Pani dr Anna Żołnierczyk spróbuje Państwa przekonać, że owady są do jedzenia, a w serniku równie dobrze, jak rodzynki, sprawdzą się... robaczki. Będzie o walorach smakowych, odżywczych i praktycznych.
Pani doktor zna się na rzeczy. Na co dzień pracuje w Katedrze Chemii Żywności i Biokatalizy (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności) Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Potem pani prof. Jolanta Nastula (kierownik Zakładu Geodezji Satelitarnej, wicedyrektor ds. naukowych Centrum Badań Kosmicznych PAN) opowie, jak to możliwe, że trzęsienie ziemi w Turcji i Syrii odczuliśmy w Polsce. Czy Państwo wiedzieli, że w podziemiach Zamku Książ są naukowe instrumenty, które potrafią badać takie zjawiska?
Będzie też o obrotowym ruchu jądra Ziemi i magnetycznej ochronie naszej planety.