Idź do treści
katarzyna.pruchnicka@radio357.pl
Link skopiowany. Podziel sie nim gdzie tylko chcesz!

Katarzyna Pruchnicka

Kocham radio! O tym jak bardzo, przekonałam się całkiem niedawno, choć w radiu pracuję ponad 20 lat. A najbardziej kocham mówić o jedzeniu. Rozmowy w radiowym Bistro poza tym, że są smaczne mówią o ekologii, relacjach, świecie - tym najbliższym i tym na drugim końcu. A że nie tylko jedzeniem człowiek żyje, bliskie są mi również tematy związane z relacjami, rodzicielstwem i wychowaniem - jednym słowem psychologia. Do usłyszenia w poniedziałkowy wieczór w "Polsce na kozetce" i sobotni poranek w Bistro w Radiu 357.
29.05.2023, 10’

Rabarbar

Z czym to się je?

27.05.2023, 120’

Oddzielić ziarno od plew

Bistro

Dziś w Bistro, przy naszym sobotnim stole, zagłębimy się w internet. Jego kulinarna odsłona jest przebogata. Z dziennikarką kulinarna Małgosią Mintą porozmawiam o tym jak w kulinarnym, cyfrowym świecie oddzielić ziarno od plew. Zastanowimy się gdzie szukać rzetelnej wiedzy i wartościowych inspiracji a może nawet coś opublikować. A zaczniemy już o ósmej od przeglądu wydarzeń kulinarnych, takich, w których warto wziąć udział i zaplanować w kalendarzu. Michał Bonarowski, jak co tydzień wybierze te najlepsze.
22.05.2023, 61’

Sesja sześćdziesiąta dziewiąta

Polska na kozetce

22.05.2023, 9’

Czas na piknik

Z czym to się je?

20.05.2023, 120’

Kuchnia w plenerze

Bistro

Zapowiada się dziś, drodzy państwo piękny dzień, może nawet cały weekend. Należy go chyba przeżyć w plenerze. Plenerową kuchnią z żywym ogniem w roli głównej zajmiemy się dziś po dziewiątej, w drugiej części audycji. Gościem będzie szefowa kuchni, ślązaczka, która gotowanie na ogniu docenia, również książką "Jedzenie, że ogień. Niebanalna uczta w plenerze", Patrycja Walter-Zagórska. A już za chwilę dołączy do mnie, jak co tydzień Michał Bonarowski. W naszych rozmowach o wydarzeniach kulinarnych i dobrym zaplanowaniu tygodnia w tym zakresie nie zabraknie ucztowania w plenerze.
15.05.2023, 59’

Sesja sześćdziesiąta ósma: jak zachować się wobec przemocy?

Polska na kozetce

Kolejny raz zderzyliśmy się z tragedią, jaką jest śmierć maltretowanego dziecka. Media i politycy rzucają oskarżenia, szukają winnych i epatują srogimi karami. Wielu zagłusza zbiorowe poczucie winy, wynikające z zaniechania, oburzeniem. Może, zanim rzucimy kamieniem, powinniśmy zadać sobie kilka pytań? A co najważniejsze nauczyć się mądrze reagować i szukać rozwiązań w kryzysie. Bo czy my w ogóle wiemy, jak się zachować wobec przemocy? Wielu z nas zapewne nie ma pojęcia. Cóż… Najwyższa pora zacząć się uczyć. Rozmawiania z dziećmi czy dorosłymi, którzy są ofiarami przemocy i rozmawiania z oprawcami. Ale też tego, jak młodzi ludzie mogą zareagować na krzywdę rówieśnika i gdzie szukać pomocy. Nauczmy się budować koalicje, nie obawiajmy się inicjowania działań przeciwko przemocy, dziejącej się każdego dnia za zamkniętymi drzwiami, tuż obok nas. To trudne i wymagające wysiłku działania, ale warto - nawet gdybyśmy mieli uratować jedno dziecko, jedną kobietę lub jednego mężczyznę. Jak to robić? Dorota Minta, psycholożka i psychoterapeutka spróbuje odpowiedzieć na pytania Katarzyna Pruchnicka w audycji „Polska na kozetce”
15.05.2023, 8’

Szaleństwo szparagów

Z czym to się je?

13.05.2023, 120’

Kuchnia wiosennie

Bistro

Będzie dziś bardzo wiosennie, nie mamy za bardzo wyboru, ale w tym przypadku brak wyboru jest doskonały i niezwykle smaczny. O wiosennych daniach porozmawiam w drugiej części audycji z Aleksandrem Baronem. Będzie też o smakowaniu świata. A zaczniemy od międzynarodowego kulinarnego święta, dla mnie bardzo miłego. Dzień hummusu, ja świętuje prawie codziennie. Na pewno podam sprawdzony przepis. Więcej o tym co dziś kulinarnie możemy świętować razem z Michałem Bonarowskim opowiemy w pierwszej części Bistro. Smacznego
17.04.2023, 59’

Sesja sześćdziesiąta czwarta

Polska na kozetce

17.04.2023, 9’

Czosnek niedźwiedzi

Z czym to się je?

15.04.2023, 120’

"Warzywa zjedz, zostaw mięso..."

Bistro

Dziś w Porze śniadania, jak co tydzień Katarzyna Pruchnicka i Michał Bonarowski pomogą nam zaplanować kalendarz wydarzeniami kulinarnymi. Będzie dużo foodtracków, sałatek, azjatyckich słodkości a wszystko przyprawione odrobiną czosnku niedźwiedziego. W drugiej części o wyjątkowo ciekawej i smacznej historii kulinariów gospodyni Bistro porozmawia z Natalią Mędrak-Rudą, autorką książki „Warzywa zjedz, zostaw mięso. Krótka historia wegetarianizmu”. Będą płatki kukurydziane, grahamka, masło orzechowe obwisłe innych ciekawych opowieści.
10.04.2023, 60’

Sesja sześćdziesiąta trzecia

Polska na kozetce

08.04.2023, 120’

Przy świątecznym stole

Bistro

Wielką sobotę w Bistro będzie dość duże spotkanie przy stole. W pierwszej części Michał Bonarowski wybierze dla nas kulinarne wydarzenia na "po świętach". Przyjrzymy się też niezwykle ważnym śniadaniom wielkanocnym dla potrzebujących. W drugiej godzinie, tuż po dziewiątej, zrobimy próbę generalna rodzinnego spotkania przy świątecznym stole. Role są szczegółowo rozpisane. Katarzyna Błażejewska-Stuhr zadba o nasze zdrowie, Krystian Hanke opowie o dobrym, nie tylko kulinarnym "Tatowaniu", a Marcin Cichoński podzieli się z nami świetnie dobraną do wielkanocnych dań muzyką. Ja przy bistowym stole będę pełnić funkcję głowy rodziny. Już ciesze sie na to spotkanie, mam nadzieję, że Państwo również.
03.04.2023, 59’

Sesja sześćdziesiąta druga: zabawa!

Polska na kozetce

Będziemy się bawić! Mam nadzieję, że rozmowa o zabawie dostarczy radości nie tylko nam, ale również Państwu. Czym jest zabawa dla dzieci? Czy my dorośli też jej potrzebujemy, a może z niej wyrastamy? Czy nasz mózg ją lubi? Czego się uczymy o sobie i innych w trakcie zabawy? Na to i inne pytania poszukamy odpowiedzi z radością. Dorota Minta i Katarzyna Pruchnicka
03.04.2023, 11’

Wielkanocne wypieki

Z czym to się je?

01.04.2023, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

28.03.2023, 60’

Sesja sześćdziesiąta pierwsza

Polska na kozetce

27.03.2023, 10’

Co warto posadzić na wiosnę?

Z czym to się je?

20.03.2023, 60’

Sesja sześćdziesiąta

Polska na kozetce

20.03.2023, 11’

Chleb do ostatniego okruszka

Z czym o się je?

DLA WSZYSTKICH 18.03.2023, 120’

O dobrym jedzeniu...

Bistro

W Bistro, jak co tydzień, z Michałem Bonarowskim polecimy najciekawsze wydarzenia kulinarne, które przed nami. To już od ósmej, a tuż po dziewiątej w studiu pojawi się dziennikarka, kulturoznawczyni, autorka książki "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu." Agata Michalak. Pisze o przyjemnościach płynących z kultury i jedzenia i o tym będziemy rozmawiać. Pretekstem do rozmowy o przyjemności będzie ciasto drożdżowe.
13.03.2023, 59’

Sesja pięćdziesiąta dziewiąta: Książki o psychologii

Polska na kozetce

Dzisiaj kolejna audycja z książką na kozetce. Mamy poczucie, że książki, te psychologiczne mogą nam pomagać w zrozumieniu siebie i świata. Nie szukajmy w nich jednej, magicznej recepty na szczęście. Są natomiast dobrym źródłem wiedzy, która może być pomocna w rozwiązywaniu naszych osobistych dylematów. Oto polecane przez nas książki: Agnieszka Jucewicz "Czasem czuje mocniej. Rozmowy o wychodzeniu z kryzysu psychicznego”, "Clou" rozmowa Agaty Trzebuchowskiej z Cleo Ćwiek, Małgorzata Serafin i Marek Sekielski „Jest OK. To dlaczego nie chcę żyć?”, Joanna Derda i Marta Pawłowska "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania", Anna Paluszak i Jacek Rydlewski „Ścieżki miłości”, Tavi Hawn "Tożsamość płciowa. Poradnik dla rodziców". Chcąc zgłębić jakiś ważny temat warto czytać różne pozycje, wsłuchiwać się w słowa wielu autorów, tak, żeby wybrać dla siebie najlepszą ścieżkę.
13.03.2023, 10’

Bułki z czekoladą

Z czym to się je?

11.03.2023, 120’

W poszukiwaniu dobrego jedzenia

Bistro

W śniadaniowej porze jak zwykle w Radiu 357 będzie smacznie. Już od ósmej Katarzyna Pruchnicka razem z Michałem Bonarowskim zaproszą państwa na ważne, atrakcyjne albo zwyczajnie przyjemne wydarzenia kulinarne wybrane z nadchodzącego tygodnia. A po dziewiątej ugościmy w Bistro restauratorkę, felietonistkę kulinarną Agnieszkę Kręglicką. Będzie o szukaniu dobrego jedzenia, o młodym szpinaku i dobrym cieście na weekend. A wszystko w aromacie cytrusów, których sezon właśnie dobiega końca. W śniadaniowej porze jak zwykle w Radiu 357 będzie smacznie. Już od ósmej jak co tydzień razem z Michałem Bonarowskim zaprosimy państwa na ważne, atrakcyjne albo zwyczajnie przyjemne wydarzenia kulinarne wybrane z nadchodzącego tygodnia. A po dziewiątej ugoszczę w Bistro restauratorkę, felietonistkę kulinarną Agnieszkę Kręglicką. Porozmawiamy o szukaniu dobrego jedzenia, o młodym szpinaku i dobrym cieście na weekend. A wszystko w aromacie cytrusów, których sezon właśnie dobiega końca. Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
06.03.2023, 60’

Sesja pięćdziesiąta ósma

Polska na kozetce

06.03.2023, 9’

Nie z mięsa te kotlety

Z czym to się je?

04.03.2023, 120’

Wyjątkowo smaczny poranek

Bistro

Po miesięcznej przerwie, z ogromną przyjemnością wracam do mojego radiowego Bistro. W sobotę już od 8, w rozmowie z Michałem Bonarowskim poznamy zwycięzców plebiscytu na najlepszy produkt roślinny, zawitamy do Katowic na wyjątkowa kolację i pozdrowimy koła gospodyń wiejskich. W naszych opowieściach pojawią się tez Robert Makłowicz i Magda Gessler. A po dziewiątej, bardzo szeroko o kuchni porozmawiam z Daria Pawlewską, dziennikarką, która w kulinariach widzi co najmniej tak samo wiele jak ja. Zapraszam na niezwykle smaczny śniadaniowy poranek, Katarzyna Pruchnicka.
27.02.2023, 61’

Sesja pięćdziesiąta siódma: Hortiterapia

Polska na kozetce

27.02.2023, 11’

Kasza pęczak

Z czym to się je?

30.01.2023, 60’

Sesja pięćdziesiąta trzecia

Polska na kozetce

Razem z Dorota Minta, psycholog porozmawiamy o ważnym, trudnym, wymagającym świadomego rodzicielstwa czasem dojrzewania
30.01.2023, 10’

Cytryna na różne sposoby

Z czym to się je?

28.01.2023, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

23.01.2023, 60’

Sesja pięćdziesiąta druga

Polska na kozetce

23.01.2023, 10’

Kruche ciasto

Z czym to się je?

21.01.2023, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

16.01.2023, 60’

Sesja pięćdziesiąta pierwsza: Porozmawiajmy o seniorach

Polska na kozetce

Dziś porozmawiamy o roli babć i dziadków. Nie tylko w życiu wnuków. Zastanowimy się jacy są obecni seniorzy, jacy byli kiedyś, jak zmieniła się ich rola? Spróbujemy opisać ich wartość w wychowaniu wnuków, ale też umiejętnością myślenia o sobie. Zajmiemy się też trudną, samotną, depresyjną stroną drugiej polowy życia.
16.01.2023, 10’

Kasza jaglana

Z czym to się je?

14.01.2023, 119’

Goście: M. Bonarowski i B. Gałązka

Bistro

W dzisiejszym Bistro będzie, jak zwykle, dobra kawa na dobry początek weekendu. Z Michałem Bonarowskim, jak co tydzień, opowiemy o wartych uwagi wydarzeniach kulinarnych. To będzie dobry pretekst, żeby zaplanować rok z dużym wyprzedzeniem, ponieważ obejmiemy spojrzeniem cały 2023. A po dziewiątej będzie nowocześnie i historycznie, ale na pewno bardzo smacznie. Bogdan Gałązka, szef kuchni, który stworzył restauracje w Zamku w Malborku, a gotowania uczył się w Nowym Jorku opowie między innymi o dobrym daniu na początek dnia. Nie polecam słuchania tej rozmowy bez śniadania.
09.01.2023, 60’

Sesja pięćdziesiąta

Polska na kozetce

Dzisiaj w „Polsce na kozetce” zapraszamy do rozmowy o szczęściu. Czym jest, gdzie można je znaleźć, jak je zauważać i pielęgnować? A może nie ma jednego szczęścia tylko jest wiele drobnych, ale bardzo ważnych szczęśliwych puzzli?
09.01.2023, 9’

Kasztany jadalne

Z czym to się je?

07.01.2023, 120’

Goście: Michał Bonarowski i Aleksander Baron

Bistro

W Bistro Katarzyna Pruchnicka razem z Michałem Bonarowskim podsumują kulinarnie 2022 i zapowiedzą wydarzenia w 2023 roku. A w drugiej części, Aleksander Baron opowie o kuchni japońskiej, niemieckiej i wielu innych. Tematem głównym będzie kulinarne doświadczanie świata.
02.01.2023, 60’

Sesja czterdziesta dziewiąta

Polska na kozetce

02.01.2023, 11’

Jak naturalnie wzmocnić odporność?

Z czym to się je?

31.12.2022, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

26.12.2022, 60’

Sesja czterdziesta ósma

Polska na kozetce

W wieczorny, jeszcze świąteczny czas zastanowimy się nad podsumowaniem roku. Podsumowaniem pełnym rzeczy trudnych i dobrych, porażek i zwycięstw. Zastanowimy się, co nam dają rozmyślania nad zamknięciem danego etapu, okresu życia i kiedy warto je robić. Czy okres świąteczno-noworoczny jest do tego odpowiedni, jedyny.
24.12.2022, 120’

Wigilijny poranek

Bistro

W wigilijny poranek razem z Michałem Bonarowskim poznamy zupełnie nietypowe obyczaje, nie tylko kulinarne, związane ze Świętami Bożego Narodzenia - to w pierwszej części, a w drugiej z Kaszubską Kozą sprawdzimy, czy zwierzęta mówią ludzkim głosem o północy. A twórcą Kaszubskiej Kozy jest mistrz kozich serów, cudowny gawędziarz i znawca smaków Tomasz Strubiński. To on będzie naszym gościem.
19.12.2022, 60’

Sesja czterdziesta siódma

Polska na kozetce

19.12.2022, 11’

Zupy świąteczne

Z czym to się je?

17.12.2022, 119’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

12.12.2022, 60’

Sesja czterdziesta szósta

Polska na kozetce

12.12.2022, 11’

Śledzie

Z czym to się je?

10.12.2022, 120’

Czas na rybę

Bistro

Jak co tydzień, chwilę po ósmej Katarzyna Pruchnicka i Michał Bonarowski opowiedzą nam o czekających nas atrakcjach kulinarnych, w tym tygodniu będą też przedświąteczne prezenty książkowe. A w drugiej części, po dziewiątej, rozprawimy się z rybą z wigilijnego stołu. Nawet jeśli nie jedzą państwo ryby często, w Wigilię pojawia się na stole w różnych, świątecznych formach. Porozmawiamy o tym jak wybrać dobrą rybę, dobrą dla nas i dla środowiska. Gdzie i jak ją znaleźć? O tym opowie nam Joanna Ornoch z organizacji pozarządowej Marine Stewardship Council. A po chwili, gdy już dobra ryba będzie kupiona, Gieno Mientkiewicz zawita do studia z przepisami na wyjątkowe śledzie i najsmaczniejsze zupy rybne. Smacznego.
05.12.2022, 60’

Sesja czterdziesta piąta

Polska na kozetce

05.12.2022, 11’

Pierniki

Z czym to się je?

03.12.2022, 121’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

28.11.2022, 60’

Sesja czterdziesta czwarta

Polska na kozetce

28.11.2022, 10’

Rosół

Z czym to się je?

26.11.2022, 120’

Michał Bonarowski i Ala Pękalska

Bistro

Ostatni tydzień był pod znakiem zakupowego szaleństwa. Konsumpcyjne święto pod znakiem "black friday" już za nami, a w sobotnim Bistro porozmawiamy o tym jak kupować mądrze i co dobrego z tego ugotować. Ala Pękalska z Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie poradzi i zainspiruje, lista zakupów, która powstanie w Bistro będzie smaczna, ekologiczna i ekonomiczna. To po dziewiątej a w pierwszej części, jak co tydzień z Michałem Bonarowskim zapełnimy kalendarz wyjątkowymi wydarzeniami kulinarnymi.
21.11.2022, 60’

Sesja czterdziesta trzecia

Polska na kozetce

Dziś porozmawiamy o seksualności. O tym czym jest, jak się rozwija, jak ją traktujemy i jak to na nas wpływa. Zastanowimy się jak i czym się różnimy i rozprawimy się z problemem akceptacji siebie i innych.
21.11.2022, 9’

Pulpety

Z czym to się je?

DLA WSZYSTKICH 19.11.2022, 121’

Gość: Grzegorz Łapanowski

Bistro

W sobotni poranek jak zwykle zaplanujemy tydzień obfity w wydarzenia kulinarne - to dzięki Michałowi Bonarowskiemu, a po dziewiątej pojawi się w studiu kolejny gość. Znają go państwo nie tylko z książek pełnych pomysłów i opowieści kulinarnych, z telewizji (Top Chef), ale też co ważne a może najważniejsze z edukacyjnej działalności z Fundacją Szkoła na widelcu. Grzegorz Łapanowski takich edukacyjnych kulinarnych wyzwań podejmuje wiele i o nich też będziemy rozmawiać. Przepisy na śniadanie, obiad i kolacje pojawią się na pewno.
14.11.2022, 60’

Sesja czterdziesta druga: Kino ważne z punktu psychoterapii

Polska na kozetce

14.11.2022, 11’

Czas na przetwory z buraków i grzybów

Z czym to się je?

12.11.2022, 120’

Mazury okiem i smakiem Ewy Michalskiej

Bistro

W Bistro, w pierwszej godzinie, jak co tydzień, Michał Bonarowski wybierze dla nas i opowie o godnych zainteresowania wydarzeniach kulinarnych, a w drugiej godzinie w studiu pojawi się Ewa Michalska, która zabierze nas na Mazury. Opowieści będzie dużo, nie tylko kulinarnych. W rozmowie o smakach będziemy blisko ziemi, lasu, wody, pola.
07.11.2022, 60’

Sesja czterdziesta pierwsza

Polska na kozetce

W tym odcinku audycji Polska na kozetce zaprzyjaźnimy się z patriotyzmem. Poznamy jak wygląda rozumienie tego osobistego poczucia przez psychologów, zastanowimy się jak ewoluuje i co nam nam przynależność do grupy jaką jest naród. Pomyślimy o tym jak dobrze i w pełni obchodzić Święto Niepodległości.
07.11.2022, 9’

Stir fry

Z czym to się je

05.11.2022, 120’

Michał Bonarowski i Joanna Matyjek

Bistro

Sobotni poranek zaczniemy jak zwykle smacznie. Na początek dużo dobrej muzyki i plan z najciekawszymi wydarzeniami kulinarnymi, które co tydzień wybiera dla nas Michał Bonarowski. Po dziewiątej moim będzie Joanna Matyjek, kulinarna fotografka, która gotuje równie pięknie. Porozmawiamy nie tylko o gruszkach. Zaplanujemy między innymi menu imieninowe, przygotujemy zdrowy zestaw kiszonek a na deser dobrą ziołowa herbatę. Zapraszam, Katarzyna Pruchnicka.
31.10.2022, 60’

Sesja czterdziesta

Polska na kozetce

31.10.2022, 11’

Dynia

Z czym to się je

29.10.2022, 120’

Cały świat na talerzu

Bistro

W Bistro zwiedzimy całą Polskę dzięki wydarzeniom kulinarnym wybranym, jak co tydzień, przez Michała Bonarowskiego. Z ukraińskim akcentem zawita Zoriana Varenia. Odwiedzimy również daleki świat. Do Japonii zabierze nas nasza serwisowa korespondentka Dominika Giordano. Poznamy Dominikę z bogatej kulinarnej strony. I będą też dynie! Dużo dyni.
17.10.2022, 60’

Kryzys psychiczny

Polska na kozetce

Tematem audycji Polska na kozetce będzie stres i kryzys, czyli o tym, że są nieodłącznym elementem naszego życia. Czym jest kryzys psychiczny i skąd się może brać? Czy zawsze jesteśmy w stanie wyjść z kryzysu, a może jakaś jego cząstka w nas zostaje. O tym jakie są i co z nami robią porozmawiam z Dorotą Mintą.
17.10.2022, 11’

Orzechy

Z czym to się je?

15.10.2022, 120’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

DLA WSZYSTKICH 12.10.2022, 2’

Katarzyna Pruchnicka - Pan Tadeusz, Adam Mickiewicz

Lista lektur szkolnych 357

10.10.2022, 60’

#37 Do usłyszenia i poczytania!

Polska na kozetce

Raz na jakiś czas polecamy państwu dobrą lekturę. Tak będzie i dziś. Wybierzemy książki, które mogą pomóc, opisują nasze relacje, które warto przeczytać z dzieckiem. Do usłyszenia i "poczytania"!
10.10.2022, 10’

Risotto

Z czym to się je

08.10.2022, 120’

Stół łączy mięsożerców i wegan

Bistro

W pierwszej godzinie, jak zwykle będzie dużo porannej muzyki. Pojawi się też Michał Bonarowski, który zaplanuje nam tydzień wybierając najlepsze wydarzenia kulinarne. W drugiej godzinie porozmawiam z Janem Kuroniem o wspomnieniach nie tylko kulinarnych, o tym jak stół łączy mięsożerców i wegan, o tym co najlepiej zjeść na śniadanie i o wielu najsmaczniejszych sprawach.
03.10.2022, 60’

Sesja trzydziesta szósta: Dlaczego niektórzy mężczyźni boją się równouprawnienia?

Polska na kozetce

W dzisiejszej Polsce na kozetce zastanowimy się dlaczego niektórzy mężczyźni boją się równouprawnienia. Młodzi mężczyźni, pomiędzy 18 a 29 rokiem życia wolą konserwatywny kształt świata. Takie wnioski przyniosły wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Goteborgu. Zastanowimy się dlaczego tak jest, skąd może brać się strach przed równouprawnieniem, czy boją się go też młode kobiety. Porozmawiamy o tym czego tak naprawdę potrzebujemy, każda z płci.
01.10.2022, 120’

Kuchnia z czterech stron świata

Bistro

W pierwszej godzinie, jak zwykle, zagramy dużo piosenek przydatnych do dobrego otwarcia weekendu i z Michałem Bonarowskim zaprogramujemy tydzień wartymi uwagi imprezami kulinarnymi. A w drugiej godzinie gościem Bistro będzie Piotr Ibrahim Kalwas, powieściopisarz (nominacje do Nike), dziennikarz, który powita nas w kuchni z czterech stron świata. Przed nami moje ulubione rozmowy, do których klucz mają kulinaria.
26.09.2022, 60’

Sesja trzydziesta piąta: Jak to jest być neuro nienormatywnym?

Polska na kozetce

Porozmawiamy o dorosłych NNN. O tym jak to jest być dojrzałym z ADHD czy z zespołem Aspergera. Jak dopasować do siebie świat a nie żyć jako niedopasowany. Dowiemy się co nas może w sobie zaniepokoić, jak diagnozować się gdy nie jesteśmy dziećmi i gdzie szukać pomocy. Pomyślimy jak powinno pomagać otoczenie.
26.09.2022, 11’

Sposoby na śliwki

Z czym to się je?

24.09.2022, 119’

O zdrowym i prostym jedzeniu z Sylwią Majcher

Bistro

O zdrowym i prostym jedzeniu z Sylwia Majcher. Będziemy mówić o dobrym, smacznym, zdrowym, prostym i – co staje się coraz ważniejsze – nie kosztownym jedzeniu. A przed dziewiątą (i tak już będzie co tydzień) Michał Bonarowski zaplanuje nam tydzień - to dla wszystkich amatorów wydarzeń kulinarnych. Smacznego!
23.09.2022, 60’

Sesja trzydziesta czwarta: O kochaniu samego siebie

Polska na kozetce

Przez godzinę nauczymy się jak siebie poznać i polubić. Porozmawiamy o tym jak bardzo samoocena jest ważna, jak kształtować ją u dzieci i pielęgnować u dorosłych.
19.09.2022, 12’

Ziemniak i już!

Z czym to się je?

Zapiekanki, sałatki, zupy i przystawki. Cuda z ziemniaka.
17.09.2022, 60’

Gość: Tomasz Jakubiak

Bistro

Przy bistrowym stole usiądzie ze mną człowiek, który kocha gotować do tego stopnia, że nam wszystkim jego osoba kojarzy się jedynie z dobrym jedzeniem. Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny, smakosz i znawca. Przez godzinę dostaniemy od niego dużo praktycznej kulinarnej wiedzy, aromatycznych inspiracji i opowieści o tym co dobre i najlepsze!
16.09.2022, 60’

Sesja trzydziesta trzecia - o rozstaniu

Polska na kozetce

I początku nowego. A dokładniej skupimy się na rozwodzie w momencie, gdy dzieci są dorosłe i wydaje nam się, że obchodzi je jedynie własne życie. Pomyślimy o powodach, dla których odkładamy rozwód przez lata i zastanowimy się czy i kiedy na rozstanie jest dobry czas.
12.09.2022, 10’

Grzyby

Z czym to się je?

Prawdziwki, kurki, ale i gąski oraz boczniaki.
10.09.2022, 59’

Ziemniak w roli głównej

Bistro

W Bistro bohaterów będzie dwóch: Maciej Nowicki - szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie oraz ziemniak .
09.09.2022, 59’

Sesja trzydziesta druga - Odwaga

Polska na kozetce

O tym skąd się bierze, czy mamy jej tyle samo, kiedy jest nam potrzebna? Będzie o heroizmie, ale też codziennej odwadze do życia.
05.09.2022, 10’

Jabłka

Z czym to się je

03.09.2022, 60’

Smacznie i zdrowo z Katarzyną Błażejewską-Stuhr

Bistro

02.09.2022, 60’

Sesja trzydziesta pierwsza - Czas do szkoły

Polska na kozetce

29.08.2022, 13’

Kiszonki

Z czym to się je?

27.08.2022, 60’

Podhalańskie smaki

Bistro

O tym co warto na Podhalu zjeść (poza oscypkami), na co jest sezon... ale też o tym, jak odkryć tradycje kulinarne na nowo, opowie Marcin Gruszka - szef kuchni restauracji Widok w Hotelu Harnaś.
26.08.2022, 60’

Sesja trzydziesta

Polska na kozetce

20.08.2022, 60’

Hodowla balkonowa warzyw

Bistro

Piotr Kucharski gościem Bistro
19.08.2022, 60’

Sesja dwudziesta dziewiąta

Polska na kozetce

15.08.2022, 12’

Cukinia

Z czym to się je?

13.08.2022, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

12.08.2022, 60’

Sesja dwudziesta ósma - o wakacjach

Polska na kozetce

Z Dorotą Mintą o spokoju w wakacje, o książkach dla głowy i dla dzieci
06.08.2022, 60’

Dobrze korzystać z lata w kuchni

Bistro

Kuchnia i ekologia z Sylwią Majcher.
05.08.2022, 59’

Sesja dwudziesta siódma - o poskramianiu złości

Polska na kozetce

Z Dorotą Mintą o poskramianiu złości i radzeniu sobie z nią rozmawia po urlopowej przerwie Katarzyna Pruchnicka.
16.07.2022, 59’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

15.07.2022, 59’

Sesja dwudziesta czwarta - o zazdrości

Polska na kozetce

14.07.2022, 66’

Z Katarzyną Pruchnicką:

Miejscownik

O wakacyjnych podróżach z czasów dzieciństwa do Ustki i o tym, jak miasto w województwie pomorskim się zmieniło. Zajrzymy też do starego folwarku w Mniszkach, który został zaadaptowany przez Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej i stał się muzeum dawnych zawodów. Jest tu zakład bednarski, szewski, jest stara klasa szkolna, poczta i sklep z artykułami sprzed lat. Wszystkiego można dotknąć, usiąść w ławce szkolnej, złożyć beczkę, upleść zabawkę z wikliny lub wysłać list. Mniszki to wieś położona na pojezierzu Sierakowskim. Na deser zamiast wisienki na torcie.... kaszubska truskawka. Kaszëbskô malëna to charakterystyczny i wyjątkowy dla Kaszub gatunek tego owocu. Aby posmakować tej truskawki trzeba koniecznie odwiedzić Chmielno. Tam można się delektować słodszymi, lepszymi w smaku owocami.
11.07.2022, 11’

Bakłażan

Z czym to się je

09.07.2022, 60’

Roślinna kuchnia miłości

Bistro

gościnie: Ida Kulawik, Katarzyna Czarnecka
08.07.2022, 60’

Sesja dwudziesta trzecia

Polska na kozetce

05.07.2022, 12’

Zupy na lato

Z czym to się je

02.07.2022, 60’

Smaki Grecji

Bistro

Bistro umościło się w wakacjach. Smakuje nam letni, wypoczynkowy, podróżniczy nastrój. Dla wszystkich, którzy mają Grecję w wakacyjnych planach, ta audycja będzie świetnym przewodnikiem. A Ci którzy, do Grecji nie pojadą w tym roku, będą mogli posmakować jej we własnej kuchni.
01.07.2022, 60’

Sesja dwudziesta druga - Odpowiedzi na pytania

Polska na kozetce

Z Dorotą Mintą pochylimy się nad przesłanymi przez państwa zagadnieniami, wątpliwościami, przemyśleniami. Między innymi porozmawiamy o lekach - jak i po co je brać, o lęku - czym jest i jak z nim żyć, ale też wrócimy do dziecięcych wyjazdów.
27.06.2022, 10’

Wakacyjne smaki

Z czym to się je?

25.06.2022, 61’

Rewizyta Marcina Cichońskiego

Bistro

Co tydzień w poniedziałek jestem gościem w Kieruj się na południe, u gospodarza Cichego. W sobotę Marcin był gościem w Bistro. Były kulinarne wspomnienia z dzieciństwa i podróże po smaki. Był bób, truskawki i muzyka do zjedzenia.
24.06.2022, 59’

Sesja dwudziesta pierwsza - po co nam urlop?

Polska na kozetce

Idziemy na urlop. Zastanowimy się po co jest i czy możemy go nie brać. Od czego podczas urlopu odpoczywamy i czy możemy się nim zmęczyć. A z okazji zakończenia roku szkolnego porozmawiamy o obozach, koloniach i tęsknocie za rodzicami. Na kozetce zaczynamy wakacje.
20.06.2022, 9’

Mateusz gości Katarzynę

Z czym to się je?

18.06.2022, 60’

Opowieści o twarogu Gienia Mientkiewicza

Bistro

17.06.2022, 59’

Sesja dwudziesta

Polska na kozetce

13.06.2022, 6’

Lody domowe

Z czym to się je?

11.06.2022, 60’

Przetwory z Joanną Matyjek

Bistro

10.06.2022, 59’

Sesja dziewiętnasta - psychologicznie do czytania

Polska na kozetce

06.06.2022, 12’

Olej rzepakowy

Z czym to się je

04.06.2022, 60’

O szparagach z Pascalem Brodnickim

Bistro

03.06.2022, 59’

Sesja osiemnasta - wewnętrzne dziecko

Polska na kozetce

Zastanowimy się z Dorotą Mintą czy każdy dorosły je ma i do czego może mu się przydać. Pomyślimy jak je odkryć, jak ukochać i dać mu głos.
30.05.2022, 12’

Twaróg

Z czym to się je?

DLA WSZYSTKICH 28.05.2022, 59’

Gość: Bartek Kieżun

Bistro

27.05.2022, 60’

Sesja siedemnasta - o seniorach

Polska na kozetce

Jak być nie tylko babcią i dziadkiem emerytem, ale też ciekawym świata, dbającym o siebie, srebrnowłosym mentorem? Na to pytanie odpowie dziś Katarzyna Pruchnicka i Dorota Minta, psycholog w audycji „Polska na kozetce”. Będzie o seniorach - o tym, że na emeryturze można zacząć zupełnie nową drogę zawodową i wcale nie trzeba się tego bać.
23.05.2022, 19’

Burak

Z czym to się je?

21.05.2022, 60’

Michał Anioł Bonarowski o dobrych smakach

Bistro

20.05.2022, 60’

Sesja szesnasta

Polska na kozetce

16.05.2022, 13’

Wyhoduj jedzenie

Z czym to się je?

14.05.2022, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

13.05.2022, 59’

Sesja piętnasta - o pracy

Polska na kozetce

07.05.2022, 58’

O szparagach z Maciejem Nowickim

Bistro

06.05.2022, 59’

Sesja czternasta

Polska na kozetce

02.05.2022, 10’

Marynata

Z czym to się je

30.04.2022, 60’

O pesto z pokrzywy z Agnieszką Kręglicką

Bistro

29.04.2022, 60’

Sesja trzynasta

Polska na kozetce

25.04.2022, 10’

Czosnek niedźwiedzi

Z czym to się je?

O tym, jak wiosna puka do naszych talerzy.
23.04.2022, 60’

Gość: Aleksander Baron

Bistro

22.04.2022, 59’

Sesja dwunasta

Polska na kozetce

18.04.2022, 15’

Wielkanoc

Z czym to się je?

16.04.2022, 61’

Kulinarno-świąteczne opowieści Marty Gessler

Bistro

W Wielkosobotnim Bistro dostaniemy przepis na cudowne, aromatyczne, i z historią, dania, które postawimy na stole. Na kulinarno-świąteczne opowieści gwarancję daje spotkanie Katarzyny Pruchnickiej z Martą Gessler.
15.04.2022, 60’

Sesja jedenasta

Polska na kozetce

09.04.2022, 60’

Dobre restauracje z Witem Szychowskim

Bistro

08.04.2022, 60’

Sesja dziesiąta

Polska na kozetce

02.04.2022, 59’

Gaja Kuroń

Bistro

Bardzo smacznie i rodzinnie, o Kuroniach też.
01.04.2022, 59’

Sesja dziewiąta - Światowy dzień świadomości autyzmu

Polska na kozetce

26.03.2022, 58’

Gość: Aleksandra Kleśda-Nawrocka (Prowincja od kuchni)

Bistro

Katarzyna Pruchnicka i gościni, Aleksandra Kleśda-Nawrocka – autorka bloga Prowincja od kuchni, historyczka, etnolożka i smakoszka. Będzie o kulinarnych ostatkach, smakołykach karnawału z dziś i z przeszłości, o historii pączka oraz jaką historię możemy wyczytać z kujawskiego talerza.
25.03.2022, 60’

Sesja ósma - o kobiecości

Polska na kozetce

O kobiecości z każdej strony Katarzyna Pruchnicka rozmawia z Dorotą Mintą.
19.03.2022, 61’

Świat bałtyckich ryb z Gieno Mientkiewiczem

Bistro

W „Bistro” cudowny Gieno Mientkiewicz, będzie niezwykle smacznie i zdrowo! Gość zabierze nas w świat bałtyckich ryb. Będą śledzie, flądra, dorsz i nie tylko. Będzie rybny tatar, zupa z pomidorami i papryką, ale też rybne faworki. Proszę koniecznie usiąść z nami przy śniadaniu albo chociaż przy kawie, to będą niezwykle smaczne opowieści.
18.03.2022, 60’

Sesja siódma

Polska na kozetce

12.03.2022, 61’

Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna

Bistro

11.03.2022, 61’

Sesja szósta

Polska na kozetce

05.03.2022, 59’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

04.03.2022, 59’

Sesja piąta

Polska na kozetce

Kontynuujemy rozmowy o tym, jak poradzić sobie i pomóc innym w kontekście aktualnej sytuacji.
26.02.2022, 59’

Prowincja od kuchni z Aleksandrą Kleśta-Nawrocką

Bistro

25.02.2022, 54’

Sesja czwarta

Polska na kozetce

Rozmawiamy o tym, jak poradzić sobie i pomóc innym w kontekście aktualnej sytuacji.
21.02.2022, 11’

Pesto

Z czym to się je?

19.02.2022, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

18.02.2022, 60’

Sesja trzecia

Polska na kozetce

Katarzyna Pruchnicka i Dorota Minta kontynuują temat depresji sezonowej. Będzie też o traumatycznych przeżyciach pandemicznych, ale też o tym, że możemy odbić się od trudnych doświadczeń i wyjść z nich silniejsi. Dużą część rozmowy będzie poświęcona młodym ludziom. Pojawią się również odpowiedzi na kilka pytań przesłanych przez Słuchaczy i to już chyba stanie się kozetkową tradycją.
14.02.2022, 10’

Walentynkowo bez lukru w kuchni

Z czym to się je

12.02.2022, 59’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

11.02.2022, 60’

Sesja druga

Polska na kozetce

07.02.2022, 11’

Risotto

Z czym to się je?

05.02.2022, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

04.02.2022, 60’

Sesja pierwsza

Polska na kozetce

31.01.2022, 11’

Ciasto drożdżowe

Z czym to się je?

29.01.2022, 60’

Rozmowa z Moniką Kucią

Bistro

24.01.2022, 11’

Curry

Z czym to się je?

22.01.2022, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

17.01.2022, 12’

Cytrusy

Z czym to się je?

15.01.2022, 59’

Z Dorotą Mintą o gotowaniu jako formą terapii

Bistro

Psycholożka Dorota Minta twierdzi, jak wielu psychologów na świecie, że „w kuchni, jak w soczewce, odbijają się obrazy naszego życia. Dzięki temu gotowanie może być doskonałą formą terapii”. Dziś w „Bistro” będziemy gotować, ale nie tylko. Zobaczymy „jak na talerzu”, że jedzenie, to coś więcej, niż tylko smak i zaspokojenie głodu.
10.01.2022, 16’

Zapiekane warzywa

Z czym to się je?

Dla dzieci, dorosłych i na imprezę
08.01.2022, 60’

Pierwsze Bistro w nowym roku

Bistro

24.12.2021, 51’

Katarzyna Pruchnicka

Gra zespołowa

18.12.2021, 60’

Bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie Wigilii?

Bistro

11.12.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

04.12.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

27.11.2021, 59’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

20.11.2021, 60’

"Hiszpania do zjedzenia" Bartka Kieżunia

Bistro

13.11.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

06.11.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

30.10.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

25.10.2021, 9’

Dynia

Z czym to się je?

Złoto polskiej jesieni w kuchni.
23.10.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

18.10.2021, 10’

Foccacia

Z czym to się je

16.10.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

11.10.2021, 10’

Imbir

Z czym to się je?

Cudowne właściwości na jesień i nie tylko.
09.10.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

04.10.2021, 9’

Quiche

Z czym to się je?

Smakołyk nie tylko na jesienną porę.
02.10.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

27.09.2021, 11’

Prawdziwek, król grzybów

Z czym to się je?

Sos, mączka, susz i zupy
25.09.2021, 56’

gość: Bartek Kieżun

Bistro

20.09.2021, 10’

Pomidor

Z czym to się je?

O tej porze roku są najsmaczniejsze.
18.09.2021, 59’

Wracają po przerwie smaczności

Bistro

30.08.2021, 60’

Pytania o rok szkolny

Dobre wychowanie

03.07.2021, 59’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

28.06.2021, 60’

Katarzyna Pruchnicka

Gra zespołowa

28.06.2021, 60’

Mówią młodzi zdolni

Dobre wychowanie

Dziś specjalne wydanie Dobrego wychowania. Przedwakacyjnie oddaje antenę młodym zdolnym i poza rozmową z nimi wyemitujemy słuchowisko przez młodych zdolnych zrobione.
28.06.2021, 9’

Kwiaty do schrupania

Z czym to się je?

Chabry, cukinie, dynie, fiołki. Czyli pyszne kwiaty.
26.06.2021, 59’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

21.06.2021, 59’

O dzieciach i podjeściu do nich

Dobre wychowanie

19.06.2021, 60’

Brzęk garnków w najlepszym wydaniu

Bistro

14.06.2021, 59’

Psychika dzieci po pandemii

Dobre wychowanie

Jak się czują nasze dzieci po pandemii?
14.06.2021, 10’

Olej rzepakowy

Z czym to się je?

O wspaniałych właściowściach i smaku
12.06.2021, 59’

Winny Poznań...

Przysobocie

Przysobocie na żywo z Poznania
12.06.2021, 60’

O winie i nie tylko....

Bistro

07.06.2021, 56’

Po rozwodzie

Dobre wychowanie

Dziecko w obliczu rozwodu.
07.06.2021, 9’

Natka pietruszki

Z czym to się je?

Zielona, smaczna i przydatna do wielu potraw
05.06.2021, 60’

O twarogu

Bistro

Trzy dni temu obchodzony był, może państwo nie widzą, dzień twarogu - ustanowiony i powołany do życia przez mojego dzisiejszego gościa. Jest nim znawca i smakosz polskich serów zagrodowych, wielbiciel twarogu i niezwykły gawędziarz, Gieno Mientkiewicz. Przed nami godzina pięknych opowieści.
31.05.2021, 60’

Dziecko w kuchni

Dobre wychowanie

...i to takie, które je dużo warzyw.
31.05.2021, 6’

Rabarbar

Z czym to się je?

Smak późnej wiosny - rabarbar
29.05.2021, 56’

O dłoniach w cieście

Bistro

O dłoniach pełnych miłości i troski, które wyrabiają ciasto. Dziś bardzo sentymentalne #Bistro o tym, co najważniejsze, co co karmi i wzmacnia... w rozmowie z Moniką Kucią, kuratorką kulinarną.
24.05.2021, 60’

Powrót do szkoły

Dobre wychowanie

Będzie o szkole, do której na praktycznie ostatni miesiąc roku szkolnego wróciły dzieci. Porozmawiamy o tym czy szkołę zmieniła pandemia, czy zmieniła uczniów. O tym jak ten powrót do szkoły wygląda, z czym się zmagają nauczyciele, rodzicie i dzieci. Jakie emocje temu powrotowi towarzyszą. A te wszystkie rozmowy będą mocno osadzone w kontekście cyfrowym, bo przez osiem miesięcy młodzi ludzie byli tam zdecydowanie bardziej obecni niż do te pory.
24.05.2021, 9’

Szparagi

Z czym to się je

Białe czy zielone szparagi w zupie...
22.05.2021, 59’

Dziecko w kuchni

Bistro

Dziś głównym bohaterem audycji będzie dziecko, dziecko w kuchni a gościem będzie osoba, która jak nikt wprowadza dzieci w ten przebogaty, przesmaczny i niezwykle rozwijający świat. Katia Roman-Trzaska opowiada o tym jak przez gotowanie uczyć wiary w siebie i samodzielności.
17.05.2021, 59’

Uratuje nas sztuka

Dobre wychowanie

Razem z edukatorkami z Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie udowodnimy, ze sztuka współczesna została stworzona dla dzieci, że zajęcia w muzeum zupełnie nie przypominają naszych szkolnych wycieczek w szurających ochraniaczach na buty, oraz, co chyba najważniejsze, ze warto słuchać młodych. Dowiedzą się również Państwo czym jest „muzeum dostępne”.
17.05.2021, 7’

Maślanka

Z czym to się je?

Co można wyczarować pysznego z maślanki? Opowiadamy...
15.05.2021, 57’

Bistro specjalne

Bistro

Archiwalne rozmowy w Bistro
10.05.2021, 59’

O pouczającym komiksie

Dobre wychowanie

Gośćmi Katarzyny Pruchnickiej byli twórcy, ale i... bohaterowie komiksu "Róża, a co chcesz wiedzieć?"
10.05.2021, 8’

Pokrzywa

Z czym to się je?

Co dobrego można zrobić z pokrzywy? O zupie i pesto...
08.05.2021, 60’

Szparagi i słodkości

Bistro

Będzie obowiązkowo o szparagach! Będzie tez dużo słodkości – tego wszystkiego co sprawia, ze czujemy się domowo, bezpiecznie i miło. Będą też śledzie, dla tych, którzy ze słodyczy je lubią najbardziej. Jednym zdaniem z Dominiką Krzemińską (Przegryź, Kukułka) i Katarzyną Błońską (AleWino, Kukułka) rozmawiam o tym, co najsmaczniejsze.
01.05.2021, 60’

Kultura kulinarna

Bistro

W pierwszomajowym Bistro gościem Kasi Pruchnickiej jest Daria Pawlewska, redaktorka naczelna kwartalnika KUKBUK. Porozmawiamy o tym, że zwracamy coraz większą uwagę na to co kładziemy na talerzu i że to dobrze. Udowodnimy, że kulinaria są częścią kultury. Nie zabraknie tez dobrych wiosennych inspiracji kulinarnych.
26.04.2021, 59’

Edukacja domowa

Dobre wychowanie

Niespełna roczne doświadczenie pandemiczne jest bardzo trudne dla uczniów, nauczycieli i rodziców. Zdalne nauczanie to duże wyzwanie dla wszystkich. Tymczasem istnieje spora, coraz większa grupa rodzin, które na nauczanie poza szkołą decydują się niezależnie od pandemicznych ograniczeń. Edukacja domowa, coraz częściej staje się wyborem a nie koniecznością.
26.04.2021, 10’

Ciecierzyca

Z czym to się je?

Nie tylko hummus
24.04.2021, 60’

Kuchnia z lotu Drozda

Bistro

Z Pawłem Drozdem, autorem podcastu "Świat z lotu Drozda", Katarzyna Pruchnicka rozmawia o kuchni survivalowej, poznawaniu świata za pomocą smaku, o przywiezionych z podróży przyprawach, ale też o domowym gotowaniu.
19.04.2021, 60’

Mamy to!

Dobre wychowanie

Gościem w Dobrym wychowaniu jest Katarzyna Kołeczek, mama i aktorka. Rozmawiamy o rodzicielstwie to jasne, o tym jak je sobie wyobrażamy, o zderzeniu z rzeczywistością, o tym jak może być inspirujące i paradoksalnie rozwijające zawodowo.
17.04.2021, 57’

Restauracje Berlina w pandemii

Bistro

Jak niemiecka gastronomia radzi sobie z konsekwencjami pandemii? Co obecna sytuacja zmieniła w nawykach kulinarnych berlińczyków? Czym smakuje Berlin i gdzie posmakować go najlepiej? Rozmowa z Małgosią Mintą, dziennikarką kulinarną.
12.04.2021, 60’

Co dalej ósma klaso?

Dobre wychowanie

To wydanie audycji polecam specjalnie ósmoklasistom i ich rodzicom. Już w drugiej połowie maja egzamin, bardzo ważny dla każdego piętnastolatka. Ale równie, albo może nawet ważniejsze jest co po egzaminie. Jaka szkoła? Jak ten wybór wpłynie na przyszłość młodego człowieka? O tym rozmawiam z Elżbietą Manthey z Juniorowo.pl.
10.04.2021, 60’

Rozmowa o winie

Bistro

To spotkanie nie jest wprost o jedzeniu, jedzenie będzie tłem, bo z Tomaszem Prange-Barczyńskim rozmawiam głównie o winie.
05.04.2021, 60’

Jazzowa mama

Dobre wychowanie

Aga Zaryan, wokalistka jazzowa, ale przez najbliższą godzinę przede wszystkim mama. O godzeniu sceny z macierzyństwem, o blaskach i cieniach bycia rodzicem.
03.04.2021, 60’

Najsmaczniejsza Wielkanoc

Bistro

W Bistro w Wielką Sobotę o najlepszych daniach na święta, oraz o historii jedzenia i roli jedzenia w historii Katarzyna Pruchnicka porozmawia z Łukaszem Modelskim.
29.03.2021, 60’

Matka natura

Dobre wychowanie

O ubloconych dłoniach, zabawkach z patyka, wiośnie w lesie i wychowaniu blisko natury rozmawiam z załozycielką leśnego przedszkola Anną Łukasik.
27.03.2021, 60’

Wielki Tydzień

Bistro

Z Agnieszką Kręglicka planujemy przygotowania do Wielkanocy, tej tradycyjnej ale i tej zupełnie nowej kulinarnie.
22.03.2021, 60’

W domu najlepiej

Dobre wychowanie

Najlepsza dziecięca literatura, ciekawe rodzinne filmy i seriale, gry i zabawy, czyli dobrze spędzony rodzinny wolny czas. Zadba o niego Ewa Świerżewska.
20.03.2021, 61’

Mniej mięsa

Bistro

Z Sylwią Majcher rozmawiam o fleksitarianizmie.
15.03.2021, 54’

Młodzi w kryzysie

Dobre wychowanie

Z Lucyną Kicińską o trudnej sytuacji dzieci i młodzieży i o tym gdzie szukać profesjonalnej pomocy.
13.03.2021, 61’

Kino kulinarne

Bistro

Lucyna Zembowicz o popularności kulinariów w kinie, czyli o fascynujących filmach dokumentalnych o wybitnych szefach kuchni, wyjątkowych produktach kulinarnych i smakach.
08.03.2021, 60’

Tatowanie w wychowaniu

Dobre wychowanie

Jak matka z ojcem, czyli rozmowa z Krystianem Hanke.
06.03.2021, 60’

Podlasie od kuchni

Bistro

Joanna Jakubiuk, Podlasianka, szefowa kuchni, propagatorka tradycyjnych produktów i potraw, kocha ziemniaki z tej miłości powstała kilka lat temu książka "Ziemniak" w rozmowie o dobrej tradycyjnej kuchni.
22.02.2021, 56’

Rodzina w pandemii

Dobre wychowanie

O tym jak zadbać o siebie i najbliższych z Martą Iwanowską-Polkowską.
20.02.2021, 60’

Toruńskie pierniki i nie tylko

Bistro

Z Aleksandrą Kleśtą-Nawrocką porozmawiam o festiwalach smaku przeróżnych, o kuchni staropolskiej, o tym czym była, co o niej wiemy i jak korzystamy z tego dziedzictwa, o piernikach, o promocji przez kulinaria.
15.02.2021, 60’

Rodzina w spektrum

Dobre wychowanie

Izabela Hindziuk-Machnica współzałożycielka fundacji AleKlasa o rodzinie w spektrum autyzmu.
13.02.2021, 61’

Kobieta w kuchni

Bistro

O najlepszych daniach tych, które wychodzą z profesjonalnych kuchni, ale tez o tych domowych, o kobietach w gastronomii i o gastronomii w pandemii - gościem Bistro jest szefowa kuchni Agata Wojda.
08.02.2021, 59’

Potrzebna pomoc!

Dobre wychowanie

dr n. społ. Urszula Sajewicz-Radtke, psycholożka, ekspertka z zakresu diagnoz i wspomagania kompetencji poznawczych dzieci i młodzieży o dramatycznej kondycji psychicznej młodych ludzi.
06.02.2021, 60’

Smaki południa

Bistro

Włoski comford food, portugalskie owoce morza, mix aromatów ze Stambułu i odrobina hiszpańskiego słońca - to dziś znajdziemy na talerzu za sprawa Bartka Kieżuna.
01.02.2021, 62’

Zwolnieni z teorii

Dobre wychowanie

Olimpiada "Zwolnieni z teorii" czyli o zaangażowaniu młodych w działania społeczne.
30.01.2021, 61’

Pączki czy faworki

Bistro

Z Moniką Kucią rozmawiam o kulinarnym aspekcie festiwalu Nowe Epifanie. W drugiej części z Sylwią Majcher o kuchni "zero waste".
25.01.2021, 60’

Rodzinne puzzle

Dobre wychowanie

Terapeutka dzieci i rodzin Beata Chrzanowska-Pietraszuk o trudnych relacjach w rodzinie i o tym jak wspierać rodziców, by w efekcie dać wsparcie dziecku.
23.01.2021, 62’

Nieoczywiste smaki

Bistro

doładowanie ...