Idź do treści

Wspierasz? Zaloguj się! Nie wspierasz? Kliknij tu i zacznij :) ->

katarzyna.pruchnicka@radio357.pl
Link skopiowany. Podziel sie nim gdzie tylko chcesz!

Katarzyna Pruchnicka

Kocham radio! O tym jak bardzo, przekonałam się całkiem niedawno, choć w radiu pracuję ponad 20 lat. A najbardziej kocham mówić o jedzeniu. Rozmowy w radiowym Bistro poza tym, że są smaczne mówią o ekologii, relacjach, świecie - tym najbliższym i tym na drugim końcu. A że nie tylko jedzeniem człowiek żyje, bliskie są mi również tematy związane z relacjami, rodzicielstwem i wychowaniem - jednym słowem psychologia. Do usłyszenia w poniedziałkowy wieczór w "Polsce na kozetce" i sobotni poranek w Bistro w Radiu 357.
23.09.2023, 120’

Paprykarz Szczeciński

Bistro

W sobotę Kasia Pruchnicka z Michałem Bonarowskim obudzą Słuchaczy niepowtarzalnym aromatem i smakiem kultowego paprykarza szczecińskiego w okrągłą sześćdziesiątą szóstą rocznicę powstania tego międzypokoleniowego i międzykulturowego dania, zanurzając się w tajemniczej historii jego powstania i smakując klasyczne i mniej oczywiste inspiracje z jego udziałem.
18.09.2023, 60’

Sesja osiemdziesiąta szósta

Polska na kozetce

Każdy z nas kiedyś odkładał na później, na jutro, na "za tydzień" najróżniejsze ważne rzeczy do zrobienia. Naukę do egzaminu, sprzątanie w garderobie, zapisanie się na siłownie albo zrobienie prezentacji. Prokrastynacja, to magiczna zjawisko, które jest elementem życia wielu z nas. Kto nie odłożył czegoś na później, zamiast zrobić coś dzisiaj niech pierwszy rzuci kamieniem. O tym właśnie będziemy rozmawiać. Skąd się bierze, czy może być przejawem jakiś innych problemów. Porównamy ją z prekrastynacją, ale też poszukamy pozytywnych skutków prokrastynacji. Zapraszamy na 21.00 - Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka
16.09.2023, 120’

Kaszubska Koza

Bistro

Mamy nadzieję, że sobota u państwa zapowiada się pięknie, w Radiu357 między 8.00 a 10.00 będzie bardzo smaczne.

O czym w tym tygodniu Katarzynie Pruchnickiej będzie opowiadał Michał Bonarowski? Przegląd wydarzeń kulinarnych, jak co tydzień, ale też zajrzymy do Hiszpanii. Paella - znają państwo na pewno. Może dziś warto będzie się do niej przymierzyć w domu.
Pozbieramy trochę grzybów, ale też na kilka przepisów, tych dawnych i najnowszych na grzyby właśnie.
A po dziewiątej ugościmy Kaszubską Kozę - ona wyjątkowo pięknie mówi ludzkim głosem. Sery kozie będą na pewno tematem jej wykładu.
Tak właśnie będzie smakowało dzisiejsze Bistro.
11.09.2023, 60’

Polska na kozetce

Polska na kozetce

Dom, najważniejsze dla nas miejsce.
Wydawałoby się, że z punktu widzenia psychologa skupiamy się na tym,co się w domu dzieje. Relacje, wsparcie, złość, miłość, albo jej brak. Tymczasem równie ważne jest to, jak "nasze miejsce" wygląda, czym się otaczamy. Ogromny wpływ na nasze samopoczucie mają pamiątki, porządek, światło, to wszystko co odbierają nasze zmysły. Jak to zmieniać, jak budować, na co zwracać uwagę.
Czasem bardzo ważna i potrzebna jest również zmiana miejsca w którym żyjemy...
O tych i wielu innych ważnych rzeczach, które mieszczą się w domu porozmawiają Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka.
09.09.2023, 120’

Zamknąć lato w słoiku

Bistro

Katarzyna Pruchnicka zaprasza Was do wspólnego stołu w radiowym "Bistro".
Przed nami dużo ciekawych rozmów. Pierwsza chwilę po 8:00. Wydarzenia kulinarne i dobre ich zaplanowanie będzie możliwe, gdy w studiu pojawi się Michal Anioł Bonarowski. Poza cotygodniową dawką smacznych wydarzeń poruszymy pewien bardzo ważny temat.
Polska gastronomia – co się z nią teraz dzieje, co się stanie i jak nam, klientom, będzie to smakować. Pojawi się też ciekawa, filmowa książka kucharska, posmakujemy uniwersum Wiedźmina.
Po 9:00 dołączy do nas Aleksander Baron, szef kuchni – wyjątkowy. Zastanowimy się jak zamknąć lato w słoiku i czy jeszcze jest na to szansa. Wiemy też, że rozmowy z Aleksem idą zawsze w różne niezwykłe, kulinarnie interesujące strony.
04.09.2023, 60’

Sesja osiemdziesiąta czwarta

Polska na kozetce

Dla wielu z nas początek roku szkolnego to jak bycie na froncie: stres, kryzys i ogrom wymagań. Jaka edukacja daje największe szanse młodym ludziom na rozwój potrzebnych w przyszłości kompetencji? Jak rozwijać naszą uważność wobec dzieci o szczególnych potrzebach: z ADHD, ADD, w spektrum autyzmu, z wyłonioną stomią czy w kryzysie psychicznym. Dzisiaj będę o tym opowiadała w cotygodniowej "Polsce na kozetce" w Radio 357. Poszukamy z Katarzyna Pruchnicka odpowiedzi na te pytania. A zainspirowały mnie jak często badania psychologiczne. Do usłyszenia o 21.00
04.09.2023, 9’

Z czym to się je?

Z czym to się je?

02.09.2023, 120’

Bistro

Bistro

28.08.2023, 60’

Sesja osiemdziesiąta trzecia: Manipulacja

Polska na kozetce

ainspirowane badaniami prof. Dariusza Dolińskiego z Uniwersytetu SWPS we Wrocławiu, który jest jednym z najbardziej cenionych psychologów społecznych, kierownikiem Centrum Badań nad Zachowaniami Społecznymi we Wrocławiu i członkiem rzeczywistym Polskiej Akademii Nauk, Katarzyna Pruchnicka i Dorota Minta zajmą się dziś manipulacją.
Czym jest, jak ją rozpoznać, gdzie się nią posługujemy i jakie są najczęściej wykorzystywane techniki manipulacji?
To tylko niektóre z pytań jakie pojawią się dziś w "Polsce na kozetce".
Zapraszamy po 21:00.
Audycję prowadzą Katarzyna Pruchnicka i Dorota Minta, psycholog.
28.08.2023, 10’

Pomidor

Z czym to się je

26.08.2023, 120’

Domowe wypieki sobotniego poranka

Bistro

Jak co tydzień Katarzyna Pruchnicka zje z Państwem sobotnie śniadanie, ale nie będzie w studiu sama.W pierwszej części pojawi się w studiu Michał Bonarowski, żeby zaplanować najbliższe, najciekawsze wydarzenia kulinarne.
Po dziewiątej razem z Monika Walecką zjemy kromkę dobrego chleba i porządny kawałek owocowego ciasta. Całą w mące zapytam o to jak najlepiej w domowych wypiekach wykorzystać śliwki, gruszki, jabłka i co tylko wpadnie nam do torby podczas wyprawy na targ. Smacznego!
19.08.2023, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

W dzisiejszym Bistro Katarzyna Pruchnicka zaprasza na spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek - orientalistką, badaczką kultury kulinarnej, dziennikarką. Autorką wielu książek, być może Wam dobrze znanych: Tradycje kulinarne Norwegii / Szwecji / Finlandii”. Tradycje kulinarne Korei, Japońskie słodycze, Tradycje kulinarne Japonii. To będzie rozmowa o kulinarnych trendach, promocji kraju przez kuchnię, i również promocji Polski np. przez podróże kulinarne.
Koniecznie słuchajcie również dlatego, że Michal Anioł Bonarowski ma dla Was kolejną porcję kulinarnych wydarzeń.
14.08.2023, 60’

Sesja osiemdziesiąta pierwsza: Pokolenie Z

Polska na kozetce

Kim są pokolenie Z i pokolenie K? Czego się obawiają? Czego zabrakło w ich dzieciństwie? Czy rodzice potrafią rozmawiać ze swoimi dorastającymi dziećmi?
Młodzi ludzie w przedziale wiekowym 17-23 mówią o sobie, że ciężko im zauważyć „sens”. Że czują presję doskonałej edukacji, szybkiej kariery, jednym słowem - sukcesu. Dlaczego jako rodzice i społeczeństwo zafundowaliśmy im takie obawy i lęki? Jak możemy być bliżej nich, żeby je złagodzić?
„Polska na kozetce” przyjmuje dziś młodych dorosłych oraz ich najbliższych. Będziemy rozmawiać o poszukiwaniu własnej drogi życiowej, strachem przed przyszłością i opuszczaniu gniazda.
12.08.2023, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

Co w audycji? Prowadząca zabierze Was na kulinarną wycieczkę po Polsce. Nie sama oczywiście! W pierwszej części razem z Michałem Bonarowskim zapełnią kalendarz najciekawszymi wydarzeniami „do zjedzenia” na najbliższy tydzień. A w drugiej części promotor kulinarny, Bartosz Wilczyński zabierze Was do Małopolski, z Krakowem w roli głównej. Dzięki Bartkowi Kieżunowi posmakujemy nawet… uczty na Wawelu.  Czyż to nie królewsko rozpoczęty weekend? 
07.08.2023, 60’

Sesja osiemdziesiąta

Polska na kozetce

05.08.2023, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

W sobotni poranek posmakujemy świata. Od ósmej z Michałem Bonarowskim przemierzymy Polskę w poszukiwaniu wartościowych i ciekawych wydarzeń kulinarnych.
Po dziewiątej razem z italianistką i redaktorką naczelną pisma "Lente" Julią Wollner wybierzemy się do Włoch odwiedzając po drodze Stany Zjednoczone i Anglię - tu przewodnikiem będzie aktor StanleyTucci. A to wszystko i wiele innych smakołyków znajdzie miejsce na stole w Bistro Katarzyny Pruchnickiej.
31.07.2023, 60’

Sesja siedemdziesiąta dziewiąta

Polska na kozetce

31.07.2023, 8’

Wiśnie

Z czym to się je?

29.07.2023, 120’

Kuchnia japońska

Bistro

W sobotni poranek zaplanujemy kulinarnie cały tydzień. Michał Bonarowski opowie nam o najciekawszych wydarzeniach kulinarnych, które przed nami, ale nie tylko. Zaprzyjaźnimy się (bądź nie) ze sztuczną inteligencją w kuchni.
Po dziewiątej z Martą Gessler porozmawiamy o prostej elegancji, o letnich smakach, domowej kuchni japońskiej i najsmaczniejszych spotkaniach przy stole. Zapraszam, jak co tydzień, Katarzyna Pruchnicka.
24.07.2023, 59’

Sesja siedemdziesiąta ósma: depresja okołoporodowa

Polska na kozetce

Dziś porozmawiamy o depresji okołoporodowej. Temat, który wydaje się znanym, pomoc i opieka dostępną, ale okazuje się, że potoczna wiedza czasami nie wystarcza.
O przyszłych i obecnych rodzicach w trudnych chwilach, do których mają prawo dziś porozmawiają Katarzyna Pruchnicka i Dorota Minta
24.07.2023, 11’

Lody i sorbety domowe

Z czym to się je?

22.07.2023, 120’

Brzęk garnków z Augustowa

Bistro

Dziś w pierwszej godzinie Bistro jak zwykle będziemy podróżować po Polsce w poszukiwaniu wartych odwiedzenia wydarzeń kulinarnych. Przewodnikiem będzie, jak co tydzień, Michał Bonarowski. A między 9 a 10 dotrzemy w naszych kulinarnych podróżach do Augustowa. Tu zjemy najlepszą rybę, słodkiego Marcinka, wyjątkowy miód i porozmawiamy o dawnej kuchni Podlasia czytanej na nowo. Opowie o tym chef Marcin Budynek, nie jedyny gość tej audycji.
Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
18.07.2023, 60’

Sesja siedemdziesiąta siódma: Inteligencja emocjonalna

Polska na kozetce

Dzisiaj na kozetkę kładziemy inteligencję emocjonalną. Zaczniemy od fundamentalnego pytania: czy jest wrodzona, czy raczej rozwijamy ją prze całe życie? Co to znaczy, że ktoś ma wysoki poziom inteligencji emocjonalnej? Czy możemy połączyć empatię z asertywnością i czy warto robić? Jak inteligencja emocjonalna pozwala nam na budowanie dojrzałych kontaktów z innymi? Czy pomaga nam walczyć ze stresem i odnaleźć się w konkretnych sytuacjach? Ale tez czy ma wpływ życiowy sukces, zarówno ten związany z pracą, jak i rodziną? A jak inteligencją emocjonalną u Was? Dbacie jakoś szczególnie o nią? Jak zawsze na 21.00 zaprasza Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicką.
17.07.2023, 10’

Fasolka szparagowa

Z czym to się je?

15.07.2023, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

10.07.2023, 60’

Sesja siedemdziesiąta szósta: Samotność

Polska na kozetce

Porozmawiamy o samotności, poszukamy odpowiedzi na pytania: czy samotność jest zwyczajnym elementem naszego życia? co dobrego może nam wnieść w życie? czy możemy ją oswoić? czy warto to robić? czy czasami może nam szkodzić?
10.07.2023, 10’

Bób

Z czym to się je?

08.07.2023, 120’

Sąsiedzkie śniadania

Bistro

Dziś w Bistro jak zwykle zaczniemy od wartych uwagi, a może nawet obecności, wydarzeń kulinarnych. Zadba o ich wybór Michał Bonarowski. A w drugiej części porozmawiamy o sąsiedzkich śniadaniach i stole który łączy mieszkańców kamienicy i nie tylko. O tym porozmawiam z kuratorką kulinarną Moniką Kucią i Katarzyną Sołtys, dyrektorką warszawskiego domu kultury PRAGA.
Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
26.06.2023, 59’

Sesja siedemdziesiąta czwarta

Polska na kozetce

26.06.2023, 6’

Croumble

Z czym to się je?

24.06.2023, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

19.06.2023, 59’

Sesja siedemdziesiąta trzecia

Polska na kozetce

19.06.2023, 10’

Coś na szybko i na imprezę

Z czym to się je?

17.06.2023, 120’

Jagoda kamczacka

Bistro

Sobotni poranek zaczniemy, jak co tydzień, od przeglądu wydarzeń kulinarnych.
Z Michałem Bonarowskim wspomnimy o jagodzie kamczackiej, hiszpańskich przysmakach, polskiej tradycji i wielu innych okazji do kulinarnych doznań.
A w drugiej godzinie porozmawiamy o smakach, które pochodzą z ziemi na której rosną rośliny, o siedlisku, które jest domem nie tylko dla ludzi, o zmianach klimatycznych, które w widoczny sposób wpływają na nasze wybory. A to wszystko w kontekście polskiego winiarstwa, którego znawcą jest dziennikarz Maciej Nowicki.
12.06.2023, 60’

Sesja siedemdziesiąta druga: Dobre relacje pacjent-lekarz, czyli o skutecznej komunikacji

Polska na kozetce

Dobre relacje pacjent lekarz, czyli o skutecznej komunikacji. Ani jednej, ani jednego więcej. W ostatnich miesiącach doszło do tragicznej śmierci, pozostawionych samych sobie kobiet, ale też porzucono bez wsparcia i informacji ich partnerów - zmarły, bo nie otrzymały zgodnej z EBM (medycyną oparta na faktach) pomocy. To pokazuje, że pacjent w polskim szpitalu ciągle jest traktowany przedmiotowo. Te przypadki są szczególnie tragiczne, ale miejsc, w których pacjent jest pozostawiony sam sobie jest o wiele więcej. Dzisiaj porozmawiamy o komunikacji i relacjach personel medyczny - pacjent: Jakim wsparciem powinien być otoczony pacjent? O co może pytać pacjent? Kogo może prosić o pomoc? Jakich informacji powinien dostarczyć lekarz? Czy mamy prawo odmówić leczenia, brania lekarstw itp? Jaka jest rola wsparcia psychologicznego, kiedy powinno się pojawić? Ale też jakiego wsparcia powinni domagać się medycy? “Komunikacja głupcze” - co jest specyficznego w skutecznej komunikacji pacjent-lekarz? Czy świadome doskonalenie skutecznej komunikacji może wpływać na skuteczność leczenia i nasze bezpieczeństwo?
12.06.2023, 11’

Zioła obok nas

Z czym to się je?

10.06.2023, 120’

Z miasta na wieś

Bistro

Dziś przez najbliższe 2 godziny będzie nam w studiu niezwykle smacznie. Mówię to z nadzieją, że Państwo też to poczują. W pierwszej części w studiu pojawi się Michał Bonarowski. Będziemy przeglądać kalendarz wydarzeń kulinarnych i planować co ważniejsze. Będzie nawet trochę po amerykańsku, czasem zaskakująco.
A po dziewiątej pojedziemy na wieś. Marcin Wójcik, dziennikarz, reporter Dużego Formatu, autor książek W rodzinie ojca mego (2015), Celibat. Opowieści o miłości i pożądaniu (2017) oraz Gęsiego. Z miasta na wieś. Ta ostatnia książka będzie nas dziś prowadziła gęsiego.
Mój gość kilka lat temu wyniósł się na wieś. Jak to się stało i co urodziła taka decyzja? Tego dowiemy się w drugiej części sobotniego Bistro
05.06.2023, 59’

Sesja siedemdziesiąta pierwsza: Do posłuchania i do poczytania

Polska na kozetce

Będziemy rozmawiać o książkach psychologicznych, które pomagają zrozumieć nam świat, ludzi dookoła i nas samych. Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka zebrały nowości wydawnicze. Poleca się do czytania na łące, w parku albo na balkonie.
DLA WSZYSTKICH 03.06.2023, 120’

Twaróg na milion sposobów

Bistro

Kulinarne nowości związane z sezonowością nie tylko dotyczą bogactwa warzyw i owoców. W tym okresie najwspanialszy jest twaróg. To produkt, który jest tak codzienny, że czasem nie doceniamy jego sezonowości, bogactwa smaku i faktu, że w żadnym innym kraju tak wspaniały nie istnieje. A wiosną dodatkowo można go smacznie "ustroić" kwiatami (stokrotki, czarny bez, akacja) i ziołami.
O twarogu właśnie i jego święcie będziemy rozmawiać po dziewiątej. Posmakujemy tego co przyniesie do studia Gieno Mientkiewicz.
A od ósmej, jak co tydzień, zaplanujemy wyjątkowo smacznie obecność na wydarzeniach kulinarnych, których listę przygotuje Michał Bonarowski.
29.05.2023, 60’

Sesja siedemdziesiąta: wewnętrzne dziecko

Polska na kozetce

Przy okazji zbliżającego się wielkimi krokami Dnia Dziecka, Katarzyna Pruchnicka i Dorota Minta postanowiły zaopiekować się wewnętrznym dzieckiem, które nosi w sobie każdy dorosły.
Każdy z nas słyszał, że należy je pielęgnować, doceniać, korzystać z tego, że je mamy. W "Polsce na kozetce" porozmawiamy o tym jak to zrobić, ale też zastanowimy się czy i jak wewnętrzne dziecko utrudnia nam bycie dorosłym.
Zapraszają Katarzyna Pruchnicka oraz Dorota Minta.
29.05.2023, 10’

Rabarbar

Z czym to się je?

27.05.2023, 120’

Oddzielić ziarno od plew

Bistro

Dziś w Bistro, przy naszym sobotnim stole, zagłębimy się w internet. Jego kulinarna odsłona jest przebogata. Z dziennikarką kulinarna Małgosią Mintą porozmawiam o tym jak w kulinarnym, cyfrowym świecie oddzielić ziarno od plew. Zastanowimy się gdzie szukać rzetelnej wiedzy i wartościowych inspiracji a może nawet coś opublikować.
A zaczniemy już o ósmej od przeglądu wydarzeń kulinarnych, takich, w których warto wziąć udział i zaplanować w kalendarzu. Michał Bonarowski, jak co tydzień wybierze te najlepsze.
22.05.2023, 61’

Sesja sześćdziesiąta dziewiąta: Rodzicielstwo

Polska na kozetce

Czy ciągle jest czas na obchody Dnia Matki i Dnia Ojca, a może pora zacząć zwyczajnie zrobić święto ludzi, którzy nas kochają? Jak te święta mają się do zmieniającej się struktury współczesnej rodziny, tej patchworkowej ale też tej tęczowej? Rozmawiają Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka
22.05.2023, 9’

Czas na piknik

Z czym to się je?

DLA WSZYSTKICH 20.05.2023, 120’

Kuchnia w plenerze

Bistro

Zapowiada się dziś, drodzy państwo piękny dzień, może nawet cały weekend. Należy go chyba przeżyć w plenerze.
Plenerową kuchnią z żywym ogniem w roli głównej zajmiemy się dziś po dziewiątej, w drugiej części audycji. Gościem będzie szefowa kuchni, ślązaczka, która gotowanie na ogniu docenia, również książką "Jedzenie, że ogień. Niebanalna uczta w plenerze", Patrycja Walter-Zagórska.
A już za chwilę dołączy do mnie, jak co tydzień Michał Bonarowski. W naszych rozmowach o wydarzeniach kulinarnych i dobrym zaplanowaniu tygodnia w tym zakresie nie zabraknie ucztowania w plenerze.
15.05.2023, 59’

Sesja sześćdziesiąta ósma: jak zachować się wobec przemocy?

Polska na kozetce

Kolejny raz zderzyliśmy się z tragedią, jaką jest śmierć maltretowanego dziecka. Media i politycy rzucają oskarżenia, szukają winnych i epatują srogimi karami. Wielu zagłusza zbiorowe poczucie winy, wynikające z zaniechania, oburzeniem. Może, zanim rzucimy kamieniem, powinniśmy zadać sobie kilka pytań? A co najważniejsze nauczyć się mądrze reagować i szukać rozwiązań w kryzysie.
Bo czy my w ogóle wiemy, jak się zachować wobec przemocy? Wielu z nas zapewne nie ma pojęcia. Cóż… Najwyższa pora zacząć się uczyć. Rozmawiania z dziećmi czy dorosłymi, którzy są ofiarami przemocy i rozmawiania z oprawcami. Ale też tego, jak młodzi ludzie mogą zareagować na krzywdę rówieśnika i gdzie szukać pomocy.
Nauczmy się budować koalicje, nie obawiajmy się inicjowania działań przeciwko przemocy, dziejącej się każdego dnia za zamkniętymi drzwiami, tuż obok nas. To trudne i wymagające wysiłku działania, ale warto - nawet gdybyśmy mieli uratować jedno dziecko, jedną kobietę lub jednego mężczyznę.
Jak to robić? Dorota Minta, psycholożka i psychoterapeutka spróbuje odpowiedzieć na pytania Katarzyna Pruchnicka w audycji „Polska na kozetce”
15.05.2023, 8’

Szaleństwo szparagów

Z czym to się je?

DLA WSZYSTKICH 13.05.2023, 120’

Kuchnia wiosennie

Bistro

Będzie dziś bardzo wiosennie, nie mamy za bardzo wyboru, ale w tym przypadku brak wyboru jest doskonały i niezwykle smaczny. O wiosennych daniach porozmawiam w drugiej części audycji z Aleksandrem Baronem. Będzie też o smakowaniu świata.

A zaczniemy od międzynarodowego kulinarnego święta, dla mnie bardzo miłego. Dzień hummusu, ja świętuje prawie codziennie. Na pewno podam sprawdzony przepis. Więcej o tym co dziś kulinarnie możemy świętować razem z Michałem Bonarowskim opowiemy w pierwszej części Bistro. Smacznego
17.04.2023, 59’

Sesja sześćdziesiąta czwarta: Dzieci trzeciej kultury

Polska na kozetce

Ludzie świata, dzieci różnych kultur. Kim są dzieci, a właściwie ludzie trzeciej kultury, czyli obywatele świata. Opowiadają o tym Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka
17.04.2023, 9’

Czosnek niedźwiedzi

Z czym to się je?

15.04.2023, 120’

"Warzywa zjedz, zostaw mięso..."

Bistro

Dziś w Porze śniadania, jak co tydzień Katarzyna Pruchnicka i Michał Bonarowski pomogą nam zaplanować kalendarz wydarzeniami kulinarnymi. Będzie dużo foodtracków, sałatek, azjatyckich słodkości a wszystko przyprawione odrobiną czosnku niedźwiedziego.
W drugiej części o wyjątkowo ciekawej i smacznej historii kulinariów gospodyni Bistro porozmawia z Natalią Mędrak-Rudą, autorką książki „Warzywa zjedz, zostaw mięso. Krótka historia wegetarianizmu”. Będą płatki kukurydziane, grahamka, masło orzechowe obwisłe innych ciekawych opowieści.
10.04.2023, 60’

Sesja sześćdziesiąta trzecia: O dobrej rozmowie

Polska na kozetce

Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka rozmawiają o dobrej rozmowie, jej znaczeniu i płynących z niej pożytkach
08.04.2023, 120’

Przy świątecznym stole

Bistro

Wielką sobotę w Bistro będzie dość duże spotkanie przy stole. W pierwszej części Michał Bonarowski wybierze dla nas kulinarne wydarzenia na "po świętach". Przyjrzymy się też niezwykle ważnym śniadaniom wielkanocnym dla potrzebujących.
W drugiej godzinie, tuż po dziewiątej, zrobimy próbę generalna rodzinnego spotkania przy świątecznym stole. Role są szczegółowo rozpisane. Katarzyna Błażejewska-Stuhr zadba o nasze zdrowie, Krystian Hanke opowie o dobrym, nie tylko kulinarnym "Tatowaniu", a Marcin Cichoński podzieli się z nami świetnie dobraną do wielkanocnych dań muzyką. Ja przy bistowym stole będę pełnić funkcję głowy rodziny. Już ciesze sie na to spotkanie, mam nadzieję, że Państwo również.
03.04.2023, 59’

Sesja sześćdziesiąta druga: zabawa!

Polska na kozetce

Będziemy się bawić! Mam nadzieję, że rozmowa o zabawie dostarczy radości nie tylko nam, ale również Państwu. Czym jest zabawa dla dzieci? Czy my dorośli też jej potrzebujemy, a może z niej wyrastamy? Czy nasz mózg ją lubi? Czego się uczymy o sobie i innych w trakcie zabawy? Na to i inne pytania poszukamy odpowiedzi z radością. Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka
03.04.2023, 11’

Wielkanocne wypieki

Z czym to się je?

01.04.2023, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

28.03.2023, 60’

Sesja sześćdziesiąta pierwsza: Ważni równoważni rodzice

Polska na kozetce

Badacze sprawdzili, że oboje rodzice są równie ważni dla rozwoju dziecka i tego jakim dorosłym ono będzie. O tym rozmawiają Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka
27.03.2023, 10’

Co warto posadzić na wiosnę?

Z czym to się je?

20.03.2023, 60’

Sesja sześćdziesiąta: Co nam daje wiosna

Polska na kozetce

Zmiana, przesilenie, początek nowego? Co w naszych głowach robi wiosna? Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka
20.03.2023, 11’

Chleb do ostatniego okruszka

Z czym o się je?

DLA WSZYSTKICH 18.03.2023, 120’

O dobrym jedzeniu...

Bistro

W Bistro, jak co tydzień, z Michałem Bonarowskim polecimy najciekawsze wydarzenia kulinarne, które przed nami. To już od ósmej, a tuż po dziewiątej w studiu pojawi się dziennikarka, kulturoznawczyni, autorka książki "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu." Agata Michalak. Pisze o przyjemnościach płynących z kultury i jedzenia i o tym będziemy rozmawiać. Pretekstem do rozmowy o przyjemności będzie ciasto drożdżowe.
13.03.2023, 59’

Sesja pięćdziesiąta dziewiąta: Książki o psychologii

Polska na kozetce

Dzisiaj kolejna audycja z książką na kozetce. Mamy poczucie, że książki, te psychologiczne mogą nam pomagać w zrozumieniu siebie i świata. Nie szukajmy w nich jednej, magicznej recepty na szczęście. Są natomiast dobrym źródłem wiedzy, która może być pomocna w rozwiązywaniu naszych osobistych dylematów. Oto polecane przez nas książki: Agnieszka Jucewicz "Czasem czuje mocniej. Rozmowy o wychodzeniu z kryzysu psychicznego”, "Clou" rozmowa Agaty Trzebuchowskiej z Cleo Ćwiek, Małgorzata Serafin i Marek Sekielski „Jest OK. To dlaczego nie chcę żyć?”, Joanna Derda i Marta Pawłowska "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania", Anna Paluszak i Jacek Rydlewski „Ścieżki miłości”, Tavi Hawn "Tożsamość płciowa. Poradnik dla rodziców". Chcąc zgłębić jakiś ważny temat warto czytać różne pozycje, wsłuchiwać się w słowa wielu autorów, tak, żeby wybrać dla siebie najlepszą ścieżkę.
13.03.2023, 10’

Bułki z czekoladą

Z czym to się je?

11.03.2023, 120’

W poszukiwaniu dobrego jedzenia

Bistro

W śniadaniowej porze jak zwykle w Radiu 357 będzie smacznie. Już od ósmej Katarzyna Pruchnicka razem z Michałem Bonarowskim zaproszą państwa na ważne, atrakcyjne albo zwyczajnie przyjemne wydarzenia kulinarne wybrane z nadchodzącego tygodnia. A po dziewiątej ugościmy w Bistro restauratorkę, felietonistkę kulinarną Agnieszkę Kręglicką. Będzie o szukaniu dobrego jedzenia, o młodym szpinaku i dobrym cieście na weekend. A wszystko w aromacie cytrusów, których sezon właśnie dobiega końca.


W śniadaniowej porze jak zwykle w Radiu 357 będzie smacznie. Już od ósmej jak co tydzień razem z Michałem Bonarowskim zaprosimy państwa na ważne, atrakcyjne albo zwyczajnie przyjemne wydarzenia kulinarne wybrane z nadchodzącego tygodnia. A po dziewiątej ugoszczę w Bistro restauratorkę, felietonistkę kulinarną Agnieszkę Kręglicką. Porozmawiamy o szukaniu dobrego jedzenia, o młodym szpinaku i dobrym cieście na weekend. A wszystko w aromacie cytrusów, których sezon właśnie dobiega końca. Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
06.03.2023, 60’

Sesja pięćdziesiąta ósma: Praca przyszłości

Polska na kozetce

Jaka będzie, jak wybierać zawód, jak zmieniać swoją aktywność zawodową? Jedno jest pewne: zmiana. Jak myśleć perspektywą talentów, kompetencji a nie zawodów. Jak zawsze rozmawiają Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka.
06.03.2023, 9’

Nie z mięsa te kotlety

Z czym to się je?

04.03.2023, 120’

Wyjątkowo smaczny poranek

Bistro

Po miesięcznej przerwie, z ogromną przyjemnością wracam do mojego radiowego Bistro. W sobotę już od 8, w rozmowie z Michałem Bonarowskim poznamy zwycięzców plebiscytu na najlepszy produkt roślinny, zawitamy do Katowic na wyjątkowa kolację i pozdrowimy koła gospodyń wiejskich. W naszych opowieściach pojawią się tez Robert Makłowicz i Magda Gessler.

A po dziewiątej, bardzo szeroko o kuchni porozmawiam z Daria Pawlewską, dziennikarką, która w kulinariach widzi co najmniej tak samo wiele jak ja. Zapraszam na niezwykle smaczny śniadaniowy poranek, Katarzyna Pruchnicka.
27.02.2023, 61’

Sesja pięćdziesiąta siódma: Hortiterapia

Polska na kozetce

Ogrody mają moc, pomagają w psychoterapii, w leczeniu depresji, wspierają wkluczanie osób neuronienormatywnych. O mocy przyrody i kontaktu z nią rozmawiają Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka
27.02.2023, 11’

Kasza pęczak

Z czym to się je?

30.01.2023, 60’

Sesja pięćdziesiąta trzecia: Dojrzewanie

Polska na kozetce

Czy to zamknięty proces, a może dojrzewamy do różnych rzeczy w naszym życiu nieustająco? Czy takie dojrzewanie boli, czy uskrzydla - zastanawiają się Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka
30.01.2023, 10’

Cytryna na różne sposoby

Z czym to się je?

28.01.2023, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

23.01.2023, 60’

Sesja pięćdziesiąta druga: Dobroczynność

Polska na kozetce

Co nam daje czynienie dobra, co o tym sądzą badacze? Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka będą chciały zrozumieć sens dobroczynności.
23.01.2023, 10’

Kruche ciasto

Z czym to się je?

21.01.2023, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

16.01.2023, 60’

Sesja pięćdziesiąta pierwsza: Porozmawiajmy o seniorach

Polska na kozetce

Dziś porozmawiamy o roli babć i dziadków. Nie tylko w życiu wnuków.
Zastanowimy się jacy są obecni seniorzy, jacy byli kiedyś, jak zmieniła się ich rola?
Spróbujemy opisać ich wartość w wychowaniu wnuków, ale też umiejętnością myślenia o sobie.
Zajmiemy się też trudną, samotną, depresyjną stroną drugiej polowy życia.
16.01.2023, 10’

Kasza jaglana

Z czym to się je?

14.01.2023, 119’

Goście: M. Bonarowski i B. Gałązka

Bistro

W dzisiejszym Bistro będzie, jak zwykle, dobra kawa na dobry początek weekendu. Z Michałem Bonarowskim, jak co tydzień, opowiemy o wartych uwagi wydarzeniach kulinarnych. To będzie dobry pretekst, żeby zaplanować rok z dużym wyprzedzeniem, ponieważ obejmiemy spojrzeniem cały 2023. A po dziewiątej będzie nowocześnie i historycznie, ale na pewno bardzo smacznie. Bogdan Gałązka, szef kuchni, który stworzył restauracje w Zamku w Malborku, a gotowania uczył się w Nowym Jorku opowie między innymi o dobrym daniu na początek dnia. Nie polecam słuchania tej rozmowy bez śniadania.
09.01.2023, 60’

Sesja pięćdziesiąta: Jak zauważać szczęście?

Polska na kozetce

Dzisiaj w „Polsce na kozetce” zapraszamy do rozmowy o szczęściu. Czym jest, gdzie można je znaleźć, jak je zauważać i pielęgnować? A może nie ma jednego szczęścia tylko jest wiele drobnych, ale bardzo ważnych szczęśliwych puzzli?
09.01.2023, 9’

Kasztany jadalne

Z czym to się je?

07.01.2023, 120’

Goście: Michał Bonarowski i Aleksander Baron

Bistro

W Bistro Katarzyna Pruchnicka razem z Michałem Bonarowskim podsumują kulinarnie 2022 i zapowiedzą wydarzenia w 2023 roku.
A w drugiej części, Aleksander Baron opowie o kuchni japońskiej, niemieckiej i wielu innych. Tematem głównym będzie kulinarne doświadczanie świata.
02.01.2023, 60’

Sesja czterdziesta dziewiąta

Polska na kozetce

02.01.2023, 11’

Jak naturalnie wzmocnić odporność?

Z czym to się je?

31.12.2022, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

26.12.2022, 60’

Sesja czterdziesta ósma

Polska na kozetce

W wieczorny, jeszcze świąteczny czas zastanowimy się nad podsumowaniem roku. Podsumowaniem pełnym rzeczy trudnych i dobrych, porażek i zwycięstw. Zastanowimy się, co nam dają rozmyślania nad zamknięciem danego etapu, okresu życia i kiedy warto je robić. Czy okres świąteczno-noworoczny jest do tego odpowiedni, jedyny.
24.12.2022, 120’

Wigilijny poranek

Bistro

W wigilijny poranek razem z Michałem Bonarowskim poznamy zupełnie nietypowe obyczaje, nie tylko kulinarne, związane ze Świętami Bożego Narodzenia - to w pierwszej części, a w drugiej z Kaszubską Kozą sprawdzimy, czy zwierzęta mówią ludzkim głosem o północy. A twórcą Kaszubskiej Kozy jest mistrz kozich serów, cudowny gawędziarz i znawca smaków Tomasz Strubiński. To on będzie naszym gościem.
19.12.2022, 60’

Sesja czterdziesta siódma

Polska na kozetce

19.12.2022, 11’

Zupy świąteczne

Z czym to się je?

17.12.2022, 119’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

12.12.2022, 60’

Sesja czterdziesta szósta

Polska na kozetce

12.12.2022, 11’

Śledzie

Z czym to się je?

10.12.2022, 120’

Czas na rybę

Bistro

Jak co tydzień, chwilę po ósmej Katarzyna Pruchnicka i Michał Bonarowski opowiedzą nam o czekających nas atrakcjach kulinarnych, w tym tygodniu będą też przedświąteczne prezenty książkowe. A w drugiej części, po dziewiątej, rozprawimy się z rybą z wigilijnego stołu. Nawet jeśli nie jedzą państwo ryby często, w Wigilię pojawia się na stole w różnych, świątecznych formach. Porozmawiamy o tym jak wybrać dobrą rybę, dobrą dla nas i dla środowiska. Gdzie i jak ją znaleźć? O tym opowie nam Joanna Ornoch z organizacji pozarządowej Marine Stewardship Council. A po chwili, gdy już dobra ryba będzie kupiona, Gieno Mientkiewicz zawita do studia z przepisami na wyjątkowe śledzie i najsmaczniejsze zupy rybne. Smacznego.
05.12.2022, 60’

Sesja czterdziesta piąta

Polska na kozetce

05.12.2022, 11’

Pierniki

Z czym to się je?

03.12.2022, 121’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

28.11.2022, 60’

Sesja czterdziesta czwarta

Polska na kozetce

28.11.2022, 10’

Rosół

Z czym to się je?

26.11.2022, 120’

Michał Bonarowski i Ala Pękalska

Bistro

Ostatni tydzień był pod znakiem zakupowego szaleństwa. Konsumpcyjne święto pod znakiem "black friday" już za nami, a w sobotnim Bistro porozmawiamy o tym jak kupować mądrze i co dobrego z tego ugotować. Ala Pękalska z Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie poradzi i zainspiruje, lista zakupów, która powstanie w Bistro będzie smaczna, ekologiczna i ekonomiczna. To po dziewiątej a w pierwszej części, jak co tydzień z Michałem Bonarowskim zapełnimy kalendarz wyjątkowymi wydarzeniami kulinarnymi.
21.11.2022, 60’

Sesja czterdziesta trzecia

Polska na kozetce

Dziś porozmawiamy o seksualności. O tym czym jest, jak się rozwija, jak ją traktujemy i jak to na nas wpływa. Zastanowimy się jak i czym się różnimy i rozprawimy się z problemem akceptacji siebie i innych.
21.11.2022, 9’

Pulpety

Z czym to się je?

DLA WSZYSTKICH 19.11.2022, 121’

Gość: Grzegorz Łapanowski

Bistro

W sobotni poranek jak zwykle zaplanujemy tydzień obfity w wydarzenia kulinarne - to dzięki Michałowi Bonarowskiemu, a po dziewiątej pojawi się w studiu kolejny gość. Znają go państwo nie tylko z książek pełnych pomysłów i opowieści kulinarnych, z telewizji (Top Chef), ale też co ważne a może najważniejsze z edukacyjnej działalności z Fundacją Szkoła na widelcu. Grzegorz Łapanowski takich edukacyjnych kulinarnych wyzwań podejmuje wiele i o nich też będziemy rozmawiać.
Przepisy na śniadanie, obiad i kolacje pojawią się na pewno.
14.11.2022, 60’

Sesja czterdziesta druga: Kino ważne z punktu psychoterapii

Polska na kozetce

14.11.2022, 11’

Czas na przetwory z buraków i grzybów

Z czym to się je?

12.11.2022, 120’

Mazury okiem i smakiem Ewy Michalskiej

Bistro

W Bistro, w pierwszej godzinie, jak co tydzień, Michał Bonarowski wybierze dla nas i opowie o godnych zainteresowania wydarzeniach kulinarnych, a w drugiej godzinie w studiu pojawi się Ewa Michalska, która zabierze nas na Mazury. Opowieści będzie dużo, nie tylko kulinarnych. W rozmowie o smakach będziemy blisko ziemi, lasu, wody, pola.
07.11.2022, 60’

Sesja czterdziesta pierwsza

Polska na kozetce

W tym odcinku audycji Polska na kozetce zaprzyjaźnimy się z patriotyzmem. Poznamy jak wygląda rozumienie tego osobistego poczucia przez psychologów, zastanowimy się jak ewoluuje i co nam nam przynależność do grupy jaką jest naród. Pomyślimy o tym jak dobrze i w pełni obchodzić Święto Niepodległości.
07.11.2022, 9’

Stir fry

Z czym to się je

05.11.2022, 120’

Michał Bonarowski i Joanna Matyjek

Bistro

Sobotni poranek zaczniemy jak zwykle smacznie. Na początek dużo dobrej muzyki i plan z najciekawszymi wydarzeniami kulinarnymi, które co tydzień wybiera dla nas Michał Bonarowski. Po dziewiątej moim będzie Joanna Matyjek, kulinarna fotografka, która gotuje równie pięknie. Porozmawiamy nie tylko o gruszkach. Zaplanujemy między innymi menu imieninowe, przygotujemy zdrowy zestaw kiszonek a na deser dobrą ziołowa herbatę. Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
31.10.2022, 60’

Sesja czterdziesta

Polska na kozetce

31.10.2022, 11’

Dynia

Z czym to się je

29.10.2022, 120’

Cały świat na talerzu

Bistro

W Bistro zwiedzimy całą Polskę dzięki wydarzeniom kulinarnym wybranym, jak co tydzień, przez Michała Bonarowskiego. Z ukraińskim akcentem zawita Zoriana Varenia. Odwiedzimy również daleki świat. Do Japonii zabierze nas nasza serwisowa korespondentka Dominika Giordano. Poznamy Dominikę z bogatej kulinarnej strony.
I będą też dynie! Dużo dyni.
17.10.2022, 60’

Kryzys psychiczny

Polska na kozetce

Tematem audycji Polska na kozetce będzie stres i kryzys, czyli o tym, że są nieodłącznym elementem naszego życia.
Czym jest kryzys psychiczny i skąd się może brać? Czy zawsze jesteśmy w stanie wyjść z kryzysu, a może jakaś jego cząstka w nas zostaje.
O tym jakie są i co z nami robią porozmawiam z Dorotą Mintą.
17.10.2022, 11’

Orzechy

Z czym to się je?

15.10.2022, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

DLA WSZYSTKICH 12.10.2022, 2’

Katarzyna Pruchnicka - Pan Tadeusz, Adam Mickiewicz

Lista lektur szkolnych 357

10.10.2022, 60’

#37 Do usłyszenia i poczytania!

Polska na kozetce

Raz na jakiś czas polecamy państwu dobrą lekturę. Tak będzie i dziś. Wybierzemy książki, które mogą pomóc, opisują nasze relacje, które warto przeczytać z dzieckiem. Do usłyszenia i "poczytania"!
10.10.2022, 10’

Risotto

Z czym to się je

08.10.2022, 120’

Stół łączy mięsożerców i wegan

Bistro

W pierwszej godzinie, jak zwykle będzie dużo porannej muzyki. Pojawi się też Michał Bonarowski, który zaplanuje nam tydzień wybierając najlepsze wydarzenia kulinarne.
W drugiej godzinie porozmawiam z Janem Kuroniem o wspomnieniach nie tylko kulinarnych, o tym jak stół łączy mięsożerców i wegan, o tym co najlepiej zjeść na śniadanie i o wielu najsmaczniejszych sprawach.
03.10.2022, 60’

Sesja trzydziesta szósta: Dlaczego niektórzy mężczyźni boją się równouprawnienia?

Polska na kozetce

W dzisiejszej Polsce na kozetce zastanowimy się dlaczego niektórzy mężczyźni boją się równouprawnienia. Młodzi mężczyźni, pomiędzy 18 a 29 rokiem życia wolą konserwatywny kształt świata. Takie wnioski przyniosły wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Goteborgu. Zastanowimy się dlaczego tak jest, skąd może brać się strach przed równouprawnieniem, czy boją się go też młode kobiety. Porozmawiamy o tym czego tak naprawdę potrzebujemy, każda z płci.
01.10.2022, 120’

Kuchnia z czterech stron świata

Bistro

W pierwszej godzinie, jak zwykle, zagramy dużo piosenek przydatnych do dobrego otwarcia weekendu i z Michałem Bonarowskim zaprogramujemy tydzień wartymi uwagi imprezami kulinarnymi.
A w drugiej godzinie gościem Bistro będzie Piotr Ibrahim Kalwas, powieściopisarz (nominacje do Nike), dziennikarz, który powita nas w kuchni z czterech stron świata. Przed nami moje ulubione rozmowy, do których klucz mają kulinaria.
26.09.2022, 60’

Sesja trzydziesta piąta: Jak to jest być neuro nienormatywnym?

Polska na kozetce

Porozmawiamy o dorosłych NNN. O tym jak to jest być dojrzałym z ADHD czy z zespołem Aspergera. Jak dopasować do siebie świat a nie żyć jako niedopasowany. Dowiemy się co nas może w sobie zaniepokoić, jak diagnozować się gdy nie jesteśmy dziećmi i gdzie szukać pomocy. Pomyślimy jak powinno pomagać otoczenie.
26.09.2022, 11’

Sposoby na śliwki

Z czym to się je?

24.09.2022, 119’

O zdrowym i prostym jedzeniu z Sylwią Majcher

Bistro

O zdrowym i prostym jedzeniu z Sylwia Majcher. Będziemy mówić o dobrym, smacznym, zdrowym, prostym i – co staje się coraz ważniejsze – nie kosztownym jedzeniu. A przed dziewiątą (i tak już będzie co tydzień) Michał Bonarowski zaplanuje nam tydzień - to dla wszystkich amatorów wydarzeń kulinarnych. Smacznego!
23.09.2022, 60’

Sesja trzydziesta czwarta: O kochaniu samego siebie

Polska na kozetce

Przez godzinę nauczymy się jak siebie poznać i polubić. Porozmawiamy o tym jak bardzo samoocena jest ważna, jak kształtować ją u dzieci i pielęgnować u dorosłych.
19.09.2022, 12’

Ziemniak i już!

Z czym to się je?

Zapiekanki, sałatki, zupy i przystawki. Cuda z ziemniaka.
17.09.2022, 60’

Gość: Tomasz Jakubiak

Bistro

Przy bistrowym stole usiądzie ze mną człowiek, który kocha gotować do tego stopnia, że nam wszystkim jego osoba kojarzy się jedynie z dobrym jedzeniem. Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny, smakosz i znawca. Przez godzinę dostaniemy od niego dużo praktycznej kulinarnej wiedzy, aromatycznych inspiracji i opowieści o tym co dobre i najlepsze!
16.09.2022, 60’

Sesja trzydziesta trzecia - o rozstaniu

Polska na kozetce

I początku nowego. A dokładniej skupimy się na rozwodzie w momencie, gdy dzieci są dorosłe i wydaje nam się, że obchodzi je jedynie własne życie. Pomyślimy o powodach, dla których odkładamy rozwód przez lata i zastanowimy się czy i kiedy na rozstanie jest dobry czas.
12.09.2022, 10’

Grzyby

Z czym to się je?

Prawdziwki, kurki, ale i gąski oraz boczniaki.
10.09.2022, 59’

Ziemniak w roli głównej

Bistro

W Bistro bohaterów będzie dwóch: Maciej Nowicki - szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie oraz ziemniak .
09.09.2022, 59’

Sesja trzydziesta druga - Odwaga

Polska na kozetce

O tym skąd się bierze, czy mamy jej tyle samo, kiedy jest nam potrzebna? Będzie o heroizmie, ale też codziennej odwadze do życia.
05.09.2022, 10’

Jabłka

Z czym to się je

03.09.2022, 60’

Smacznie i zdrowo z Katarzyną Błażejewską-Stuhr

Bistro

02.09.2022, 60’

Sesja trzydziesta pierwsza - Czas do szkoły

Polska na kozetce

29.08.2022, 13’

Kiszonki

Z czym to się je?

27.08.2022, 60’

Podhalańskie smaki

Bistro

O tym co warto na Podhalu zjeść (poza oscypkami), na co jest sezon... ale też o tym, jak odkryć tradycje kulinarne na nowo, opowie Marcin Gruszka - szef kuchni restauracji Widok w Hotelu Harnaś.
26.08.2022, 60’

Sesja trzydziesta

Polska na kozetce

20.08.2022, 60’

Hodowla balkonowa warzyw

Bistro

Piotr Kucharski gościem Bistro
19.08.2022, 60’

Sesja dwudziesta dziewiąta

Polska na kozetce

15.08.2022, 12’

Cukinia

Z czym to się je?

13.08.2022, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

12.08.2022, 60’

Sesja dwudziesta ósma - o wakacjach

Polska na kozetce

Z Dorotą Mintą o spokoju w wakacje, o książkach dla głowy i dla dzieci
06.08.2022, 60’

Dobrze korzystać z lata w kuchni

Bistro

Kuchnia i ekologia z Sylwią Majcher.
05.08.2022, 59’

Sesja dwudziesta siódma - o poskramianiu złości

Polska na kozetce

Z Dorotą Mintą o poskramianiu złości i radzeniu sobie z nią rozmawia po urlopowej przerwie Katarzyna Pruchnicka.
16.07.2022, 59’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

15.07.2022, 59’

Sesja dwudziesta czwarta - o zazdrości

Polska na kozetce

14.07.2022, 66’

Z Katarzyną Pruchnicką:

Miejscownik

O wakacyjnych podróżach z czasów dzieciństwa do Ustki i o tym, jak miasto w województwie pomorskim się zmieniło. Zajrzymy też do starego folwarku w Mniszkach, który został zaadaptowany przez Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej i stał się muzeum dawnych zawodów. Jest tu zakład bednarski, szewski, jest stara klasa szkolna, poczta i sklep z artykułami sprzed lat. Wszystkiego można dotknąć, usiąść w ławce szkolnej, złożyć beczkę, upleść zabawkę z wikliny lub wysłać list. Mniszki to wieś położona na pojezierzu Sierakowskim.
Na deser zamiast wisienki na torcie.... kaszubska truskawka. Kaszëbskô malëna to charakterystyczny i wyjątkowy dla Kaszub gatunek tego owocu. Aby posmakować tej truskawki trzeba koniecznie odwiedzić Chmielno. Tam można się delektować słodszymi, lepszymi w smaku owocami.
11.07.2022, 11’

Bakłażan

Z czym to się je

09.07.2022, 60’

Roślinna kuchnia miłości

Bistro

gościnie: Ida Kulawik, Katarzyna Czarnecka
08.07.2022, 60’

Sesja dwudziesta trzecia

Polska na kozetce

05.07.2022, 12’

Zupy na lato

Z czym to się je

02.07.2022, 60’

Smaki Grecji

Bistro

Bistro umościło się w wakacjach. Smakuje nam letni, wypoczynkowy, podróżniczy nastrój.
Dla wszystkich, którzy mają Grecję w wakacyjnych planach, ta audycja będzie świetnym przewodnikiem. A Ci którzy, do Grecji nie pojadą w tym roku,
będą mogli posmakować jej we własnej kuchni.
01.07.2022, 60’

Sesja dwudziesta druga - Odpowiedzi na pytania

Polska na kozetce

Z Dorotą Mintą pochylimy się nad przesłanymi przez państwa zagadnieniami, wątpliwościami, przemyśleniami. Między innymi porozmawiamy o lekach - jak i po co je brać, o lęku - czym jest i jak z nim żyć, ale też wrócimy do dziecięcych wyjazdów.
27.06.2022, 10’

Wakacyjne smaki

Z czym to się je?

25.06.2022, 61’

Rewizyta Marcina Cichońskiego

Bistro

Co tydzień w poniedziałek jestem gościem w Kieruj się na południe, u gospodarza Cichego. W sobotę Marcin był gościem w Bistro. Były kulinarne wspomnienia z dzieciństwa i podróże po smaki. Był bób, truskawki i muzyka do zjedzenia.
24.06.2022, 59’

Sesja dwudziesta pierwsza - po co nam urlop?

Polska na kozetce

Idziemy na urlop. Zastanowimy się po co jest i czy możemy go nie brać. Od czego podczas urlopu odpoczywamy i czy możemy się nim zmęczyć.
A z okazji zakończenia roku szkolnego porozmawiamy o obozach, koloniach i tęsknocie za rodzicami. Na kozetce zaczynamy wakacje.
20.06.2022, 9’

Mateusz gości Katarzynę

Z czym to się je?

18.06.2022, 60’

Opowieści o twarogu Gienia Mientkiewicza

Bistro

17.06.2022, 59’

Sesja dwudziesta

Polska na kozetce

13.06.2022, 6’

Lody domowe

Z czym to się je?

11.06.2022, 60’

Przetwory z Joanną Matyjek

Bistro

10.06.2022, 59’

Sesja dziewiętnasta - psychologicznie do czytania

Polska na kozetce

06.06.2022, 12’

Olej rzepakowy

Z czym to się je

04.06.2022, 60’

O szparagach z Pascalem Brodnickim

Bistro

03.06.2022, 59’

Sesja osiemnasta - wewnętrzne dziecko

Polska na kozetce

Zastanowimy się z Dorotą Mintą czy każdy dorosły je ma i do czego może mu się przydać. Pomyślimy jak je odkryć, jak ukochać i dać mu głos.
30.05.2022, 12’

Twaróg

Z czym to się je?

DLA WSZYSTKICH 28.05.2022, 59’

Gość: Bartek Kieżun

Bistro

27.05.2022, 60’

Sesja siedemnasta - o seniorach

Polska na kozetce

Jak być nie tylko babcią i dziadkiem emerytem, ale też ciekawym świata, dbającym o siebie, srebrnowłosym mentorem?
Na to pytanie odpowie dziś Katarzyna Pruchnicka i Dorota Minta, psycholog w audycji „Polska na kozetce”. Będzie o seniorach - o tym, że na emeryturze można zacząć zupełnie nową drogę zawodową i wcale nie trzeba się tego bać.
23.05.2022, 19’

Burak

Z czym to się je?

21.05.2022, 60’

Michał Anioł Bonarowski o dobrych smakach

Bistro

20.05.2022, 60’

Sesja szesnasta

Polska na kozetce

16.05.2022, 13’

Wyhoduj jedzenie

Z czym to się je?

14.05.2022, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

13.05.2022, 59’

Sesja piętnasta - o pracy

Polska na kozetce

07.05.2022, 58’

O szparagach z Maciejem Nowickim

Bistro

06.05.2022, 59’

Sesja czternasta

Polska na kozetce

02.05.2022, 10’

Marynata

Z czym to się je

30.04.2022, 60’

O pesto z pokrzywy z Agnieszką Kręglicką

Bistro

29.04.2022, 60’

Sesja trzynasta

Polska na kozetce

25.04.2022, 10’

Czosnek niedźwiedzi

Z czym to się je?

O tym, jak wiosna puka do naszych talerzy.
23.04.2022, 60’

Gość: Aleksander Baron

Bistro

22.04.2022, 59’

Sesja dwunasta

Polska na kozetce

18.04.2022, 15’

Wielkanoc

Z czym to się je?

16.04.2022, 61’

Kulinarno-świąteczne opowieści Marty Gessler

Bistro

W Wielkosobotnim Bistro dostaniemy przepis na cudowne, aromatyczne, i z historią, dania, które postawimy na stole. Na kulinarno-świąteczne opowieści gwarancję daje spotkanie Katarzyny Pruchnickiej z Martą Gessler.
15.04.2022, 60’

Sesja jedenasta

Polska na kozetce

09.04.2022, 60’

Dobre restauracje z Witem Szychowskim

Bistro

08.04.2022, 60’

Sesja dziesiąta

Polska na kozetce

02.04.2022, 59’

Gaja Kuroń

Bistro

Bardzo smacznie i rodzinnie, o Kuroniach też.
01.04.2022, 59’

Sesja dziewiąta - Światowy dzień świadomości autyzmu

Polska na kozetce

26.03.2022, 58’

Gość: Aleksandra Kleśda-Nawrocka (Prowincja od kuchni)

Bistro

Katarzyna Pruchnicka i gościni, Aleksandra Kleśda-Nawrocka – autorka bloga Prowincja od kuchni, historyczka, etnolożka i smakoszka. Będzie o kulinarnych ostatkach, smakołykach karnawału z dziś i z przeszłości, o historii pączka oraz jaką historię możemy wyczytać z kujawskiego talerza.
25.03.2022, 60’

Sesja ósma - o kobiecości

Polska na kozetce

O kobiecości z każdej strony Katarzyna Pruchnicka rozmawia z Dorotą Mintą.
19.03.2022, 61’

Świat bałtyckich ryb z Gieno Mientkiewiczem

Bistro

W „Bistro” cudowny Gieno Mientkiewicz, będzie niezwykle smacznie i zdrowo! Gość zabierze nas w świat bałtyckich ryb. Będą śledzie, flądra, dorsz i nie tylko. Będzie rybny tatar, zupa z pomidorami i papryką, ale też rybne faworki. Proszę koniecznie usiąść z nami przy śniadaniu albo chociaż przy kawie, to będą niezwykle smaczne opowieści.
18.03.2022, 60’

Sesja siódma

Polska na kozetce

12.03.2022, 61’

Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna

Bistro

11.03.2022, 61’

Sesja szósta

Polska na kozetce

05.03.2022, 59’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

04.03.2022, 59’

Sesja piąta

Polska na kozetce

Kontynuujemy rozmowy o tym, jak poradzić sobie i pomóc innym w kontekście aktualnej sytuacji.
26.02.2022, 59’

Prowincja od kuchni z Aleksandrą Kleśta-Nawrocką

Bistro

25.02.2022, 54’

Sesja czwarta

Polska na kozetce

Rozmawiamy o tym, jak poradzić sobie i pomóc innym w kontekście aktualnej sytuacji.
21.02.2022, 11’

Pesto

Z czym to się je?

19.02.2022, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

18.02.2022, 60’

Sesja trzecia

Polska na kozetce

Katarzyna Pruchnicka i Dorota Minta kontynuują temat depresji sezonowej. Będzie też o traumatycznych przeżyciach pandemicznych, ale też o tym, że możemy odbić się od trudnych doświadczeń i wyjść z nich silniejsi.
Dużą część rozmowy będzie poświęcona młodym ludziom.
Pojawią się również odpowiedzi na kilka pytań przesłanych przez Słuchaczy i to już chyba stanie się kozetkową tradycją.
14.02.2022, 10’

Walentynkowo bez lukru w kuchni

Z czym to się je

12.02.2022, 59’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

11.02.2022, 60’

Sesja druga

Polska na kozetce

07.02.2022, 11’

Risotto

Z czym to się je?

05.02.2022, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

04.02.2022, 60’

Sesja pierwsza

Polska na kozetce

31.01.2022, 11’

Ciasto drożdżowe

Z czym to się je?

29.01.2022, 60’

Rozmowa z Moniką Kucią

Bistro

24.01.2022, 11’

Curry

Z czym to się je?

22.01.2022, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

17.01.2022, 12’

Cytrusy

Z czym to się je?

15.01.2022, 59’

Z Dorotą Mintą o gotowaniu jako formą terapii

Bistro

Psycholożka Dorota Minta twierdzi, jak wielu psychologów na świecie, że „w kuchni, jak w soczewce, odbijają się obrazy naszego życia. Dzięki temu gotowanie może być doskonałą formą terapii”.
Dziś w „Bistro” będziemy gotować, ale nie tylko. Zobaczymy „jak na talerzu”, że jedzenie, to coś więcej, niż tylko smak i zaspokojenie głodu.
10.01.2022, 16’

Zapiekane warzywa

Z czym to się je?

Dla dzieci, dorosłych i na imprezę
08.01.2022, 60’

Pierwsze Bistro w nowym roku

Bistro

24.12.2021, 51’

Katarzyna Pruchnicka

Gra zespołowa

18.12.2021, 60’

Bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie Wigilii?

Bistro

11.12.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

04.12.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

27.11.2021, 59’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

20.11.2021, 60’

"Hiszpania do zjedzenia" Bartka Kieżunia

Bistro

13.11.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

06.11.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

30.10.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

25.10.2021, 9’

Dynia

Z czym to się je?

Złoto polskiej jesieni w kuchni.
23.10.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

18.10.2021, 10’

Foccacia

Z czym to się je

16.10.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

11.10.2021, 10’

Imbir

Z czym to się je?

Cudowne właściwości na jesień i nie tylko.
09.10.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

04.10.2021, 9’

Quiche

Z czym to się je?

Smakołyk nie tylko na jesienną porę.
02.10.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

27.09.2021, 11’

Prawdziwek, król grzybów

Z czym to się je?

Sos, mączka, susz i zupy
25.09.2021, 56’

gość: Bartek Kieżun

Bistro

20.09.2021, 10’

Pomidor

Z czym to się je?

O tej porze roku są najsmaczniejsze.
18.09.2021, 59’

Wracają po przerwie smaczności

Bistro

30.08.2021, 60’

Pytania o rok szkolny

Dobre wychowanie

03.07.2021, 59’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

28.06.2021, 60’

Katarzyna Pruchnicka

Gra zespołowa

28.06.2021, 60’

Mówią młodzi zdolni

Dobre wychowanie

Dziś specjalne wydanie Dobrego wychowania. Przedwakacyjnie oddaje antenę młodym zdolnym i poza rozmową z nimi wyemitujemy słuchowisko przez młodych zdolnych zrobione.
28.06.2021, 9’

Kwiaty do schrupania

Z czym to się je?

Chabry, cukinie, dynie, fiołki. Czyli pyszne kwiaty.
26.06.2021, 59’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

21.06.2021, 59’

O dzieciach i podjeściu do nich

Dobre wychowanie

19.06.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

14.06.2021, 59’

Psychika dzieci po pandemii

Dobre wychowanie

Jak się czują nasze dzieci po pandemii?
14.06.2021, 10’

Olej rzepakowy

Z czym to się je?

O wspaniałych właściowściach i smaku
12.06.2021, 59’

Winny Poznań...

Przysobocie

Przysobocie na żywo z Poznania
12.06.2021, 60’

O winie i nie tylko....

Bistro

07.06.2021, 56’

Po rozwodzie

Dobre wychowanie

Dziecko w obliczu rozwodu.
07.06.2021, 9’

Natka pietruszki

Z czym to się je?

Zielona, smaczna i przydatna do wielu potraw
05.06.2021, 60’

O twarogu

Bistro

Trzy dni temu obchodzony był, może państwo nie widzą, dzień twarogu - ustanowiony i powołany do życia przez mojego dzisiejszego gościa. Jest nim znawca i smakosz polskich serów zagrodowych, wielbiciel twarogu i niezwykły gawędziarz, Gieno Mientkiewicz. Przed nami godzina pięknych opowieści.
doładowanie ...