Tu znajdziecie smakowite przepisy od Katarzyny Pruchnickiej i Michała Bonarowskiego prosto z sobotnich audycji! Zapraszamy na Bistro w każdą sobotę między 8:00 a 10:00, a następnie w naszych podcastach.
Rożki francuskie z Camembertem i figami
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 okrągły ser Camembert, pokrojony na małe plastry (takie, żeby zmieściły się zawinięte w złożonych na pół kawałkach ciasta francuskiego – patrz niżej)
6 świeżych fig, pokrojonych na cienkie plasterki
Miód do polania
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C
- Ciasto francuskie kroimy w kwadraty o boku około 5 cm (mogą być większe,
jeśli chcemy użyć większych kawałków sera Camembert) - Na każdym kwadracie ciasta francuskiego kładziemy jeden kawałek sera
Camembert i jeden plaster figi - Składamy każdy kwadrat ciasta francuskiego na pół dzięki czemu powstają
trójkąty - Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy 12-15 minut do uzyskana złotego koloru
- Po wyjęciu z piekarnika lekko skrapiamy ciasteczka miodem i podajemy
Pieczarkowa sałatka z rukolą (20.04.2024)
Składniki:
Świeże, młode i jędrne pieczarki pokrojone w plastry – 300 g
Rukola – 150 g
Pomidorki cherry pokrojone w połówki lub ćwiartki – 150 g
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Sok z cytryny – 1 łyżka
Czosnek – 1 ząbek, przeciśnięty w prasce
Sól i pieprz – do smaku
Wykonanie:
Na patelni grillowej z odrobiną oliwy zgrilluj pieczarki przez 3 – 6 minut, aż staną się złote i trochę miękkie. W dużej misce zmieszaj rukolę, pomidorki cherry i ostudzone grillowane pieczarki. Wymieszaj w osobnym naczyniu oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty w prasce czosnek, sól i pieprz. Polej tym sosem sałatkę.
Do gotowej sałatki możesz dodać podkręcające aromaty i smaki dodatki ekstra! Michał poleca nieco chutneya z mango i imbiru, prażone pestki słonecznika z miodem i rozmarynem oraz ocet balsamiczny.
Smacznego!