19.09.2022, 59’
Roślinne mięso
Trwa rewolucja na polskich talerzach!
Zwiększa się świadomość dramatycznego wpływu produktów odzwierzęcych na środowisko. Coraz więcej z nas ogranicza jedzenie mięsa lub wręcz wyłącza je diety, przechodząc na wegetarianizm czy weganizm. W przeciągu roku (04.2021-03.2022) roślinne zmienniki mięsa i nabiału nabyło niemal 6 mln polskich gospodarstw domowych (badania GfK). W jakiej postaci mięso będzie lądować na naszych talerzach za 20 lat. A może w ogóle go nie będzie? W dzisiejszej audycji „Światozmieniacze” Paulina Górska będzie miała dwie gościnie: Katarzynę Siczek - współzałożycielkę start-upu tworzącego roślinne alternatywy nabiału z fasoli pod marką „It’s bean!” oraz Joannę Kuźniacką - odpowiedzialną za sprzedaż i komunikację w firmie „Apollo Roślinny Qrczak”, który podbija polski rynek roślinnym mięsem z fasoli. Jak tworzy się startup, który produkuje zamienniki produktów odzwierzęcych, jakie są największe wyzwania i czy ta droga jest bardzo wyboista czy tylko trochę? Porozmawiamy też o tym, jak mięsne firmy mają problem z roślinnymi nazwami udającymi mięsne.
12.09.2022, 60’
Miasta i ograniczenia ruchu
05.09.2022, 59’
Znikające punkty
29.08.2022, 59’
Drugie życie
22.08.2022, 59’
Ekologia w świecie nowych technologii
Czym jest ślad cyfrowy i czy możemy bardziej eko-odpowiedzialnie korzystać z nowych technologii?
15.08.2022, 60’
#13 Jak moda niszczy świat
Czy w temacie ubrań, świadomie podejmujecie decyzje zakupowe? Czy zwracacie uwagę na to, gdzie i z jakich materiałów są produkowane ubrania i jaka jest strategia danej firmy, w kwestii odpowiedzialności za środowisko?
Wyobraźcie sobie, że taka marka - już nie fast fashion, ale ultra fast fashion - jak Shein, przez trzy pierwsze miesiące 2022 roku, wyprodukowała kilkaset tysięcy modeli (nie sztuk, modeli!) ubrań. Ciuchy palą się na składowiskach, są wysyłane do krajów rozwijających się, niszczone... Czy tak powinno to wyglądać? Czy da się tę sytuację naprawić?
W dzisiejszej audycji „Światozmieniacze” rozmawiać będziemy o tym, jak moda i pogoń za nią, niszczą świat. Paulina Górska zaprosiła do rozmowy na ten temat dwie ekspertki i aktywistki:
Kasię Zajączkowską - autorkę książki i podcastu „Odpowiedzialna moda”, projektantkę ubioru z kilkunastoletnim stażem w dużych markach odzieżowych, wykładowczynię zrównoważonej mody, prowadzącą warsztaty slow fashion dla kobiet i młodzieży. Kasia wspiera marki modowe we wprowadzaniu odpowiedzialnych i cyrkularnych rozwiązań.
Ewelinę Antonowicz - prezeskę polskiego oddziału Fashion Revolution, współzałożycielkę Sustainable Fashion Institute i Circular Tex Hub. Finalistkę Forbes „25 under 25” w kategorii zrównoważony rozwój i klimat. Autorkę publikacji branżowych, naukowych i edukatorkę. Jako teoretyczka i praktyczka, Ewelina angażuje się w realne zmiany strategii i myślenia o modzie.
08.08.2022, 60’
#12 Przyroda, zieleń, natura i tereny zielone
Do tego odcinka zaprosiłam trzy osoby: Małgorzata Piszczek - przyrodniczka, architektka krajobrazu, edukatorka. Należy do nieformalnych grup jak Wrocławska Przyroda, Koalicja Wrocławska Ochrona Klimatu, Społeczna Rada Parku Grabiszyńskiego. Przedstawicielka Stowarzyszenia Ochrony Drzew, MiastoDrzew.
Weronika Mazurek: - kulturoznawczyni, graficzka, aktywistka. Współtworzy zespół hub’u aktywistycznego Huba, który wspiera aktywistki i mieszkańców w ich działaniach na rzecz przyrody i klimatu we Wrocławiu. Koordynatorka kampanii Dziki Wrocław - dzika przyjemność.
Trzecim gościem jest Daniel Petryczkiewicz - fotograf, bloger, aktywista, pasjonat lokalności, dzikości i czwartej przyrody, ambasador rzeki Małej. Twórca filmu „Przygoda w polskiej Amazonii” (tu do obejrzenia - https://youtu.be/plkJw2aaFU4), współpracuje w wieloma kolektywami, publikuje w Piśmie. Ale bohaterem dzisiejszego odcinka będzie przyroda, zieleń, natura, tereny zielone. O nie właśnie walczą na co dzień i poświęcają swój czas i wysiłek moi goście. Porozmawiamy o głośnej już obecnie kampanii „Dziki Wrocław - dzika przyjemność” Koalicji Wrocławska Ochrona Klimatu na rzecz terenów zielonych, o ukochanej przez Daniela rzece Małej. I jak każdy z nas może się zaangażować w ochronę zieleni.
01.08.2022, 60’
#11 Edukacja ekologiczna dzieci
Lato to czas, kiedy dzieci są więcej w naturze i kiedy więcej czasu spędzają z rodzicami. Dlatego też rozmawiać będziemy o edukacji ekologicznej dzieci, o tym dlaczego warto postawić na uwrażliwienie dzieci na temat przyrody, ale też o naszej odpowiedzialności jako rodziców w działaniu tu i teraz na rzecz klimatu. Gośćmi Pauliny Górskiej są Marzena Wichniarz i Kamila Kadzidłowska z inicjatywy Rodzice dla Klimatu oraz Kasper Jakubowski z Fundacji Dzieci w Naturę.
25.07.2022, 60’
#10 Recykling nie zbawi świata. Prawda czy fałsz?
Do tego odcinka zaprosiłam Michała Pacę, przedsiębiorcę zajmującego się recyklingiem, fundatora programu edukacyjnego Schooloflife.pl i fundacji Las na zawsze. Ten odcinek będzie o współczesnym podejściu do odpadów, recyklingu i segregacji. Bo świat koncentruje się na recyklingu, który nie działa, jak powinien, ale może jednak powinniśmy zadać sobie bardziej podstawowe pytania o to, czy da się generować mniej odpadów i kto w zasadzie powinien wziąć za tę zmianę odpowiedzialność - jednostki czy biznes?
18.07.2022, 60’
#9 Susza w Polsce
11.07.2022, 60’
#8
04.07.2022, 60’
#7
27.06.2022, 60’
#6
20.06.2022, 60’
#5
13.06.2022, 60’
#4
06.06.2022, 60’
#3 O nas na Ziemi
30.05.2022, 60’
#2 Jak rozwiązać kryzys klimatyczny?
23.05.2022, 59’
#1 Owady jadalne i nie tylko
Paulina Górska rozmawia doktorem Jakubem Urbańskim, biologiem molekularnym i dziennikarzem naukowym, o produkcji mięsa. Naukowcy szacują, że w 2050 roku na świecie będzie żyło 10 miliardów ludzi. Jak wyprodukować żywność dla tak dużej liczby osób?
Czy w przyszłości alternatywą dla mięsa może być... jedzenie owadów?