Idź do treści
Słuchasz? Wspieraj
Akcja: Teleportacja! Dołącz
Bistro
27.04.2024, 121’
Bistro

Bistro

27.04.2024, 121’

Katarzyna Pruchnicka tuż po ósmej do radiowego Bistra jak co tydzień zaprosi Michała Bonarowskiego. Zajrzą do kalendarza wydarzeń kulinarnych, zjedzą camemberta i nie zapomną o majówkowym grillu.
“Zanurzymy się” w serze camembert i pomarzymy, jakie przepisy zrobimy w ten dzień. Michał Bonarowski poda przepis na ciasteczka z camembertem w roli główniej. Nauczymy się odróżniać camemberta od innych wspaniałych serów i dodatkowo zajrzymy do ciekawej historii białego krążka oraz ujawnimy do czego służy to drewniane pudełko, w które jest pakowany.

Skoro przed nami długi weekend majowy, to nie może obyć się bez grillowania. I świetnie się składa, bo czekają nad trzy święta kulinarne: dzień musztardy, dzień kaszanki, dzień grilla, a po majówce - dzień piekarza. Na majówkowy deser przyjrzymy się grillowi sterowanemu sztuczną inteligencją. Dzień piekarza uhonorujemy przeglądając dwie ważne książki o pieczeniu chleba. Przejrzymy tez najciekawsze wydarzenia z kalendarza kulinarne na nadchodzący tydzień, a tam ryby, śliwki i jaja.
A po dziewiątej kolejnym gościem będzie Lara Gessler. Porozmawiamy o tym jak wygląda świat dziecka dwojga restauratorów-Lara podzieli się z nami wspomnieniami z dzieciństwa. To będzie niezwykle smaczna, ale też pełna emocji rozmowa.
A zaczniemy jak zwykle od śniadania.