19.09.2022, 59’
Roślinne mięso
Światozmieniacze
Trwa rewolucja na polskich talerzach!
Zwiększa się świadomość dramatycznego wpływu produktów odzwierzęcych na środowisko. Coraz więcej z... więcej
Zwiększa się świadomość dramatycznego wpływu produktów odzwierzęcych na środowisko. Coraz więcej z... więcej
22.08.2022, 59’
Ekologia w świecie nowych technologii
Światozmieniacze
Czym jest ślad cyfrowy i czy możemy bardziej eko-odpowiedzialnie korzystać z nowych technologii?... więcej
15.08.2022, 60’
#13 Jak moda niszczy świat
Światozmieniacze
Czy w temacie ubrań, świadomie podejmujecie decyzje zakupowe? Czy zwracacie uwagę na to, gdzie i z jakich materiałów są produkowane ubrania i jaka... więcej
08.08.2022, 60’
#12 Przyroda, zieleń, natura i tereny zielone
Światozmieniacze
Do tego odcinka zaprosiłam trzy osoby: Małgorzata Piszczek - przyrodniczka, architektka krajobrazu, edukatorka. Należy do nieformalnych grup jak... więcej
01.08.2022, 60’
#11 Edukacja ekologiczna dzieci
Światozmieniacze
Lato to czas, kiedy dzieci są więcej w naturze i kiedy więcej czasu spędzają z rodzicami. Dlatego też rozmawiać będziemy o edukacji ekologicznej... więcej
25.07.2022, 60’
#10 Recykling nie zbawi świata. Prawda czy fałsz?
Światozmieniacze
Do tego odcinka zaprosiłam Michała Pacę, przedsiębiorcę zajmującego się recyklingiem, fundatora programu edukacyjnego Schooloflife.pl i fundacji Las... więcej
08.06.2022, 60’
Porozmawiajmy o grzybach!
Plac na rozdrożu
Mogą stanowić alternatywny budulec domów. Wykorzystuje się je przy ekologicznych pochówkach. Przy produkcji bardziej zrównoważonych materiałów,... więcej
23.05.2022, 59’
#1 Owady jadalne i nie tylko
Światozmieniacze
Paulina Górska rozmawia doktorem Jakubem Urbańskim, biologiem molekularnym i dziennikarzem naukowym, o produkcji mięsa. Naukowcy szacują, że w 2050... więcej