Idź do treści
Słuchasz? Wspieraj
Akcja: Teleportacja! Dołącz
katarzyna.pruchnicka@radio357.pl
Link skopiowany. Podziel sie nim gdzie tylko chcesz!

Katarzyna Pruchnicka

Kocham radio! O tym jak bardzo, przekonałam się całkiem niedawno, choć w radiu pracuję ponad 20 lat. A najbardziej kocham mówić o jedzeniu. Rozmowy w radiowym Bistro poza tym, że są smaczne mówią o ekologii, relacjach, świecie - tym najbliższym i tym na drugim końcu. A że nie tylko jedzeniem człowiek żyje, bliskie są mi również tematy związane z relacjami, rodzicielstwem i wychowaniem - jednym słowem psychologia. Do usłyszenia w sobotni poranek w Bistro w Radiu 357 oraz w wieczornej publicystyce.
17.06.2022, 59’

Sesja dwudziesta: Osobowość

Polska na kozetce

Co to jest osobowość, skąd się bierze? Czy rodzimy się z osobowością? Co wpływa na jej kształt?... więcej
10.06.2022, 59’

Sesja dziewiętnasta - psychologicznie do czytania

Polska na kozetce

O psychologii, o nas samych warto poczytać. Tym razem przegląd nowości wydawniczych, książek, w których można znaleźć inspiracje w poszukiwaniu... więcej
03.06.2022, 59’

Sesja osiemnasta - wewnętrzne dziecko

Polska na kozetce

Zastanowimy się z Dorotą Mintą czy każdy dorosły je ma i do czego może mu się przydać. Pomyślimy jak je odkryć, jak ukochać i dać mu głos.... więcej
27.05.2022, 60’

Sesja siedemnasta - o seniorach

Polska na kozetce

Jak być nie tylko babcią i dziadkiem emerytem, ale też ciekawym świata, dbającym o siebie, srebrnowłosym mentorem?
Na to pytanie odpowie... więcej
20.05.2022, 60’

Sesja szesnasta: o pracy część druga

Polska na kozetce

Czy praca nas definiuje? Co się dzieje, kiedy w niej znikamy? Czym jest i skąd się bierze Zespół Wypalenia Zawodowego? Gdzie szukać pomocy? Czy może... więcej
13.05.2022, 59’

Sesja piętnasta: o pracy część pierwsza

Polska na kozetce

Rozmowa o człowieku w pracy. Czym jest dla nas praca? Czy nadaje życiu sens? A może nas zniewala? Co się dzieje, kiedy tracimy prace? ... więcej
06.05.2022, 59’

Sesja czternasta: Dojrzałość

Polska na kozetce

Czy matura jest cezurą dojrzałości? Czy dojrzewanie kiedyś się kończy? Kiedy możemy uznać, że jesteśmy dojrzali. Czym jest dla każdego z nas... więcej
29.04.2022, 60’

Sesja trzynasta: O kryzysie w związku ciąg dalszy

Polska na kozetce

Jak zaopiekować się dzieckiem w sytuacji kryzysu? Co i jak mówić, a czego nie mówić?... więcej
25.04.2022, 10’

Czosnek niedźwiedzi

Z czym to się je?

O tym, jak wiosna puka do naszych talerzy.... więcej
22.04.2022, 59’

Sesja dwunasta: Rozwód, relacja, kryzys w związku

Polska na kozetce

Porozmawiajmy o kryzysach w związku, w relacji. Skąd się biorą?  Jak i czy można im zapobiegać?  Ale przede wszystkim co możemy zrobić, kiedy ten... więcej
16.04.2022, 61’

Kulinarno-świąteczne opowieści Marty Gessler

Bistro

W Wielkosobotnim Bistro dostaniemy przepis na cudowne, aromatyczne, i z historią, dania, które postawimy na stole. Na kulinarno-świąteczne opowieści... więcej
15.04.2022, 60’

Sesja jedenasta: Wielkanoc

Polska na kozetce

Jak cieszyć się Wielkanocą, jak dobrze spędzić te dwa wolne dni, jak cieszyć się bliskością ważnych osób? Ale też o tym, żeby nie robić czegoś wbrew... więcej
08.04.2022, 60’

Sesja dziesiąta: Jedzenie

Polska na kozetce

Co się wydarza, kiedy jedzenie z czegoś ważnego, pozwalającego nam żyć zamienia się w coś co nas rani i niszczy?... więcej
02.04.2022, 59’

Gaja Kuroń

Bistro

Bardzo smacznie i rodzinnie, o Kuroniach też.... więcej
01.04.2022, 59’

Sesja dziewiąta - Światowy dzień świadomości autyzmu

Polska na kozetce

Czym jest spektrum autyzmu? Skąd się bierze?  jak się je diagnozuje? Jak żyć z osobą w spektrum? Jak żyć obok osoby w spektrum?... więcej
26.03.2022, 58’

Gość: Aleksandra Kleśda-Nawrocka (Prowincja od kuchni)

Bistro

Katarzyna Pruchnicka i gościni, Aleksandra Kleśda-Nawrocka – autorka bloga Prowincja od kuchni, historyczka, etnolożka i smakoszka. Będzie o... więcej
25.03.2022, 60’

Sesja ósma - o kobiecości

Polska na kozetce

O kobiecości z każdej strony Katarzyna Pruchnicka rozmawia z Dorotą Mintą.... więcej
19.03.2022, 61’

Świat bałtyckich ryb z Gieno Mientkiewiczem

Bistro

W „Bistro” cudowny Gieno Mientkiewicz, będzie niezwykle smacznie i zdrowo! Gość zabierze nas w świat bałtyckich ryb. Będą śledzie, flądra, dorsz i... więcej
18.03.2022, 60’

Sesja siódma: Rodzicielstwo

Polska na kozetce

Wolność i miłość, czyli o tym gdzie drzemie sedno relacji dzieci i rodziców.... więcej
11.03.2022, 61’

Sesja szósta

Polska na kozetce

Jaki jest współczesny mężczyzna?... więcej
04.03.2022, 59’

Sesja piąta

Polska na kozetce

Kontynuujemy rozmowy o tym, jak poradzić sobie i pomóc innym w kontekście aktualnej sytuacji.... więcej
25.02.2022, 54’

Sesja czwarta

Polska na kozetce

Rozmawiamy o tym, jak poradzić sobie i pomóc innym w kontekście aktualnej sytuacji.... więcej
18.02.2022, 60’

Sesja trzecia

Polska na kozetce

Katarzyna Pruchnicka i Dorota Minta kontynuują temat depresji sezonowej. Będzie też o traumatycznych przeżyciach pandemicznych, ale też o tym, że... więcej
11.02.2022, 60’

Sesja druga

Polska na kozetce

Czym jest depresja?  Skąd się bierze? Kto na nią choruje?... więcej
04.02.2022, 60’

Sesja pierwsza

Polska na kozetce

Czym jest terapia, jakie są nurty terapeutyczne? Jak wybrać terapeutę?  Jak się przygotować do terapii?... więcej
15.01.2022, 59’

Z Dorotą Mintą o gotowaniu jako formą terapii

Bistro

Psycholożka Dorota Minta twierdzi, jak wielu psychologów na świecie, że „w kuchni, jak w soczewce, odbijają się obrazy naszego życia. Dzięki temu... więcej
25.10.2021, 9’

Dynia

Z czym to się je?

Złoto polskiej jesieni w kuchni.... więcej
11.10.2021, 10’

Imbir

Z czym to się je?

Cudowne właściwości na jesień i nie tylko.... więcej
04.10.2021, 9’

Quiche

Z czym to się je?

Smakołyk nie tylko na jesienną porę.... więcej
20.09.2021, 10’

Pomidor

Z czym to się je?

O tej porze roku są najsmaczniejsze.... więcej
28.06.2021, 60’

Mówią młodzi zdolni

Dobre wychowanie

Dziś specjalne wydanie Dobrego wychowania. Przedwakacyjnie oddaje antenę młodym zdolnym i poza rozmową z nimi wyemitujemy słuchowisko przez młodych... więcej
28.06.2021, 9’

Kwiaty do schrupania

Z czym to się je?

Chabry, cukinie, dynie, fiołki. Czyli pyszne kwiaty.... więcej
14.06.2021, 10’

Olej rzepakowy

Z czym to się je?

O wspaniałych właściowściach i smaku... więcej
07.06.2021, 9’

Natka pietruszki

Z czym to się je?

Zielona, smaczna i przydatna do wielu potraw... więcej
05.06.2021, 60’

O twarogu

Bistro

Trzy dni temu obchodzony był, może państwo nie widzą, dzień twarogu - ustanowiony i powołany do życia przez mojego dzisiejszego gościa. Jest nim... więcej
31.05.2021, 60’

Dziecko w kuchni

Dobre wychowanie

...i to takie, które je dużo warzyw.... więcej
29.05.2021, 56’

O dłoniach w cieście

Bistro

O dłoniach pełnych miłości i troski, które wyrabiają ciasto. Dziś bardzo sentymentalne #Bistro o tym, co najważniejsze, co co karmi i wzmacnia... w... więcej
24.05.2021, 60’

Powrót do szkoły

Dobre wychowanie

Będzie o szkole, do której na praktycznie ostatni miesiąc roku szkolnego wróciły dzieci. Porozmawiamy o tym czy szkołę zmieniła pandemia, czy... więcej
24.05.2021, 9’

Szparagi

Z czym to się je

Białe czy zielone szparagi w zupie...... więcej
22.05.2021, 59’

Dziecko w kuchni

Bistro

Dziś głównym bohaterem audycji będzie dziecko, dziecko w kuchni a gościem będzie osoba, która jak nikt wprowadza dzieci w ten przebogaty, przesmaczny... więcej
17.05.2021, 59’

Uratuje nas sztuka

Dobre wychowanie

Razem z edukatorkami z Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie udowodnimy, ze sztuka współczesna została stworzona dla dzieci, że zajęcia w muzeum... więcej
17.05.2021, 7’

Maślanka

Z czym to się je?

Co można wyczarować pysznego z maślanki? Opowiadamy...... więcej
10.05.2021, 59’

O pouczającym komiksie

Dobre wychowanie

Gośćmi Katarzyny Pruchnickiej byli twórcy, ale i... bohaterowie komiksu "Róża, a co chcesz wiedzieć?"... więcej
10.05.2021, 8’

Pokrzywa

Z czym to się je?

Co dobrego można zrobić z pokrzywy? O zupie i pesto...... więcej
08.05.2021, 60’

Szparagi i słodkości

Bistro

Będzie obowiązkowo o szparagach! Będzie tez dużo słodkości – tego wszystkiego co sprawia, ze czujemy się domowo, bezpiecznie i miło. Będą też... więcej
01.05.2021, 60’

Kultura kulinarna

Bistro

W pierwszomajowym Bistro gościem Kasi Pruchnickiej jest Daria Pawlewska, redaktorka naczelna kwartalnika KUKBUK. Porozmawiamy o tym, że zwracamy... więcej
26.04.2021, 59’

Edukacja domowa

Dobre wychowanie

Niespełna roczne doświadczenie pandemiczne jest bardzo trudne dla uczniów, nauczycieli i rodziców. Zdalne nauczanie to duże wyzwanie dla wszystkich.... więcej
24.04.2021, 60’

Kuchnia z lotu Drozda

Bistro

Z Pawłem Drozdem, autorem podcastu "Świat z lotu Drozda", Katarzyna Pruchnicka rozmawia o kuchni survivalowej, poznawaniu świata za pomocą smaku, o... więcej
19.04.2021, 60’

Mamy to!

Dobre wychowanie

Gościem w Dobrym wychowaniu jest Katarzyna Kołeczek, mama i aktorka. Rozmawiamy o rodzicielstwie to jasne, o tym jak je sobie wyobrażamy, o zderzeniu... więcej
17.04.2021, 57’

Restauracje Berlina w pandemii

Bistro

Jak niemiecka gastronomia radzi sobie z konsekwencjami pandemii? Co obecna sytuacja zmieniła w nawykach kulinarnych berlińczyków? Czym smakuje Berlin... więcej
12.04.2021, 60’

Co dalej ósma klaso?

Dobre wychowanie

To wydanie audycji polecam specjalnie ósmoklasistom i ich rodzicom. Już w drugiej połowie maja egzamin, bardzo ważny dla każdego piętnastolatka. Ale... więcej
10.04.2021, 60’

Rozmowa o winie

Bistro

To spotkanie nie jest wprost o jedzeniu, jedzenie będzie tłem, bo z Tomaszem Prange-Barczyńskim rozmawiam głównie o winie.... więcej
05.04.2021, 60’

Jazzowa mama

Dobre wychowanie

Aga Zaryan, wokalistka jazzowa, ale przez najbliższą godzinę przede wszystkim mama. O godzeniu sceny z macierzyństwem, o blaskach i cieniach bycia... więcej
03.04.2021, 60’

Najsmaczniejsza Wielkanoc

Bistro

W Bistro w Wielką Sobotę o najlepszych daniach na święta, oraz o historii jedzenia i roli jedzenia w historii Katarzyna Pruchnicka porozmawia z... więcej
29.03.2021, 60’

Matka natura

Dobre wychowanie

O ubloconych dłoniach, zabawkach z patyka, wiośnie w lesie i wychowaniu blisko natury rozmawiam z załozycielką leśnego przedszkola Anną Łukasik.... więcej
27.03.2021, 60’

Wielki Tydzień

Bistro

Z Agnieszką Kręglicka planujemy przygotowania do Wielkanocy, tej tradycyjnej ale i tej zupełnie nowej kulinarnie.... więcej
22.03.2021, 60’

W domu najlepiej

Dobre wychowanie

Najlepsza dziecięca literatura, ciekawe rodzinne filmy i seriale, gry i zabawy, czyli dobrze spędzony rodzinny wolny czas. Zadba o niego Ewa... więcej
20.03.2021, 61’

Mniej mięsa

Bistro

Z Sylwią Majcher rozmawiam o fleksitarianizmie.... więcej
15.03.2021, 54’

Młodzi w kryzysie

Dobre wychowanie

Z Lucyną Kicińską o trudnej sytuacji dzieci i młodzieży i o tym gdzie szukać profesjonalnej pomocy.... więcej
13.03.2021, 61’

Kino kulinarne

Bistro

Lucyna Zembowicz o popularności kulinariów w kinie, czyli o fascynujących filmach dokumentalnych o wybitnych szefach kuchni, wyjątkowych produktach... więcej
08.03.2021, 60’

Tatowanie w wychowaniu

Dobre wychowanie

Jak matka z ojcem, czyli rozmowa z Krystianem Hanke.... więcej
06.03.2021, 60’

Podlasie od kuchni

Bistro

Joanna Jakubiuk, Podlasianka, szefowa kuchni, propagatorka tradycyjnych produktów i potraw, kocha ziemniaki z tej miłości powstała kilka lat temu... więcej
22.02.2021, 56’

Rodzina w pandemii

Dobre wychowanie

O tym jak zadbać o siebie i najbliższych z Martą Iwanowską-Polkowską.... więcej
20.02.2021, 60’

Toruńskie pierniki i nie tylko

Bistro

Z Aleksandrą Kleśtą-Nawrocką porozmawiam o festiwalach smaku przeróżnych, o kuchni staropolskiej, o tym czym była, co o niej wiemy i jak korzystamy z... więcej
15.02.2021, 60’

Rodzina w spektrum

Dobre wychowanie

Izabela Hindziuk-Machnica współzałożycielka fundacji AleKlasa o rodzinie w spektrum autyzmu.... więcej
13.02.2021, 61’

Kobieta w kuchni

Bistro

O najlepszych daniach tych, które wychodzą z profesjonalnych kuchni, ale tez o tych domowych, o kobietach w gastronomii i o gastronomii w pandemii -... więcej
08.02.2021, 59’

Potrzebna pomoc!

Dobre wychowanie

dr n. społ. Urszula Sajewicz-Radtke, psycholożka, ekspertka z zakresu diagnoz i wspomagania kompetencji poznawczych dzieci i młodzieży o dramatycznej... więcej
06.02.2021, 60’

Smaki południa

Bistro

Włoski comford food, portugalskie owoce morza, mix aromatów ze Stambułu i odrobina hiszpańskiego słońca - to dziś znajdziemy na talerzu za sprawa... więcej
01.02.2021, 62’

Zwolnieni z teorii

Dobre wychowanie

Olimpiada "Zwolnieni z teorii" czyli o zaangażowaniu młodych w działania społeczne.... więcej
30.01.2021, 61’

Pączki czy faworki

Bistro

Z Moniką Kucią rozmawiam o kulinarnym aspekcie festiwalu Nowe Epifanie. W drugiej części z Sylwią Majcher o kuchni "zero waste".... więcej
25.01.2021, 60’

Rodzinne puzzle

Dobre wychowanie

Terapeutka dzieci i rodzin Beata Chrzanowska-Pietraszuk o trudnych relacjach w rodzinie i o tym jak wspierać rodziców, by w efekcie dać wsparcie... więcej
16.01.2021, 60’

To co najlepsze

Bistro

"Fine dining" - najlepsze, najdroższe, wyjątkowe - o tym z Justyną Adamczyk a do Stambułu zabierze nas Bartek Kieżun.... więcej
09.01.2021, 62’

Pierwsze spotkanie w Bistro

Bistro

O kulinarnych podróżach w pandemii i o gościnności, która jest podstawa działania restauracji.... więcej
doładowanie ...