek, Katarzyna Pruchnicka.
A po dziewiątej, bardzo szeroko o kuchni porozmawiam z Daria Pawlewską, dziennikarką, która w kulinariach widzi co najmniej tak samo wiele jak ja. Zapraszam na niezwykle smaczny śniadaniowy poranek, Katarzyna Pruchnicka.
25.02.2023, 120’
Do stołu zaprasza Beata Kwiatkowska
18.02.2023, 120’
O pistacjach i Londynie
Jeszcze się nie wstaliśmy po tłustym czwartku, a nowy tydzień stawia przed nami nowe wyzwania. Między innymi święto pistacji, o którym opowie Michał Bonarowski i podejdzie do niego bardzo poważnie. Dowiemy się do czego stosować kruszonkę pistacjową i jakie desery łączyć z pistacjami.
Druga część audycji to kulinarna wyprawa do Londynu. Nasz korespondent, Artur Kieruzal w cudowny sposób opowie o tym, czym pachnie i smakuje stolica Zjednoczonego Królestwa. Cy wciąż można kupić fish & chips pakowane w gazetę? Jaką rolę w angielskim społeczeństwie pełnią puby i czy lokalny ale lub bitter można bez problemu kupić za rogiem. English breakfast, polish dumplings, curry i steki z krokodyla. Tego trzeba posłuchać.
Zaprasza druh zastępowy, Marcin Cichoński.
Druga część audycji to kulinarna wyprawa do Londynu. Nasz korespondent, Artur Kieruzal w cudowny sposób opowie o tym, czym pachnie i smakuje stolica Zjednoczonego Królestwa. Cy wciąż można kupić fish & chips pakowane w gazetę? Jaką rolę w angielskim społeczeństwie pełnią puby i czy lokalny ale lub bitter można bez problemu kupić za rogiem. English breakfast, polish dumplings, curry i steki z krokodyla. Tego trzeba posłuchać.
Zaprasza druh zastępowy, Marcin Cichoński.
11.02.2023, 120’
Walentynkowa kolacja przy piwie
W sobotnim "Bistro" druh zastępowy Marcin Cichoński zaprosi Państwa do odpowiedniego przygotowania się na nadchodzący tydzień. Wraz z Michałem Bonarowskim porozmawia o Walentynkach i kuchennych afrodyzjakach, o tłustym czwartku oraz o ciekawych festiwalach kulinarnych.
W drugiej godzinie gościem będzie Dorota Chrapek, dyplomowany piwowar, zdobywca tytułu Piwowar Roku 2010 i laureat Grand Champion festiwalu Birofilia.
Jakie piwo pasuje do deseru czekoladowego? Czy piwa kraftowe muszą być drogie? Czy w Polsce naprawdę dokonała się rewolucja piwna?
Zapraszamy od 8:00 do 10:00.
W drugiej godzinie gościem będzie Dorota Chrapek, dyplomowany piwowar, zdobywca tytułu Piwowar Roku 2010 i laureat Grand Champion festiwalu Birofilia.
Jakie piwo pasuje do deseru czekoladowego? Czy piwa kraftowe muszą być drogie? Czy w Polsce naprawdę dokonała się rewolucja piwna?
Zapraszamy od 8:00 do 10:00.
04.02.2023, 121’
Śniadania XVII i XVIII wieku
Jak wyglądało śniadanie w Polsce w XVII i XVIII wieku? W Bistro zaczynamy dzień od deserowej piany z kawy według przepisu z 1795 roku. Zamiast kawy z mlekiem migdałowym, mamy dla Was polewkę migdałową. Czy to prawda, że w przeszłości wszyscy (także dzieci) pałaszowali o poranku polewkę piwną? Czy sangwinik i melancholik mogli jeść to samo? Czy to możliwe, że kuchnia polska wieki temu przypominała tę azjatycką? O kuchni z przeszłość, rekonstrukcji dawnych smaków, dietach sprzed wieków opowiedzą : Joanna Jaroć i Norbert Sokołowski z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie. Zaczniemy jednak od współczesnej tradycji, czyli wydarzeń kulinarnych, które w kalendarzu zapisał Michał Bonarowski. Na Bistro zaprasza Beata Kwiatkowska.
28.01.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
21.01.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
14.01.2023, 119’
Goście: M. Bonarowski i B. Gałązka
W dzisiejszym Bistro będzie, jak zwykle, dobra kawa na dobry początek weekendu. Z Michałem Bonarowskim, jak co tydzień, opowiemy o wartych uwagi wydarzeniach kulinarnych. To będzie dobry pretekst, żeby zaplanować rok z dużym wyprzedzeniem, ponieważ obejmiemy spojrzeniem cały 2023. A po dziewiątej będzie nowocześnie i historycznie, ale na pewno bardzo smacznie. Bogdan Gałązka, szef kuchni, który stworzył restauracje w Zamku w Malborku, a gotowania uczył się w Nowym Jorku opowie między innymi o dobrym daniu na początek dnia. Nie polecam słuchania tej rozmowy bez śniadania.
07.01.2023, 120’
Goście: Michał Bonarowski i Aleksander Baron
W Bistro Katarzyna Pruchnicka razem z Michałem Bonarowskim podsumują kulinarnie 2022 i zapowiedzą wydarzenia w 2023 roku.
A w drugiej części, Aleksander Baron opowie o kuchni japońskiej, niemieckiej i wielu innych. Tematem głównym będzie kulinarne doświadczanie świata.
A w drugiej części, Aleksander Baron opowie o kuchni japońskiej, niemieckiej i wielu innych. Tematem głównym będzie kulinarne doświadczanie świata.
31.12.2022, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
24.12.2022, 120’
Wigilijny poranek
W wigilijny poranek razem z Michałem Bonarowskim poznamy zupełnie nietypowe obyczaje, nie tylko kulinarne, związane ze Świętami Bożego Narodzenia - to w pierwszej części, a w drugiej z Kaszubską Kozą sprawdzimy, czy zwierzęta mówią ludzkim głosem o północy. A twórcą Kaszubskiej Kozy jest mistrz kozich serów, cudowny gawędziarz i znawca smaków Tomasz Strubiński. To on będzie naszym gościem.
17.12.2022, 119’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
10.12.2022, 120’
Czas na rybę
Jak co tydzień, chwilę po ósmej Katarzyna Pruchnicka i Michał Bonarowski opowiedzą nam o czekających nas atrakcjach kulinarnych, w tym tygodniu będą też przedświąteczne prezenty książkowe. A w drugiej części, po dziewiątej, rozprawimy się z rybą z wigilijnego stołu. Nawet jeśli nie jedzą państwo ryby często, w Wigilię pojawia się na stole w różnych, świątecznych formach. Porozmawiamy o tym jak wybrać dobrą rybę, dobrą dla nas i dla środowiska. Gdzie i jak ją znaleźć? O tym opowie nam Joanna Ornoch z organizacji pozarządowej Marine Stewardship Council. A po chwili, gdy już dobra ryba będzie kupiona, Gieno Mientkiewicz zawita do studia z przepisami na wyjątkowe śledzie i najsmaczniejsze zupy rybne. Smacznego.
03.12.2022, 121’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
26.11.2022, 120’
Michał Bonarowski i Ala Pękalska
Ostatni tydzień był pod znakiem zakupowego szaleństwa. Konsumpcyjne święto pod znakiem "black friday" już za nami, a w sobotnim Bistro porozmawiamy o tym jak kupować mądrze i co dobrego z tego ugotować. Ala Pękalska z Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie poradzi i zainspiruje, lista zakupów, która powstanie w Bistro będzie smaczna, ekologiczna i ekonomiczna. To po dziewiątej a w pierwszej części, jak co tydzień z Michałem Bonarowskim zapełnimy kalendarz wyjątkowymi wydarzeniami kulinarnymi.
DLA WSZYSTKICH
19.11.2022, 121’
Gość: Grzegorz Łapanowski
W sobotni poranek jak zwykle zaplanujemy tydzień obfity w wydarzenia kulinarne - to dzięki Michałowi Bonarowskiemu, a po dziewiątej pojawi się w studiu kolejny gość. Znają go państwo nie tylko z książek pełnych pomysłów i opowieści kulinarnych, z telewizji (Top Chef), ale też co ważne a może najważniejsze z edukacyjnej działalności z Fundacją Szkoła na widelcu. Grzegorz Łapanowski takich edukacyjnych kulinarnych wyzwań podejmuje wiele i o nich też będziemy rozmawiać.
Przepisy na śniadanie, obiad i kolacje pojawią się na pewno.
Przepisy na śniadanie, obiad i kolacje pojawią się na pewno.
12.11.2022, 120’
Mazury okiem i smakiem Ewy Michalskiej
W Bistro, w pierwszej godzinie, jak co tydzień, Michał Bonarowski wybierze dla nas i opowie o godnych zainteresowania wydarzeniach kulinarnych, a w drugiej godzinie w studiu pojawi się Ewa Michalska, która zabierze nas na Mazury. Opowieści będzie dużo, nie tylko kulinarnych. W rozmowie o smakach będziemy blisko ziemi, lasu, wody, pola.
05.11.2022, 120’
Michał Bonarowski i Joanna Matyjek
Sobotni poranek zaczniemy jak zwykle smacznie. Na początek dużo dobrej muzyki i plan z najciekawszymi wydarzeniami kulinarnymi, które co tydzień wybiera dla nas Michał Bonarowski. Po dziewiątej moim będzie Joanna Matyjek, kulinarna fotografka, która gotuje równie pięknie. Porozmawiamy nie tylko o gruszkach. Zaplanujemy między innymi menu imieninowe, przygotujemy zdrowy zestaw kiszonek a na deser dobrą ziołowa herbatę. Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
29.10.2022, 120’
Cały świat na talerzu
W Bistro zwiedzimy całą Polskę dzięki wydarzeniom kulinarnym wybranym, jak co tydzień, przez Michała Bonarowskiego. Z ukraińskim akcentem zawita Zoriana Varenia. Odwiedzimy również daleki świat. Do Japonii zabierze nas nasza serwisowa korespondentka Dominika Giordano. Poznamy Dominikę z bogatej kulinarnej strony.
I będą też dynie! Dużo dyni.
I będą też dynie! Dużo dyni.
22.10.2022, 120’
Zaprasza Beata Kwiatkowska
15.10.2022, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
08.10.2022, 120’
Stół łączy mięsożerców i wegan
W pierwszej godzinie, jak zwykle będzie dużo porannej muzyki. Pojawi się też Michał Bonarowski, który zaplanuje nam tydzień wybierając najlepsze wydarzenia kulinarne.
W drugiej godzinie porozmawiam z Janem Kuroniem o wspomnieniach nie tylko kulinarnych, o tym jak stół łączy mięsożerców i wegan, o tym co najlepiej zjeść na śniadanie i o wielu najsmaczniejszych sprawach.
W drugiej godzinie porozmawiam z Janem Kuroniem o wspomnieniach nie tylko kulinarnych, o tym jak stół łączy mięsożerców i wegan, o tym co najlepiej zjeść na śniadanie i o wielu najsmaczniejszych sprawach.
01.10.2022, 120’
Kuchnia z czterech stron świata
W pierwszej godzinie, jak zwykle, zagramy dużo piosenek przydatnych do dobrego otwarcia weekendu i z Michałem Bonarowskim zaprogramujemy tydzień wartymi uwagi imprezami kulinarnymi.
A w drugiej godzinie gościem Bistro będzie Piotr Ibrahim Kalwas, powieściopisarz (nominacje do Nike), dziennikarz, który powita nas w kuchni z czterech stron świata. Przed nami moje ulubione rozmowy, do których klucz mają kulinaria.
A w drugiej godzinie gościem Bistro będzie Piotr Ibrahim Kalwas, powieściopisarz (nominacje do Nike), dziennikarz, który powita nas w kuchni z czterech stron świata. Przed nami moje ulubione rozmowy, do których klucz mają kulinaria.
24.09.2022, 119’
O zdrowym i prostym jedzeniu z Sylwią Majcher
O zdrowym i prostym jedzeniu z Sylwia Majcher. Będziemy mówić o dobrym, smacznym, zdrowym, prostym i – co staje się coraz ważniejsze – nie kosztownym jedzeniu. A przed dziewiątą (i tak już będzie co tydzień) Michał Bonarowski zaplanuje nam tydzień - to dla wszystkich amatorów wydarzeń kulinarnych. Smacznego!
17.09.2022, 60’
Gość: Tomasz Jakubiak
Przy bistrowym stole usiądzie ze mną człowiek, który kocha gotować do tego stopnia, że nam wszystkim jego osoba kojarzy się jedynie z dobrym jedzeniem. Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny, smakosz i znawca. Przez godzinę dostaniemy od niego dużo praktycznej kulinarnej wiedzy, aromatycznych inspiracji i opowieści o tym co dobre i najlepsze!
10.09.2022, 59’
Ziemniak w roli głównej
W Bistro bohaterów będzie dwóch: Maciej Nowicki - szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie oraz ziemniak .
03.09.2022, 60’
Smacznie i zdrowo z Katarzyną Błażejewską-Stuhr
27.08.2022, 60’
Podhalańskie smaki
O tym co warto na Podhalu zjeść (poza oscypkami), na co jest sezon... ale też o tym, jak odkryć tradycje kulinarne na nowo, opowie Marcin Gruszka - szef kuchni restauracji Widok w Hotelu Harnaś.
20.08.2022, 60’
Hodowla balkonowa warzyw
Piotr Kucharski gościem Bistro
13.08.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
06.08.2022, 60’
Dobrze korzystać z lata w kuchni
Kuchnia i ekologia z Sylwią Majcher.
30.07.2022, 60’
Gościni: Natalia Sitarska z Tasteaway
O podróżach kulinarnych, w tym z dziećmi, o próbowaniu, poznawaniu i sprawdzaniu nowego.
23.07.2022, 59’
Na Bistro zaprasza Beata Kwiatkowska
16.07.2022, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
09.07.2022, 60’
Roślinna kuchnia miłości
gościnie: Ida Kulawik, Katarzyna Czarnecka
02.07.2022, 60’
Smaki Grecji
Bistro umościło się w wakacjach. Smakuje nam letni, wypoczynkowy, podróżniczy nastrój.
Dla wszystkich, którzy mają Grecję w wakacyjnych planach, ta audycja będzie świetnym przewodnikiem. A Ci którzy, do Grecji nie pojadą w tym roku,
będą mogli posmakować jej we własnej kuchni.
Dla wszystkich, którzy mają Grecję w wakacyjnych planach, ta audycja będzie świetnym przewodnikiem. A Ci którzy, do Grecji nie pojadą w tym roku,
będą mogli posmakować jej we własnej kuchni.
25.06.2022, 61’
Rewizyta Marcina Cichońskiego
Co tydzień w poniedziałek jestem gościem w Kieruj się na południe, u gospodarza Cichego. W sobotę Marcin był gościem w Bistro. Były kulinarne wspomnienia z dzieciństwa i podróże po smaki. Był bób, truskawki i muzyka do zjedzenia.
18.06.2022, 60’
Opowieści o twarogu Gienia Mientkiewicza
11.06.2022, 60’
Przetwory z Joanną Matyjek
04.06.2022, 60’
O szparagach z Pascalem Brodnickim
DLA WSZYSTKICH
28.05.2022, 59’
Gość: Bartek Kieżun
21.05.2022, 60’
Michał Anioł Bonarowski o dobrych smakach
14.05.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
07.05.2022, 58’
O szparagach z Maciejem Nowickim
30.04.2022, 60’
O pesto z pokrzywy z Agnieszką Kręglicką
23.04.2022, 60’
Gość: Aleksander Baron
16.04.2022, 61’
Kulinarno-świąteczne opowieści Marty Gessler
W Wielkosobotnim Bistro dostaniemy przepis na cudowne, aromatyczne, i z historią, dania, które postawimy na stole. Na kulinarno-świąteczne opowieści gwarancję daje spotkanie Katarzyny Pruchnickiej z Martą Gessler.
09.04.2022, 60’
Dobre restauracje z Witem Szychowskim
02.04.2022, 59’
Gaja Kuroń
Bardzo smacznie i rodzinnie, o Kuroniach też.
26.03.2022, 58’
Gość: Aleksandra Kleśda-Nawrocka (Prowincja od kuchni)
Katarzyna Pruchnicka i gościni, Aleksandra Kleśda-Nawrocka – autorka bloga Prowincja od kuchni, historyczka, etnolożka i smakoszka. Będzie o kulinarnych ostatkach, smakołykach karnawału z dziś i z przeszłości, o historii pączka oraz jaką historię możemy wyczytać z kujawskiego talerza.
19.03.2022, 61’
Świat bałtyckich ryb z Gieno Mientkiewiczem
W „Bistro” cudowny Gieno Mientkiewicz, będzie niezwykle smacznie i zdrowo! Gość zabierze nas w świat bałtyckich ryb. Będą śledzie, flądra, dorsz i nie tylko. Będzie rybny tatar, zupa z pomidorami i papryką, ale też rybne faworki. Proszę koniecznie usiąść z nami przy śniadaniu albo chociaż przy kawie, to będą niezwykle smaczne opowieści.
12.03.2022, 61’
Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
05.03.2022, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
26.02.2022, 59’
Prowincja od kuchni z Aleksandrą Kleśta-Nawrocką
19.02.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
12.02.2022, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
05.02.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
29.01.2022, 60’
Rozmowa z Moniką Kucią
22.01.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
15.01.2022, 59’
Z Dorotą Mintą o gotowaniu jako formą terapii
Psycholożka Dorota Minta twierdzi, jak wielu psychologów na świecie, że „w kuchni, jak w soczewce, odbijają się obrazy naszego życia. Dzięki temu gotowanie może być doskonałą formą terapii”.
Dziś w „Bistro” będziemy gotować, ale nie tylko. Zobaczymy „jak na talerzu”, że jedzenie, to coś więcej, niż tylko smak i zaspokojenie głodu.
Dziś w „Bistro” będziemy gotować, ale nie tylko. Zobaczymy „jak na talerzu”, że jedzenie, to coś więcej, niż tylko smak i zaspokojenie głodu.
08.01.2022, 60’
Pierwsze Bistro w nowym roku
18.12.2021, 60’
Bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie Wigilii?
11.12.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
04.12.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
27.11.2021, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
20.11.2021, 60’
"Hiszpania do zjedzenia" Bartka Kieżunia
13.11.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
06.11.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
30.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
23.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
16.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
09.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
02.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
25.09.2021, 56’
gość: Bartek Kieżun
18.09.2021, 59’
Wracają po przerwie smaczności
03.07.2021, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
26.06.2021, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
19.06.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
12.06.2021, 60’
O winie i nie tylko....
05.06.2021, 60’
O twarogu
Trzy dni temu obchodzony był, może państwo nie widzą, dzień twarogu - ustanowiony i powołany do życia przez mojego dzisiejszego gościa. Jest nim znawca i smakosz polskich serów zagrodowych, wielbiciel twarogu i niezwykły gawędziarz, Gieno Mientkiewicz. Przed nami godzina pięknych opowieści.
29.05.2021, 56’
O dłoniach w cieście
O dłoniach pełnych miłości i troski, które wyrabiają ciasto. Dziś bardzo sentymentalne #Bistro o tym, co najważniejsze, co co karmi i wzmacnia... w rozmowie z Moniką Kucią, kuratorką kulinarną.
22.05.2021, 59’
Dziecko w kuchni
Dziś głównym bohaterem audycji będzie dziecko, dziecko w kuchni a gościem będzie osoba, która jak nikt wprowadza dzieci w ten przebogaty, przesmaczny i niezwykle rozwijający świat. Katia Roman-Trzaska opowiada o tym jak przez gotowanie uczyć wiary w siebie i samodzielności.
15.05.2021, 57’
Bistro specjalne
Archiwalne rozmowy w Bistro
08.05.2021, 60’
Szparagi i słodkości
Będzie obowiązkowo o szparagach! Będzie tez dużo słodkości – tego wszystkiego co sprawia, ze czujemy się domowo, bezpiecznie i miło. Będą też śledzie, dla tych, którzy ze słodyczy je lubią najbardziej. Jednym zdaniem z Dominiką Krzemińską (Przegryź, Kukułka) i Katarzyną Błońską (AleWino, Kukułka) rozmawiam o tym, co najsmaczniejsze.
01.05.2021, 60’
Kultura kulinarna
W pierwszomajowym Bistro gościem Kasi Pruchnickiej jest Daria Pawlewska, redaktorka naczelna kwartalnika KUKBUK. Porozmawiamy o tym, że zwracamy coraz większą uwagę na to co kładziemy na talerzu i że to dobrze. Udowodnimy, że kulinaria są częścią kultury. Nie zabraknie tez dobrych wiosennych inspiracji kulinarnych.
24.04.2021, 60’
Kuchnia z lotu Drozda
Z Pawłem Drozdem, autorem podcastu "Świat z lotu Drozda", Katarzyna Pruchnicka rozmawia o kuchni survivalowej, poznawaniu świata za pomocą smaku, o przywiezionych z podróży przyprawach, ale też o domowym gotowaniu.
17.04.2021, 57’
Restauracje Berlina w pandemii
Jak niemiecka gastronomia radzi sobie z konsekwencjami pandemii? Co obecna sytuacja zmieniła w nawykach kulinarnych berlińczyków? Czym smakuje Berlin i gdzie posmakować go najlepiej? Rozmowa z Małgosią Mintą, dziennikarką kulinarną.
10.04.2021, 60’
Rozmowa o winie
To spotkanie nie jest wprost o jedzeniu, jedzenie będzie tłem, bo z Tomaszem Prange-Barczyńskim rozmawiam głównie o winie.
03.04.2021, 60’
Najsmaczniejsza Wielkanoc
W Bistro w Wielką Sobotę o najlepszych daniach na święta, oraz o historii jedzenia i roli jedzenia w historii Katarzyna Pruchnicka porozmawia z Łukaszem Modelskim.
27.03.2021, 60’
Wielki Tydzień
Z Agnieszką Kręglicka planujemy przygotowania do Wielkanocy, tej tradycyjnej ale i tej zupełnie nowej kulinarnie.
20.03.2021, 61’
Mniej mięsa
Z Sylwią Majcher rozmawiam o fleksitarianizmie.
13.03.2021, 61’
Kino kulinarne
Lucyna Zembowicz o popularności kulinariów w kinie, czyli o fascynujących filmach dokumentalnych o wybitnych szefach kuchni, wyjątkowych produktach kulinarnych i smakach.
06.03.2021, 60’
Podlasie od kuchni
Joanna Jakubiuk, Podlasianka, szefowa kuchni, propagatorka tradycyjnych produktów i potraw, kocha ziemniaki z tej miłości powstała kilka lat temu książka "Ziemniak" w rozmowie o dobrej tradycyjnej kuchni.
20.02.2021, 60’
Toruńskie pierniki i nie tylko
Z Aleksandrą Kleśtą-Nawrocką porozmawiam o festiwalach smaku przeróżnych, o kuchni staropolskiej, o tym czym była, co o niej wiemy i jak korzystamy z tego dziedzictwa, o piernikach, o promocji przez kulinaria.
13.02.2021, 61’
Kobieta w kuchni
O najlepszych daniach tych, które wychodzą z profesjonalnych kuchni, ale tez o tych domowych, o kobietach w gastronomii i o gastronomii w pandemii - gościem Bistro jest szefowa kuchni Agata Wojda.
06.02.2021, 60’
Smaki południa
Włoski comford food, portugalskie owoce morza, mix aromatów ze Stambułu i odrobina hiszpańskiego słońca - to dziś znajdziemy na talerzu za sprawa Bartka Kieżuna.
30.01.2021, 61’
Pączki czy faworki
Z Moniką Kucią rozmawiam o kulinarnym aspekcie festiwalu Nowe Epifanie. W drugiej części z Sylwią Majcher o kuchni "zero waste".
23.01.2021, 62’
Nieoczywiste smaki
16.01.2021, 60’
To co najlepsze
"Fine dining" - najlepsze, najdroższe, wyjątkowe - o tym z Justyną Adamczyk a do Stambułu zabierze nas Bartek Kieżun.
09.01.2021, 62’
Pierwsze spotkanie w Bistro
O kulinarnych podróżach w pandemii i o gościnności, która jest podstawa działania restauracji.