Idź do treści
Poznaj wzmocnienie Zaloguj się
Aktywuj patronat Wzmocnij
Wspieraj na nowo Wzmocnij
Światozmieniacze
19.09.2022, 59’
Światozmieniacze

Roślinne mięso

19.09.2022, 59’

Trwa rewolucja na polskich talerzach!
Zwiększa się świadomość dramatycznego wpływu produktów odzwierzęcych na środowisko. Coraz więcej z nas ogranicza jedzenie mięsa lub wręcz wyłącza je diety, przechodząc na wegetarianizm czy weganizm. W przeciągu roku (04.2021-03.2022) roślinne zmienniki mięsa i nabiału nabyło niemal 6 mln polskich gospodarstw domowych (badania GfK). W jakiej postaci mięso będzie lądować na naszych talerzach za 20 lat. A może w ogóle go nie będzie? W dzisiejszej audycji „Światozmieniacze” Paulina Górska będzie miała dwie gościnie: Katarzynę Siczek - współzałożycielkę start-upu tworzącego roślinne alternatywy nabiału z fasoli pod marką „It’s bean!” oraz Joannę Kuźniacką - odpowiedzialną za sprzedaż i komunikację w firmie „Apollo Roślinny Qrczak”, który podbija polski rynek roślinnym mięsem z fasoli. Jak tworzy się startup, który produkuje zamienniki produktów odzwierzęcych, jakie są największe wyzwania i czy ta droga jest bardzo wyboista czy tylko trochę? Porozmawiamy też o tym, jak mięsne firmy mają problem z roślinnymi nazwami udającymi mięsne.