Idź do treści
Poznaj wzmocnienie Zaloguj się
Aktywuj patronat Wzmocnij
Wspieraj na nowo Wzmocnij
Bistro
06.04.2024, 120’
Bistro

Bistro

06.04.2024, 120’

Michał Bonarowski poda gorące jak rozgrzana patelnia doniesienia ze świata wydarzeń kulinarnych w Polsce. Oto menu na sobotni poranek:

Sobotnie smakowanie zaczniemy od świętowania międzynarodowego dnia jednej z ikon włoskiej kuchni. To danie nawet nazywane jest najbardziej włoskim daniem ma świecie i nie jest to pizza! Zgadniecie co to? Podamy nie tylko przepis na ten włoski specjał, ale i na na jego nie całkiem oczywiste odmiany i wariacje. Opowiemy o tym, że nawet tak smaczne i lubiane danie może być przyczyną konfliktów o skali międzynarodowej.

Przejrzymy kalendarz nadchodzących wydarzeń kulinarnych w Polsce, w nim szczególnie pochylimy się nad prawdziwym tradycyjnym polskim chlebem, wybitną sztuką cukierniczą i egzotyczną kuchnią marokańską, w której także spotkamy… chleb - podstawę wielu dań w Maroku

Zrobimy to, co w radio brzmi “najlepiej”, czyli będziemy opowiadać sobie treść ilustracji z wydanej niedawno, bo ledwo nieco ponad 30 lat temu książki z żartami kulinarnymi z diet wszelakich. Być może otrzemy się o skandal, bo większości tych rysunków nie opublikowałoby dziś żadne wydawnictwo ze względu na poprawność polityczną.

Na koniec, w ramach gimanstyki mięśni brzucha, pośmiejemy się z najbardziej szalonych tytułów artykułów o kulinariach w polskich mediach i jak zwykle przyznamy najmocniejszym clickaitom nasze subiektywne wyróżnienia.