Idź do treści
Poznaj wzmocnienie Zaloguj się
Aktywuj patronat Wzmocnij
Wspieraj na nowo Wzmocnij
Dorzuć nam coś więcej Wzmocnij
Plac na rozdrożu
28.11.2024, 60’
Plac na rozdrożu

Plac na rozdrożu

28.11.2024, 60’

Kiedy przestaniemy zabijać zwierzęta na jedzenie i zaczniemy jeść mięso sztucznie wytworzone? Pozornie wydaje się, że to odległa przyszłość. Tymczasem zmiana może nastąpić bardzo szybko.
Niedawno polska firma dostała spore finansowanie na dalsze prace nad mięsem komórkowym. Co więcej - już teraz potrafi wytwarzać sztuczne mięso (na razie w małej ilości), które jeden z polskich szefów kuchni wykorzystał eksperymentalnie w swoich daniach.
Dalszy rozwój technologii spowoduje, że polskie sztuczne mięso będzie tanie. Czy tańsze od mięsa ze zwierząt? Zobaczymy.

Porozmawiam na żywo z Michałem Fabiszewskim, pierwszym polskim szefem kuchni, który przygotował danie z mięsa wytworzonego poza organizmem zwierzęcia. Gościem będzie także Stanisław Łoboziak, współtwórca i szef technologiczny LabFarm - polskiego startupu wytwarzającego mięso komórkowe. W trakcie audycji połączymy się także z Moniką Borowiecką, zarządzającą funduszem inwestycyjnym w branży spożywczej.

Playlista odcinka

Meathook Seed
Famine Sector
Carcass
Kelly's Meat Emporium
Meat Beat Manifesto
Prime Audio Soup
Madvillain
Meat Grinder
Pełna playlista emitowanych utworów jest dostępna dla zalogowanych Patronów.