29.05.2023, 10’
Rabarbar
Z czym to się je?
27.05.2023, 120’
Oddzielić ziarno od plew
Bistro
Dziś w Bistro, przy naszym sobotnim stole, zagłębimy się w internet. Jego kulinarna odsłona jest przebogata. Z dziennikarką kulinarna Małgosią Mintą porozmawiam o tym jak w kulinarnym, cyfrowym świecie oddzielić ziarno od plew. Zastanowimy się gdzie szukać rzetelnej wiedzy i wartościowych inspiracji a może nawet coś opublikować.
A zaczniemy już o ósmej od przeglądu wydarzeń kulinarnych, takich, w których warto wziąć udział i zaplanować w kalendarzu. Michał Bonarowski, jak co tydzień wybierze te najlepsze.
22.05.2023, 61’
Sesja sześćdziesiąta dziewiąta
Polska na kozetce
22.05.2023, 9’
Czas na piknik
Z czym to się je?
20.05.2023, 120’
Kuchnia w plenerze
Bistro
Zapowiada się dziś, drodzy państwo piękny dzień, może nawet cały weekend. Należy go chyba przeżyć w plenerze.
Plenerową kuchnią z żywym ogniem w roli głównej zajmiemy się dziś po dziewiątej, w drugiej części audycji. Gościem będzie szefowa kuchni, ślązaczka, która gotowanie na ogniu docenia, również książką "Jedzenie, że ogień. Niebanalna uczta w plenerze", Patrycja Walter-Zagórska.
A już za chwilę dołączy do mnie, jak co tydzień Michał Bonarowski. W naszych rozmowach o wydarzeniach kulinarnych i dobrym zaplanowaniu tygodnia w tym zakresie nie zabraknie ucztowania w plenerze.
15.05.2023, 59’
Sesja sześćdziesiąta ósma: jak zachować się wobec przemocy?
Polska na kozetce
Kolejny raz zderzyliśmy się z tragedią, jaką jest śmierć maltretowanego dziecka. Media i politycy rzucają oskarżenia, szukają winnych i epatują srogimi karami. Wielu zagłusza zbiorowe poczucie winy, wynikające z zaniechania, oburzeniem. Może, zanim rzucimy kamieniem, powinniśmy zadać sobie kilka pytań? A co najważniejsze nauczyć się mądrze reagować i szukać rozwiązań w kryzysie.
Bo czy my w ogóle wiemy, jak się zachować wobec przemocy? Wielu z nas zapewne nie ma pojęcia. Cóż… Najwyższa pora zacząć się uczyć. Rozmawiania z dziećmi czy dorosłymi, którzy są ofiarami przemocy i rozmawiania z oprawcami. Ale też tego, jak młodzi ludzie mogą zareagować na krzywdę rówieśnika i gdzie szukać pomocy.
Nauczmy się budować koalicje, nie obawiajmy się inicjowania działań przeciwko przemocy, dziejącej się każdego dnia za zamkniętymi drzwiami, tuż obok nas. To trudne i wymagające wysiłku działania, ale warto - nawet gdybyśmy mieli uratować jedno dziecko, jedną kobietę lub jednego mężczyznę.
Jak to robić? Dorota Minta, psycholożka i psychoterapeutka spróbuje odpowiedzieć na pytania Katarzyna Pruchnicka w audycji „Polska na kozetce”
15.05.2023, 8’
Szaleństwo szparagów
Z czym to się je?
13.05.2023, 120’
Kuchnia wiosennie
Bistro
Będzie dziś bardzo wiosennie, nie mamy za bardzo wyboru, ale w tym przypadku brak wyboru jest doskonały i niezwykle smaczny. O wiosennych daniach porozmawiam w drugiej części audycji z Aleksandrem Baronem. Będzie też o smakowaniu świata.
A zaczniemy od międzynarodowego kulinarnego święta, dla mnie bardzo miłego. Dzień hummusu, ja świętuje prawie codziennie. Na pewno podam sprawdzony przepis. Więcej o tym co dziś kulinarnie możemy świętować razem z Michałem Bonarowskim opowiemy w pierwszej części Bistro. Smacznego
17.04.2023, 59’
Sesja sześćdziesiąta czwarta
Polska na kozetce
17.04.2023, 9’
Czosnek niedźwiedzi
Z czym to się je?
15.04.2023, 120’
"Warzywa zjedz, zostaw mięso..."
Bistro
Dziś w Porze śniadania, jak co tydzień Katarzyna Pruchnicka i Michał Bonarowski pomogą nam zaplanować kalendarz wydarzeniami kulinarnymi. Będzie dużo foodtracków, sałatek, azjatyckich słodkości a wszystko przyprawione odrobiną czosnku niedźwiedziego.
W drugiej części o wyjątkowo ciekawej i smacznej historii kulinariów gospodyni Bistro porozmawia z Natalią Mędrak-Rudą, autorką książki „Warzywa zjedz, zostaw mięso. Krótka historia wegetarianizmu”. Będą płatki kukurydziane, grahamka, masło orzechowe obwisłe innych ciekawych opowieści.
10.04.2023, 60’
Sesja sześćdziesiąta trzecia
Polska na kozetce
08.04.2023, 120’
Przy świątecznym stole
Bistro
Wielką sobotę w Bistro będzie dość duże spotkanie przy stole. W pierwszej części Michał Bonarowski wybierze dla nas kulinarne wydarzenia na "po świętach". Przyjrzymy się też niezwykle ważnym śniadaniom wielkanocnym dla potrzebujących.
W drugiej godzinie, tuż po dziewiątej, zrobimy próbę generalna rodzinnego spotkania przy świątecznym stole. Role są szczegółowo rozpisane. Katarzyna Błażejewska-Stuhr zadba o nasze zdrowie, Krystian Hanke opowie o dobrym, nie tylko kulinarnym "Tatowaniu", a Marcin Cichoński podzieli się z nami świetnie dobraną do wielkanocnych dań muzyką. Ja przy bistowym stole będę pełnić funkcję głowy rodziny. Już ciesze sie na to spotkanie, mam nadzieję, że Państwo również.
03.04.2023, 59’
Sesja sześćdziesiąta druga: zabawa!
Polska na kozetce
Będziemy się bawić! Mam nadzieję, że rozmowa o zabawie dostarczy radości nie tylko nam, ale również Państwu. Czym jest zabawa dla dzieci? Czy my dorośli też jej potrzebujemy, a może z niej wyrastamy? Czy nasz mózg ją lubi? Czego się uczymy o sobie i innych w trakcie zabawy? Na to i inne pytania poszukamy odpowiedzi z radością. Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka
03.04.2023, 11’
Wielkanocne wypieki
Z czym to się je?
01.04.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
28.03.2023, 60’
Sesja sześćdziesiąta pierwsza
Polska na kozetce
27.03.2023, 10’
Co warto posadzić na wiosnę?
Z czym to się je?
20.03.2023, 60’
Sesja sześćdziesiąta
Polska na kozetce
20.03.2023, 11’
Chleb do ostatniego okruszka
Z czym o się je?
DLA WSZYSTKICH 18.03.2023, 120’
O dobrym jedzeniu...
Bistro
W Bistro, jak co tydzień, z Michałem Bonarowskim polecimy najciekawsze wydarzenia kulinarne, które przed nami. To już od ósmej, a tuż po dziewiątej w studiu pojawi się dziennikarka, kulturoznawczyni, autorka książki "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu." Agata Michalak. Pisze o przyjemnościach płynących z kultury i jedzenia i o tym będziemy rozmawiać. Pretekstem do rozmowy o przyjemności będzie ciasto drożdżowe.
13.03.2023, 59’
Sesja pięćdziesiąta dziewiąta: Książki o psychologii
Polska na kozetce
Dzisiaj kolejna audycja z książką na kozetce. Mamy poczucie, że książki, te psychologiczne mogą nam pomagać w zrozumieniu siebie i świata. Nie szukajmy w nich jednej, magicznej recepty na szczęście. Są natomiast dobrym źródłem wiedzy, która może być pomocna w rozwiązywaniu naszych osobistych dylematów. Oto polecane przez nas książki: Agnieszka Jucewicz "Czasem czuje mocniej. Rozmowy o wychodzeniu z kryzysu psychicznego”, "Clou" rozmowa Agaty Trzebuchowskiej z Cleo Ćwiek, Małgorzata Serafin i Marek Sekielski „Jest OK. To dlaczego nie chcę żyć?”, Joanna Derda i Marta Pawłowska "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania", Anna Paluszak i Jacek Rydlewski „Ścieżki miłości”, Tavi Hawn "Tożsamość płciowa. Poradnik dla rodziców". Chcąc zgłębić jakiś ważny temat warto czytać różne pozycje, wsłuchiwać się w słowa wielu autorów, tak, żeby wybrać dla siebie najlepszą ścieżkę.
13.03.2023, 10’
Bułki z czekoladą
Z czym to się je?
11.03.2023, 120’
W poszukiwaniu dobrego jedzenia
Bistro
W śniadaniowej porze jak zwykle w Radiu 357 będzie smacznie. Już od ósmej Katarzyna Pruchnicka razem z Michałem Bonarowskim zaproszą państwa na ważne, atrakcyjne albo zwyczajnie przyjemne wydarzenia kulinarne wybrane z nadchodzącego tygodnia. A po dziewiątej ugościmy w Bistro restauratorkę, felietonistkę kulinarną Agnieszkę Kręglicką. Będzie o szukaniu dobrego jedzenia, o młodym szpinaku i dobrym cieście na weekend. A wszystko w aromacie cytrusów, których sezon właśnie dobiega końca.
W śniadaniowej porze jak zwykle w Radiu 357 będzie smacznie. Już od ósmej jak co tydzień razem z Michałem Bonarowskim zaprosimy państwa na ważne, atrakcyjne albo zwyczajnie przyjemne wydarzenia kulinarne wybrane z nadchodzącego tygodnia. A po dziewiątej ugoszczę w Bistro restauratorkę, felietonistkę kulinarną Agnieszkę Kręglicką. Porozmawiamy o szukaniu dobrego jedzenia, o młodym szpinaku i dobrym cieście na weekend. A wszystko w aromacie cytrusów, których sezon właśnie dobiega końca. Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
06.03.2023, 60’
Sesja pięćdziesiąta ósma
Polska na kozetce
06.03.2023, 9’
Nie z mięsa te kotlety
Z czym to się je?
04.03.2023, 120’
Wyjątkowo smaczny poranek
Bistro
Po miesięcznej przerwie, z ogromną przyjemnością wracam do mojego radiowego Bistro. W sobotę już od 8, w rozmowie z Michałem Bonarowskim poznamy zwycięzców plebiscytu na najlepszy produkt roślinny, zawitamy do Katowic na wyjątkowa kolację i pozdrowimy koła gospodyń wiejskich. W naszych opowieściach pojawią się tez Robert Makłowicz i Magda Gessler.
A po dziewiątej, bardzo szeroko o kuchni porozmawiam z Daria Pawlewską, dziennikarką, która w kulinariach widzi co najmniej tak samo wiele jak ja. Zapraszam na niezwykle smaczny śniadaniowy poranek, Katarzyna Pruchnicka.
27.02.2023, 61’
Sesja pięćdziesiąta siódma: Hortiterapia
Polska na kozetce
27.02.2023, 11’
Kasza pęczak
Z czym to się je?
30.01.2023, 60’
Sesja pięćdziesiąta trzecia
Polska na kozetce
Razem z Dorota Minta, psycholog porozmawiamy o ważnym, trudnym, wymagającym świadomego rodzicielstwa czasem dojrzewania
30.01.2023, 10’
Cytryna na różne sposoby
Z czym to się je?
28.01.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
23.01.2023, 60’
Sesja pięćdziesiąta druga
Polska na kozetce
23.01.2023, 10’
Kruche ciasto
Z czym to się je?
21.01.2023, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
16.01.2023, 60’
Sesja pięćdziesiąta pierwsza: Porozmawiajmy o seniorach
Polska na kozetce
Dziś porozmawiamy o roli babć i dziadków. Nie tylko w życiu wnuków.
Zastanowimy się jacy są obecni seniorzy, jacy byli kiedyś, jak zmieniła się ich rola?
Spróbujemy opisać ich wartość w wychowaniu wnuków, ale też umiejętnością myślenia o sobie.
Zajmiemy się też trudną, samotną, depresyjną stroną drugiej polowy życia.
16.01.2023, 10’
Kasza jaglana
Z czym to się je?
14.01.2023, 119’
Goście: M. Bonarowski i B. Gałązka
Bistro
W dzisiejszym Bistro będzie, jak zwykle, dobra kawa na dobry początek weekendu. Z Michałem Bonarowskim, jak co tydzień, opowiemy o wartych uwagi wydarzeniach kulinarnych. To będzie dobry pretekst, żeby zaplanować rok z dużym wyprzedzeniem, ponieważ obejmiemy spojrzeniem cały 2023. A po dziewiątej będzie nowocześnie i historycznie, ale na pewno bardzo smacznie. Bogdan Gałązka, szef kuchni, który stworzył restauracje w Zamku w Malborku, a gotowania uczył się w Nowym Jorku opowie między innymi o dobrym daniu na początek dnia. Nie polecam słuchania tej rozmowy bez śniadania.
09.01.2023, 60’
Sesja pięćdziesiąta
Polska na kozetce
Dzisiaj w „Polsce na kozetce” zapraszamy do rozmowy o szczęściu. Czym jest, gdzie można je znaleźć, jak je zauważać i pielęgnować? A może nie ma jednego szczęścia tylko jest wiele drobnych, ale bardzo ważnych szczęśliwych puzzli?
09.01.2023, 9’
Kasztany jadalne
Z czym to się je?
07.01.2023, 120’
Goście: Michał Bonarowski i Aleksander Baron
Bistro
W Bistro Katarzyna Pruchnicka razem z Michałem Bonarowskim podsumują kulinarnie 2022 i zapowiedzą wydarzenia w 2023 roku.
A w drugiej części, Aleksander Baron opowie o kuchni japońskiej, niemieckiej i wielu innych. Tematem głównym będzie kulinarne doświadczanie świata.
02.01.2023, 60’
Sesja czterdziesta dziewiąta
Polska na kozetce
02.01.2023, 11’
Jak naturalnie wzmocnić odporność?
Z czym to się je?
31.12.2022, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
26.12.2022, 60’
Sesja czterdziesta ósma
Polska na kozetce
W wieczorny, jeszcze świąteczny czas zastanowimy się nad podsumowaniem roku. Podsumowaniem pełnym rzeczy trudnych i dobrych, porażek i zwycięstw. Zastanowimy się, co nam dają rozmyślania nad zamknięciem danego etapu, okresu życia i kiedy warto je robić. Czy okres świąteczno-noworoczny jest do tego odpowiedni, jedyny.
24.12.2022, 120’
Wigilijny poranek
Bistro
W wigilijny poranek razem z Michałem Bonarowskim poznamy zupełnie nietypowe obyczaje, nie tylko kulinarne, związane ze Świętami Bożego Narodzenia - to w pierwszej części, a w drugiej z Kaszubską Kozą sprawdzimy, czy zwierzęta mówią ludzkim głosem o północy. A twórcą Kaszubskiej Kozy jest mistrz kozich serów, cudowny gawędziarz i znawca smaków Tomasz Strubiński. To on będzie naszym gościem.
19.12.2022, 60’
Sesja czterdziesta siódma
Polska na kozetce
19.12.2022, 11’
Zupy świąteczne
Z czym to się je?
17.12.2022, 119’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
12.12.2022, 60’
Sesja czterdziesta szósta
Polska na kozetce
12.12.2022, 11’
Śledzie
Z czym to się je?
10.12.2022, 120’
Czas na rybę
Bistro
Jak co tydzień, chwilę po ósmej Katarzyna Pruchnicka i Michał Bonarowski opowiedzą nam o czekających nas atrakcjach kulinarnych, w tym tygodniu będą też przedświąteczne prezenty książkowe. A w drugiej części, po dziewiątej, rozprawimy się z rybą z wigilijnego stołu. Nawet jeśli nie jedzą państwo ryby często, w Wigilię pojawia się na stole w różnych, świątecznych formach. Porozmawiamy o tym jak wybrać dobrą rybę, dobrą dla nas i dla środowiska. Gdzie i jak ją znaleźć? O tym opowie nam Joanna Ornoch z organizacji pozarządowej Marine Stewardship Council. A po chwili, gdy już dobra ryba będzie kupiona, Gieno Mientkiewicz zawita do studia z przepisami na wyjątkowe śledzie i najsmaczniejsze zupy rybne. Smacznego.
05.12.2022, 60’
Sesja czterdziesta piąta
Polska na kozetce
05.12.2022, 11’
Pierniki
Z czym to się je?
03.12.2022, 121’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
28.11.2022, 60’
Sesja czterdziesta czwarta
Polska na kozetce
28.11.2022, 10’
Rosół
Z czym to się je?
26.11.2022, 120’
Michał Bonarowski i Ala Pękalska
Bistro
Ostatni tydzień był pod znakiem zakupowego szaleństwa. Konsumpcyjne święto pod znakiem "black friday" już za nami, a w sobotnim Bistro porozmawiamy o tym jak kupować mądrze i co dobrego z tego ugotować. Ala Pękalska z Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie poradzi i zainspiruje, lista zakupów, która powstanie w Bistro będzie smaczna, ekologiczna i ekonomiczna. To po dziewiątej a w pierwszej części, jak co tydzień z Michałem Bonarowskim zapełnimy kalendarz wyjątkowymi wydarzeniami kulinarnymi.
21.11.2022, 60’
Sesja czterdziesta trzecia
Polska na kozetce
Dziś porozmawiamy o seksualności. O tym czym jest, jak się rozwija, jak ją traktujemy i jak to na nas wpływa. Zastanowimy się jak i czym się różnimy i rozprawimy się z problemem akceptacji siebie i innych.
21.11.2022, 9’
Pulpety
Z czym to się je?
DLA WSZYSTKICH 19.11.2022, 121’
Gość: Grzegorz Łapanowski
Bistro
W sobotni poranek jak zwykle zaplanujemy tydzień obfity w wydarzenia kulinarne - to dzięki Michałowi Bonarowskiemu, a po dziewiątej pojawi się w studiu kolejny gość. Znają go państwo nie tylko z książek pełnych pomysłów i opowieści kulinarnych, z telewizji (Top Chef), ale też co ważne a może najważniejsze z edukacyjnej działalności z Fundacją Szkoła na widelcu. Grzegorz Łapanowski takich edukacyjnych kulinarnych wyzwań podejmuje wiele i o nich też będziemy rozmawiać.
Przepisy na śniadanie, obiad i kolacje pojawią się na pewno.
14.11.2022, 60’
Sesja czterdziesta druga: Kino ważne z punktu psychoterapii
Polska na kozetce
14.11.2022, 11’
Czas na przetwory z buraków i grzybów
Z czym to się je?
12.11.2022, 120’
Mazury okiem i smakiem Ewy Michalskiej
Bistro
W Bistro, w pierwszej godzinie, jak co tydzień, Michał Bonarowski wybierze dla nas i opowie o godnych zainteresowania wydarzeniach kulinarnych, a w drugiej godzinie w studiu pojawi się Ewa Michalska, która zabierze nas na Mazury. Opowieści będzie dużo, nie tylko kulinarnych. W rozmowie o smakach będziemy blisko ziemi, lasu, wody, pola.
07.11.2022, 60’
Sesja czterdziesta pierwsza
Polska na kozetce
W tym odcinku audycji Polska na kozetce zaprzyjaźnimy się z patriotyzmem. Poznamy jak wygląda rozumienie tego osobistego poczucia przez psychologów, zastanowimy się jak ewoluuje i co nam nam przynależność do grupy jaką jest naród. Pomyślimy o tym jak dobrze i w pełni obchodzić Święto Niepodległości.
07.11.2022, 9’
Stir fry
Z czym to się je
05.11.2022, 120’
Michał Bonarowski i Joanna Matyjek
Bistro
Sobotni poranek zaczniemy jak zwykle smacznie. Na początek dużo dobrej muzyki i plan z najciekawszymi wydarzeniami kulinarnymi, które co tydzień wybiera dla nas Michał Bonarowski. Po dziewiątej moim będzie Joanna Matyjek, kulinarna fotografka, która gotuje równie pięknie. Porozmawiamy nie tylko o gruszkach. Zaplanujemy między innymi menu imieninowe, przygotujemy zdrowy zestaw kiszonek a na deser dobrą ziołowa herbatę. Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
31.10.2022, 60’
Sesja czterdziesta
Polska na kozetce
31.10.2022, 11’
Dynia
Z czym to się je
29.10.2022, 120’
Cały świat na talerzu
Bistro
W Bistro zwiedzimy całą Polskę dzięki wydarzeniom kulinarnym wybranym, jak co tydzień, przez Michała Bonarowskiego. Z ukraińskim akcentem zawita Zoriana Varenia. Odwiedzimy również daleki świat. Do Japonii zabierze nas nasza serwisowa korespondentka Dominika Giordano. Poznamy Dominikę z bogatej kulinarnej strony.
I będą też dynie! Dużo dyni.
17.10.2022, 60’
Kryzys psychiczny
Polska na kozetce
Tematem audycji Polska na kozetce będzie stres i kryzys, czyli o tym, że są nieodłącznym elementem naszego życia.
Czym jest kryzys psychiczny i skąd się może brać? Czy zawsze jesteśmy w stanie wyjść z kryzysu, a może jakaś jego cząstka w nas zostaje.
O tym jakie są i co z nami robią porozmawiam z Dorotą Mintą.
17.10.2022, 11’
Orzechy
Z czym to się je?
15.10.2022, 120’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
DLA WSZYSTKICH 12.10.2022, 2’
Katarzyna Pruchnicka - Pan Tadeusz, Adam Mickiewicz
Lista lektur szkolnych 357
10.10.2022, 60’
#37 Do usłyszenia i poczytania!
Polska na kozetce
Raz na jakiś czas polecamy państwu dobrą lekturę. Tak będzie i dziś. Wybierzemy książki, które mogą pomóc, opisują nasze relacje, które warto przeczytać z dzieckiem. Do usłyszenia i "poczytania"!
10.10.2022, 10’
Risotto
Z czym to się je
08.10.2022, 120’
Stół łączy mięsożerców i wegan
Bistro
W pierwszej godzinie, jak zwykle będzie dużo porannej muzyki. Pojawi się też Michał Bonarowski, który zaplanuje nam tydzień wybierając najlepsze wydarzenia kulinarne.
W drugiej godzinie porozmawiam z Janem Kuroniem o wspomnieniach nie tylko kulinarnych, o tym jak stół łączy mięsożerców i wegan, o tym co najlepiej zjeść na śniadanie i o wielu najsmaczniejszych sprawach.
03.10.2022, 60’
Sesja trzydziesta szósta: Dlaczego niektórzy mężczyźni boją się równouprawnienia?
Polska na kozetce
W dzisiejszej Polsce na kozetce zastanowimy się dlaczego niektórzy mężczyźni boją się równouprawnienia. Młodzi mężczyźni, pomiędzy 18 a 29 rokiem życia wolą konserwatywny kształt świata. Takie wnioski przyniosły wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Goteborgu. Zastanowimy się dlaczego tak jest, skąd może brać się strach przed równouprawnieniem, czy boją się go też młode kobiety. Porozmawiamy o tym czego tak naprawdę potrzebujemy, każda z płci.
01.10.2022, 120’
Kuchnia z czterech stron świata
Bistro
W pierwszej godzinie, jak zwykle, zagramy dużo piosenek przydatnych do dobrego otwarcia weekendu i z Michałem Bonarowskim zaprogramujemy tydzień wartymi uwagi imprezami kulinarnymi.
A w drugiej godzinie gościem Bistro będzie Piotr Ibrahim Kalwas, powieściopisarz (nominacje do Nike), dziennikarz, który powita nas w kuchni z czterech stron świata. Przed nami moje ulubione rozmowy, do których klucz mają kulinaria.
26.09.2022, 60’
Sesja trzydziesta piąta: Jak to jest być neuro nienormatywnym?
Polska na kozetce
Porozmawiamy o dorosłych NNN. O tym jak to jest być dojrzałym z ADHD czy z zespołem Aspergera. Jak dopasować do siebie świat a nie żyć jako niedopasowany. Dowiemy się co nas może w sobie zaniepokoić, jak diagnozować się gdy nie jesteśmy dziećmi i gdzie szukać pomocy. Pomyślimy jak powinno pomagać otoczenie.
26.09.2022, 11’
Sposoby na śliwki
Z czym to się je?
24.09.2022, 119’
O zdrowym i prostym jedzeniu z Sylwią Majcher
Bistro
O zdrowym i prostym jedzeniu z Sylwia Majcher. Będziemy mówić o dobrym, smacznym, zdrowym, prostym i – co staje się coraz ważniejsze – nie kosztownym jedzeniu. A przed dziewiątą (i tak już będzie co tydzień) Michał Bonarowski zaplanuje nam tydzień - to dla wszystkich amatorów wydarzeń kulinarnych. Smacznego!
23.09.2022, 60’
Sesja trzydziesta czwarta: O kochaniu samego siebie
Polska na kozetce
Przez godzinę nauczymy się jak siebie poznać i polubić. Porozmawiamy o tym jak bardzo samoocena jest ważna, jak kształtować ją u dzieci i pielęgnować u dorosłych.
19.09.2022, 12’
Ziemniak i już!
Z czym to się je?
Zapiekanki, sałatki, zupy i przystawki. Cuda z ziemniaka.
17.09.2022, 60’
Gość: Tomasz Jakubiak
Bistro
Przy bistrowym stole usiądzie ze mną człowiek, który kocha gotować do tego stopnia, że nam wszystkim jego osoba kojarzy się jedynie z dobrym jedzeniem. Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny, smakosz i znawca. Przez godzinę dostaniemy od niego dużo praktycznej kulinarnej wiedzy, aromatycznych inspiracji i opowieści o tym co dobre i najlepsze!
16.09.2022, 60’
Sesja trzydziesta trzecia - o rozstaniu
Polska na kozetce
I początku nowego. A dokładniej skupimy się na rozwodzie w momencie, gdy dzieci są dorosłe i wydaje nam się, że obchodzi je jedynie własne życie. Pomyślimy o powodach, dla których odkładamy rozwód przez lata i zastanowimy się czy i kiedy na rozstanie jest dobry czas.
12.09.2022, 10’
Grzyby
Z czym to się je?
Prawdziwki, kurki, ale i gąski oraz boczniaki.
10.09.2022, 59’
Ziemniak w roli głównej
Bistro
W Bistro bohaterów będzie dwóch: Maciej Nowicki - szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie oraz ziemniak .
09.09.2022, 59’
Sesja trzydziesta druga - Odwaga
Polska na kozetce
O tym skąd się bierze, czy mamy jej tyle samo, kiedy jest nam potrzebna? Będzie o heroizmie, ale też codziennej odwadze do życia.
05.09.2022, 10’
Jabłka
Z czym to się je
03.09.2022, 60’
Smacznie i zdrowo z Katarzyną Błażejewską-Stuhr
Bistro
02.09.2022, 60’
Sesja trzydziesta pierwsza - Czas do szkoły
Polska na kozetce
29.08.2022, 13’
Kiszonki
Z czym to się je?
27.08.2022, 60’
Podhalańskie smaki
Bistro
O tym co warto na Podhalu zjeść (poza oscypkami), na co jest sezon... ale też o tym, jak odkryć tradycje kulinarne na nowo, opowie Marcin Gruszka - szef kuchni restauracji Widok w Hotelu Harnaś.
26.08.2022, 60’
Sesja trzydziesta
Polska na kozetce
20.08.2022, 60’
Hodowla balkonowa warzyw
Bistro
Piotr Kucharski gościem Bistro
19.08.2022, 60’
Sesja dwudziesta dziewiąta
Polska na kozetce
15.08.2022, 12’
Cukinia
Z czym to się je?
13.08.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
12.08.2022, 60’
Sesja dwudziesta ósma - o wakacjach
Polska na kozetce
Z Dorotą Mintą o spokoju w wakacje, o książkach dla głowy i dla dzieci
06.08.2022, 60’
Dobrze korzystać z lata w kuchni
Bistro
Kuchnia i ekologia z Sylwią Majcher.
05.08.2022, 59’
Sesja dwudziesta siódma - o poskramianiu złości
Polska na kozetce
Z Dorotą Mintą o poskramianiu złości i radzeniu sobie z nią rozmawia po urlopowej przerwie Katarzyna Pruchnicka.
16.07.2022, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
15.07.2022, 59’
Sesja dwudziesta czwarta - o zazdrości
Polska na kozetce
14.07.2022, 66’
Z Katarzyną Pruchnicką:
Miejscownik
O wakacyjnych podróżach z czasów dzieciństwa do Ustki i o tym, jak miasto w województwie pomorskim się zmieniło. Zajrzymy też do starego folwarku w Mniszkach, który został zaadaptowany przez Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej i stał się muzeum dawnych zawodów. Jest tu zakład bednarski, szewski, jest stara klasa szkolna, poczta i sklep z artykułami sprzed lat. Wszystkiego można dotknąć, usiąść w ławce szkolnej, złożyć beczkę, upleść zabawkę z wikliny lub wysłać list. Mniszki to wieś położona na pojezierzu Sierakowskim.
Na deser zamiast wisienki na torcie.... kaszubska truskawka. Kaszëbskô malëna to charakterystyczny i wyjątkowy dla Kaszub gatunek tego owocu. Aby posmakować tej truskawki trzeba koniecznie odwiedzić Chmielno. Tam można się delektować słodszymi, lepszymi w smaku owocami.
11.07.2022, 11’
Bakłażan
Z czym to się je
09.07.2022, 60’
Roślinna kuchnia miłości
Bistro
gościnie: Ida Kulawik, Katarzyna Czarnecka
08.07.2022, 60’
Sesja dwudziesta trzecia
Polska na kozetce
05.07.2022, 12’
Zupy na lato
Z czym to się je
02.07.2022, 60’
Smaki Grecji
Bistro
Bistro umościło się w wakacjach. Smakuje nam letni, wypoczynkowy, podróżniczy nastrój.
Dla wszystkich, którzy mają Grecję w wakacyjnych planach, ta audycja będzie świetnym przewodnikiem. A Ci którzy, do Grecji nie pojadą w tym roku,
będą mogli posmakować jej we własnej kuchni.
01.07.2022, 60’
Sesja dwudziesta druga - Odpowiedzi na pytania
Polska na kozetce
Z Dorotą Mintą pochylimy się nad przesłanymi przez państwa zagadnieniami, wątpliwościami, przemyśleniami. Między innymi porozmawiamy o lekach - jak i po co je brać, o lęku - czym jest i jak z nim żyć, ale też wrócimy do dziecięcych wyjazdów.
27.06.2022, 10’
Wakacyjne smaki
Z czym to się je?
25.06.2022, 61’
Rewizyta Marcina Cichońskiego
Bistro
Co tydzień w poniedziałek jestem gościem w Kieruj się na południe, u gospodarza Cichego. W sobotę Marcin był gościem w Bistro. Były kulinarne wspomnienia z dzieciństwa i podróże po smaki. Był bób, truskawki i muzyka do zjedzenia.
24.06.2022, 59’
Sesja dwudziesta pierwsza - po co nam urlop?
Polska na kozetce
Idziemy na urlop. Zastanowimy się po co jest i czy możemy go nie brać. Od czego podczas urlopu odpoczywamy i czy możemy się nim zmęczyć.
A z okazji zakończenia roku szkolnego porozmawiamy o obozach, koloniach i tęsknocie za rodzicami. Na kozetce zaczynamy wakacje.
20.06.2022, 9’
Mateusz gości Katarzynę
Z czym to się je?
18.06.2022, 60’
Opowieści o twarogu Gienia Mientkiewicza
Bistro
17.06.2022, 59’
Sesja dwudziesta
Polska na kozetce
13.06.2022, 6’
Lody domowe
Z czym to się je?
11.06.2022, 60’
Przetwory z Joanną Matyjek
Bistro
10.06.2022, 59’
Sesja dziewiętnasta - psychologicznie do czytania
Polska na kozetce
06.06.2022, 12’
Olej rzepakowy
Z czym to się je
04.06.2022, 60’
O szparagach z Pascalem Brodnickim
Bistro
03.06.2022, 59’
Sesja osiemnasta - wewnętrzne dziecko
Polska na kozetce
Zastanowimy się z Dorotą Mintą czy każdy dorosły je ma i do czego może mu się przydać. Pomyślimy jak je odkryć, jak ukochać i dać mu głos.
30.05.2022, 12’
Twaróg
Z czym to się je?
DLA WSZYSTKICH 28.05.2022, 59’
Gość: Bartek Kieżun
Bistro
27.05.2022, 60’
Sesja siedemnasta - o seniorach
Polska na kozetce
Jak być nie tylko babcią i dziadkiem emerytem, ale też ciekawym świata, dbającym o siebie, srebrnowłosym mentorem?
Na to pytanie odpowie dziś Katarzyna Pruchnicka i Dorota Minta, psycholog w audycji „Polska na kozetce”. Będzie o seniorach - o tym, że na emeryturze można zacząć zupełnie nową drogę zawodową i wcale nie trzeba się tego bać.
23.05.2022, 19’
Burak
Z czym to się je?
21.05.2022, 60’
Michał Anioł Bonarowski o dobrych smakach
Bistro
20.05.2022, 60’
Sesja szesnasta
Polska na kozetce
16.05.2022, 13’
Wyhoduj jedzenie
Z czym to się je?
14.05.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
13.05.2022, 59’
Sesja piętnasta - o pracy
Polska na kozetce
07.05.2022, 58’
O szparagach z Maciejem Nowickim
Bistro
06.05.2022, 59’
Sesja czternasta
Polska na kozetce
02.05.2022, 10’
Marynata
Z czym to się je
30.04.2022, 60’
O pesto z pokrzywy z Agnieszką Kręglicką
Bistro
29.04.2022, 60’
Sesja trzynasta
Polska na kozetce
25.04.2022, 10’
Czosnek niedźwiedzi
Z czym to się je?
O tym, jak wiosna puka do naszych talerzy.
23.04.2022, 60’
Gość: Aleksander Baron
Bistro
22.04.2022, 59’
Sesja dwunasta
Polska na kozetce
18.04.2022, 15’
Wielkanoc
Z czym to się je?
16.04.2022, 61’
Kulinarno-świąteczne opowieści Marty Gessler
Bistro
W Wielkosobotnim Bistro dostaniemy przepis na cudowne, aromatyczne, i z historią, dania, które postawimy na stole. Na kulinarno-świąteczne opowieści gwarancję daje spotkanie Katarzyny Pruchnickiej z Martą Gessler.
15.04.2022, 60’
Sesja jedenasta
Polska na kozetce
09.04.2022, 60’
Dobre restauracje z Witem Szychowskim
Bistro
08.04.2022, 60’
Sesja dziesiąta
Polska na kozetce
02.04.2022, 59’
Gaja Kuroń
Bistro
Bardzo smacznie i rodzinnie, o Kuroniach też.
01.04.2022, 59’
Sesja dziewiąta - Światowy dzień świadomości autyzmu
Polska na kozetce
26.03.2022, 58’
Gość: Aleksandra Kleśda-Nawrocka (Prowincja od kuchni)
Bistro
Katarzyna Pruchnicka i gościni, Aleksandra Kleśda-Nawrocka – autorka bloga Prowincja od kuchni, historyczka, etnolożka i smakoszka. Będzie o kulinarnych ostatkach, smakołykach karnawału z dziś i z przeszłości, o historii pączka oraz jaką historię możemy wyczytać z kujawskiego talerza.
25.03.2022, 60’
Sesja ósma - o kobiecości
Polska na kozetce
O kobiecości z każdej strony Katarzyna Pruchnicka rozmawia z Dorotą Mintą.
19.03.2022, 61’
Świat bałtyckich ryb z Gieno Mientkiewiczem
Bistro
W „Bistro” cudowny Gieno Mientkiewicz, będzie niezwykle smacznie i zdrowo! Gość zabierze nas w świat bałtyckich ryb. Będą śledzie, flądra, dorsz i nie tylko. Będzie rybny tatar, zupa z pomidorami i papryką, ale też rybne faworki. Proszę koniecznie usiąść z nami przy śniadaniu albo chociaż przy kawie, to będą niezwykle smaczne opowieści.
18.03.2022, 60’
Sesja siódma
Polska na kozetce
12.03.2022, 61’
Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
Bistro
11.03.2022, 61’
Sesja szósta
Polska na kozetce
05.03.2022, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
04.03.2022, 59’
Sesja piąta
Polska na kozetce
Kontynuujemy rozmowy o tym, jak poradzić sobie i pomóc innym w kontekście aktualnej sytuacji.
26.02.2022, 59’
Prowincja od kuchni z Aleksandrą Kleśta-Nawrocką
Bistro
25.02.2022, 54’
Sesja czwarta
Polska na kozetce
Rozmawiamy o tym, jak poradzić sobie i pomóc innym w kontekście aktualnej sytuacji.
21.02.2022, 11’
Pesto
Z czym to się je?
19.02.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
18.02.2022, 60’
Sesja trzecia
Polska na kozetce
Katarzyna Pruchnicka i Dorota Minta kontynuują temat depresji sezonowej. Będzie też o traumatycznych przeżyciach pandemicznych, ale też o tym, że możemy odbić się od trudnych doświadczeń i wyjść z nich silniejsi.
Dużą część rozmowy będzie poświęcona młodym ludziom.
Pojawią się również odpowiedzi na kilka pytań przesłanych przez Słuchaczy i to już chyba stanie się kozetkową tradycją.
14.02.2022, 10’
Walentynkowo bez lukru w kuchni
Z czym to się je
12.02.2022, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
11.02.2022, 60’
Sesja druga
Polska na kozetce
07.02.2022, 11’
Risotto
Z czym to się je?
05.02.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
04.02.2022, 60’
Sesja pierwsza
Polska na kozetce
31.01.2022, 11’
Ciasto drożdżowe
Z czym to się je?
29.01.2022, 60’
Rozmowa z Moniką Kucią
Bistro
24.01.2022, 11’
Curry
Z czym to się je?
22.01.2022, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
17.01.2022, 12’
Cytrusy
Z czym to się je?
15.01.2022, 59’
Z Dorotą Mintą o gotowaniu jako formą terapii
Bistro
Psycholożka Dorota Minta twierdzi, jak wielu psychologów na świecie, że „w kuchni, jak w soczewce, odbijają się obrazy naszego życia. Dzięki temu gotowanie może być doskonałą formą terapii”.
Dziś w „Bistro” będziemy gotować, ale nie tylko. Zobaczymy „jak na talerzu”, że jedzenie, to coś więcej, niż tylko smak i zaspokojenie głodu.
10.01.2022, 16’
Zapiekane warzywa
Z czym to się je?
Dla dzieci, dorosłych i na imprezę
08.01.2022, 60’
Pierwsze Bistro w nowym roku
Bistro
24.12.2021, 51’
Katarzyna Pruchnicka
Gra zespołowa
18.12.2021, 60’
Bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie Wigilii?
Bistro
11.12.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
04.12.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
27.11.2021, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
20.11.2021, 60’
"Hiszpania do zjedzenia" Bartka Kieżunia
Bistro
13.11.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
06.11.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
30.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
25.10.2021, 9’
Dynia
Z czym to się je?
Złoto polskiej jesieni w kuchni.
23.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
18.10.2021, 10’
Foccacia
Z czym to się je
16.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
11.10.2021, 10’
Imbir
Z czym to się je?
Cudowne właściwości na jesień i nie tylko.
09.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
04.10.2021, 9’
Quiche
Z czym to się je?
Smakołyk nie tylko na jesienną porę.
02.10.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
27.09.2021, 11’
Prawdziwek, król grzybów
Z czym to się je?
Sos, mączka, susz i zupy
25.09.2021, 56’
gość: Bartek Kieżun
Bistro
20.09.2021, 10’
Pomidor
Z czym to się je?
O tej porze roku są najsmaczniejsze.
18.09.2021, 59’
Wracają po przerwie smaczności
Bistro
30.08.2021, 60’
Pytania o rok szkolny
Dobre wychowanie
03.07.2021, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
28.06.2021, 60’
Katarzyna Pruchnicka
Gra zespołowa
28.06.2021, 60’
Mówią młodzi zdolni
Dobre wychowanie
Dziś specjalne wydanie Dobrego wychowania. Przedwakacyjnie oddaje antenę młodym zdolnym i poza rozmową z nimi wyemitujemy słuchowisko przez młodych zdolnych zrobione.
28.06.2021, 9’
Kwiaty do schrupania
Z czym to się je?
Chabry, cukinie, dynie, fiołki. Czyli pyszne kwiaty.
26.06.2021, 59’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
21.06.2021, 59’
O dzieciach i podjeściu do nich
Dobre wychowanie
19.06.2021, 60’
Brzęk garnków w najlepszym wydaniu
Bistro
14.06.2021, 59’
Psychika dzieci po pandemii
Dobre wychowanie
Jak się czują nasze dzieci po pandemii?
14.06.2021, 10’
Olej rzepakowy
Z czym to się je?
O wspaniałych właściowściach i smaku
12.06.2021, 59’
Winny Poznań...
Przysobocie
Przysobocie na żywo z Poznania
12.06.2021, 60’
O winie i nie tylko....
Bistro
07.06.2021, 56’
Po rozwodzie
Dobre wychowanie
Dziecko w obliczu rozwodu.
07.06.2021, 9’
Natka pietruszki
Z czym to się je?
Zielona, smaczna i przydatna do wielu potraw
05.06.2021, 60’
O twarogu
Bistro
Trzy dni temu obchodzony był, może państwo nie widzą, dzień twarogu - ustanowiony i powołany do życia przez mojego dzisiejszego gościa. Jest nim znawca i smakosz polskich serów zagrodowych, wielbiciel twarogu i niezwykły gawędziarz, Gieno Mientkiewicz. Przed nami godzina pięknych opowieści.
31.05.2021, 60’
Dziecko w kuchni
Dobre wychowanie
...i to takie, które je dużo warzyw.
31.05.2021, 6’
Rabarbar
Z czym to się je?
Smak późnej wiosny - rabarbar
29.05.2021, 56’
O dłoniach w cieście
Bistro
O dłoniach pełnych miłości i troski, które wyrabiają ciasto. Dziś bardzo sentymentalne #Bistro o tym, co najważniejsze, co co karmi i wzmacnia... w rozmowie z Moniką Kucią, kuratorką kulinarną.
24.05.2021, 60’
Powrót do szkoły
Dobre wychowanie
Będzie o szkole, do której na praktycznie ostatni miesiąc roku szkolnego wróciły dzieci. Porozmawiamy o tym czy szkołę zmieniła pandemia, czy zmieniła uczniów. O tym jak ten powrót do szkoły wygląda, z czym się zmagają nauczyciele, rodzicie i dzieci. Jakie emocje temu powrotowi towarzyszą. A te wszystkie rozmowy będą mocno osadzone w kontekście cyfrowym, bo przez osiem miesięcy młodzi ludzie byli tam zdecydowanie bardziej obecni niż do te pory.
24.05.2021, 9’
Szparagi
Z czym to się je
Białe czy zielone szparagi w zupie...
22.05.2021, 59’
Dziecko w kuchni
Bistro
Dziś głównym bohaterem audycji będzie dziecko, dziecko w kuchni a gościem będzie osoba, która jak nikt wprowadza dzieci w ten przebogaty, przesmaczny i niezwykle rozwijający świat. Katia Roman-Trzaska opowiada o tym jak przez gotowanie uczyć wiary w siebie i samodzielności.
17.05.2021, 59’
Uratuje nas sztuka
Dobre wychowanie
Razem z edukatorkami z Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie udowodnimy, ze sztuka współczesna została stworzona dla dzieci, że zajęcia w muzeum zupełnie nie przypominają naszych szkolnych wycieczek w szurających ochraniaczach na buty, oraz, co chyba najważniejsze, ze warto słuchać młodych.
Dowiedzą się również Państwo czym jest „muzeum dostępne”.
17.05.2021, 7’
Maślanka
Z czym to się je?
Co można wyczarować pysznego z maślanki? Opowiadamy...
15.05.2021, 57’
Bistro specjalne
Bistro
Archiwalne rozmowy w Bistro
10.05.2021, 59’
O pouczającym komiksie
Dobre wychowanie
Gośćmi Katarzyny Pruchnickiej byli twórcy, ale i... bohaterowie komiksu "Róża, a co chcesz wiedzieć?"
10.05.2021, 8’
Pokrzywa
Z czym to się je?
Co dobrego można zrobić z pokrzywy? O zupie i pesto...
08.05.2021, 60’
Szparagi i słodkości
Bistro
Będzie obowiązkowo o szparagach! Będzie tez dużo słodkości – tego wszystkiego co sprawia, ze czujemy się domowo, bezpiecznie i miło. Będą też śledzie, dla tych, którzy ze słodyczy je lubią najbardziej. Jednym zdaniem z Dominiką Krzemińską (Przegryź, Kukułka) i Katarzyną Błońską (AleWino, Kukułka) rozmawiam o tym, co najsmaczniejsze.
01.05.2021, 60’
Kultura kulinarna
Bistro
W pierwszomajowym Bistro gościem Kasi Pruchnickiej jest Daria Pawlewska, redaktorka naczelna kwartalnika KUKBUK. Porozmawiamy o tym, że zwracamy coraz większą uwagę na to co kładziemy na talerzu i że to dobrze. Udowodnimy, że kulinaria są częścią kultury. Nie zabraknie tez dobrych wiosennych inspiracji kulinarnych.
26.04.2021, 59’
Edukacja domowa
Dobre wychowanie
Niespełna roczne doświadczenie pandemiczne jest bardzo trudne dla uczniów, nauczycieli i rodziców. Zdalne nauczanie to duże wyzwanie dla wszystkich. Tymczasem istnieje spora, coraz większa grupa rodzin, które na nauczanie poza szkołą decydują się niezależnie od pandemicznych ograniczeń. Edukacja domowa, coraz częściej staje się wyborem a nie koniecznością.
26.04.2021, 10’
Ciecierzyca
Z czym to się je?
Nie tylko hummus
24.04.2021, 60’
Kuchnia z lotu Drozda
Bistro
Z Pawłem Drozdem, autorem podcastu "Świat z lotu Drozda", Katarzyna Pruchnicka rozmawia o kuchni survivalowej, poznawaniu świata za pomocą smaku, o przywiezionych z podróży przyprawach, ale też o domowym gotowaniu.
19.04.2021, 60’
Mamy to!
Dobre wychowanie
Gościem w Dobrym wychowaniu jest Katarzyna Kołeczek, mama i aktorka. Rozmawiamy o rodzicielstwie to jasne, o tym jak je sobie wyobrażamy, o zderzeniu z rzeczywistością, o tym jak może być inspirujące i paradoksalnie rozwijające zawodowo.
17.04.2021, 57’
Restauracje Berlina w pandemii
Bistro
Jak niemiecka gastronomia radzi sobie z konsekwencjami pandemii? Co obecna sytuacja zmieniła w nawykach kulinarnych berlińczyków? Czym smakuje Berlin i gdzie posmakować go najlepiej? Rozmowa z Małgosią Mintą, dziennikarką kulinarną.
12.04.2021, 60’
Co dalej ósma klaso?
Dobre wychowanie
To wydanie audycji polecam specjalnie ósmoklasistom i ich rodzicom. Już w drugiej połowie maja egzamin, bardzo ważny dla każdego piętnastolatka. Ale równie, albo może nawet ważniejsze jest co po egzaminie. Jaka szkoła? Jak ten wybór wpłynie na przyszłość młodego człowieka? O tym rozmawiam z Elżbietą Manthey z Juniorowo.pl.
10.04.2021, 60’
Rozmowa o winie
Bistro
To spotkanie nie jest wprost o jedzeniu, jedzenie będzie tłem, bo z Tomaszem Prange-Barczyńskim rozmawiam głównie o winie.
05.04.2021, 60’
Jazzowa mama
Dobre wychowanie
Aga Zaryan, wokalistka jazzowa, ale przez najbliższą godzinę przede wszystkim mama. O godzeniu sceny z macierzyństwem, o blaskach i cieniach bycia rodzicem.
03.04.2021, 60’
Najsmaczniejsza Wielkanoc
Bistro
W Bistro w Wielką Sobotę o najlepszych daniach na święta, oraz o historii jedzenia i roli jedzenia w historii Katarzyna Pruchnicka porozmawia z Łukaszem Modelskim.
29.03.2021, 60’
Matka natura
Dobre wychowanie
O ubloconych dłoniach, zabawkach z patyka, wiośnie w lesie i wychowaniu blisko natury rozmawiam z załozycielką leśnego przedszkola Anną Łukasik.
27.03.2021, 60’
Wielki Tydzień
Bistro
Z Agnieszką Kręglicka planujemy przygotowania do Wielkanocy, tej tradycyjnej ale i tej zupełnie nowej kulinarnie.
22.03.2021, 60’
W domu najlepiej
Dobre wychowanie
Najlepsza dziecięca literatura, ciekawe rodzinne filmy i seriale, gry i zabawy, czyli dobrze spędzony rodzinny wolny czas. Zadba o niego Ewa Świerżewska.
20.03.2021, 61’
Mniej mięsa
Bistro
Z Sylwią Majcher rozmawiam o fleksitarianizmie.
15.03.2021, 54’
Młodzi w kryzysie
Dobre wychowanie
Z Lucyną Kicińską o trudnej sytuacji dzieci i młodzieży i o tym gdzie szukać profesjonalnej pomocy.
13.03.2021, 61’
Kino kulinarne
Bistro
Lucyna Zembowicz o popularności kulinariów w kinie, czyli o fascynujących filmach dokumentalnych o wybitnych szefach kuchni, wyjątkowych produktach kulinarnych i smakach.
08.03.2021, 60’
Tatowanie w wychowaniu
Dobre wychowanie
Jak matka z ojcem, czyli rozmowa z Krystianem Hanke.
06.03.2021, 60’
Podlasie od kuchni
Bistro
Joanna Jakubiuk, Podlasianka, szefowa kuchni, propagatorka tradycyjnych produktów i potraw, kocha ziemniaki z tej miłości powstała kilka lat temu książka "Ziemniak" w rozmowie o dobrej tradycyjnej kuchni.
22.02.2021, 56’
Rodzina w pandemii
Dobre wychowanie
O tym jak zadbać o siebie i najbliższych z Martą Iwanowską-Polkowską.
20.02.2021, 60’
Toruńskie pierniki i nie tylko
Bistro
Z Aleksandrą Kleśtą-Nawrocką porozmawiam o festiwalach smaku przeróżnych, o kuchni staropolskiej, o tym czym była, co o niej wiemy i jak korzystamy z tego dziedzictwa, o piernikach, o promocji przez kulinaria.
15.02.2021, 60’
Rodzina w spektrum
Dobre wychowanie
Izabela Hindziuk-Machnica współzałożycielka fundacji AleKlasa o rodzinie w spektrum autyzmu.
13.02.2021, 61’
Kobieta w kuchni
Bistro
O najlepszych daniach tych, które wychodzą z profesjonalnych kuchni, ale tez o tych domowych, o kobietach w gastronomii i o gastronomii w pandemii - gościem Bistro jest szefowa kuchni Agata Wojda.
08.02.2021, 59’
Potrzebna pomoc!
Dobre wychowanie
dr n. społ. Urszula Sajewicz-Radtke, psycholożka, ekspertka z zakresu diagnoz i wspomagania kompetencji poznawczych dzieci i młodzieży o dramatycznej kondycji psychicznej młodych ludzi.
06.02.2021, 60’
Smaki południa
Bistro
Włoski comford food, portugalskie owoce morza, mix aromatów ze Stambułu i odrobina hiszpańskiego słońca - to dziś znajdziemy na talerzu za sprawa Bartka Kieżuna.
01.02.2021, 62’
Zwolnieni z teorii
Dobre wychowanie
Olimpiada "Zwolnieni z teorii" czyli o zaangażowaniu młodych w działania społeczne.
30.01.2021, 61’
Pączki czy faworki
Bistro
Z Moniką Kucią rozmawiam o kulinarnym aspekcie festiwalu Nowe Epifanie. W drugiej części z Sylwią Majcher o kuchni "zero waste".
25.01.2021, 60’
Rodzinne puzzle
Dobre wychowanie
Terapeutka dzieci i rodzin Beata Chrzanowska-Pietraszuk o trudnych relacjach w rodzinie i o tym jak wspierać rodziców, by w efekcie dać wsparcie dziecku.
23.01.2021, 62’