Idź do treści
Słuchasz? Wspieraj
Akcja: Teleportacja! Dołącz
Bistro
06.04.2024, 120’
Bistro

Bistro

06.04.2024, 120’

Michał Bonarowski poda gorące jak rozgrzana patelnia doniesienia ze świata wydarzeń kulinarnych w Polsce. Oto menu na sobotni poranek:

Sobotnie smakowanie zaczniemy od świętowania międzynarodowego dnia jednej z ikon włoskiej kuchni. To danie nawet nazywane jest najbardziej włoskim daniem ma świecie i nie jest to pizza! Zgadniecie co to? Podamy nie tylko przepis na ten włoski specjał, ale i na na jego nie całkiem oczywiste odmiany i wariacje. Opowiemy o tym, że nawet tak smaczne i lubiane danie może być przyczyną konfliktów o skali międzynarodowej.

Przejrzymy kalendarz nadchodzących wydarzeń kulinarnych w Polsce, w nim szczególnie pochylimy się nad prawdziwym tradycyjnym polskim chlebem, wybitną sztuką cukierniczą i egzotyczną kuchnią marokańską, w której także spotkamy… chleb - podstawę wielu dań w Maroku

Zrobimy to, co w radio brzmi “najlepiej”, czyli będziemy opowiadać sobie treść ilustracji z wydanej niedawno, bo ledwo nieco ponad 30 lat temu książki z żartami kulinarnymi z diet wszelakich. Być może otrzemy się o skandal, bo większości tych rysunków nie opublikowałoby dziś żadne wydawnictwo ze względu na poprawność polityczną.

Na koniec, w ramach gimanstyki mięśni brzucha, pośmiejemy się z najbardziej szalonych tytułów artykułów o kulinariach w polskich mediach i jak zwykle przyznamy najmocniejszym clickaitom nasze subiektywne wyróżnienia.