“Honey Cake & Latkes: Recipes from the Old World by the Auschwitz-Birkenau Survivors” (Miodownik i placki ziemniaczane - przepisy ze starego świata od ocalałych z Auschwitz-Birkenau) to wydana w Stanach Zjednoczonych niezwykła książka. Zawiera nie tylko ponad 110 przepisów, ale przede wszystkim związane z nimi osobiste wspomnienia z czasów przedwojennych, okresu zagłady oraz życia po wyzwoleniu. Oprócz tego książka zawiera notki biograficzne wszystkich bohaterów oraz opis tradycji związanych z jedzeniem przekazanych przez jednych z ostatnich żyjących ocalałych z obozu Auschwitz. Całość to wyjątkowa książka o pamięci zachowanej wokół jedzenia, która ukazała się pod redakcją dr Marii Zalewskiej. Ta swoista książka kucharska zawiera m. in wspomnienia Eugene’a Gintera przywołującego smak kanapki z czekoladą, którą jego matka przygotowała mu, by posilił się i wzmocnił po wyzwoleniu. Jest tam przepis na rakott-krumpli od Evy Shainblum, która wspomina, że to węgierskie danie z układanych warstwami ziemniaków stanowiło ostatni posiłek, jaki zjadła z rodziną, zanim wszyscy zostali deportowani do Auschwitz. Widzimy też wspomnienia Benjamina Lessera, który przywołuje sad i ogrody swojego dziadka w przedwojennej miejscowości Mukaczewo.