Idź do treści
Słuchasz? Wspieraj
Akcja: Teleportacja! Dołącz
Światozmieniacze
19.09.2022, 59’
Światozmieniacze

Roślinne mięso

19.09.2022, 59’

Trwa rewolucja na polskich talerzach!
Zwiększa się świadomość dramatycznego wpływu produktów odzwierzęcych na środowisko. Coraz więcej z nas ogranicza jedzenie mięsa lub wręcz wyłącza je diety, przechodząc na wegetarianizm czy weganizm. W przeciągu roku (04.2021-03.2022) roślinne zmienniki mięsa i nabiału nabyło niemal 6 mln polskich gospodarstw domowych (badania GfK). W jakiej postaci mięso będzie lądować na naszych talerzach za 20 lat. A może w ogóle go nie będzie? W dzisiejszej audycji „Światozmieniacze” Paulina Górska będzie miała dwie gościnie: Katarzynę Siczek - współzałożycielkę start-upu tworzącego roślinne alternatywy nabiału z fasoli pod marką „It’s bean!” oraz Joannę Kuźniacką - odpowiedzialną za sprzedaż i komunikację w firmie „Apollo Roślinny Qrczak”, który podbija polski rynek roślinnym mięsem z fasoli. Jak tworzy się startup, który produkuje zamienniki produktów odzwierzęcych, jakie są największe wyzwania i czy ta droga jest bardzo wyboista czy tylko trochę? Porozmawiamy też o tym, jak mięsne firmy mają problem z roślinnymi nazwami udającymi mięsne.